Jdi na obsah Jdi na menu
 


Osceola Muscat

Název odrůdy

Osceola Muscat

Synonyma

ES 8-2-43

Rodiče

(ES 56 x OP) x SV 23-657

Vlastnosti všeobecné

raná moštová odrůda od amerického šlechtitele Elmera Swensona

Barva bobulí

zeleno-sklovitá

Termín dozrávání

polovina září

Velikost hroznů

střední,  ~ 100 g

Velikost bobulí

střední, ~ 1,5 g

Plodnost keřů

vysoká

Intenzita růstu

velmi intenzivní

Zakořenění řízků

bez problému

Další informace

a zajímavosti

Odrůda vyšlechtěna v Osceole (stát Wisconsin, USA), raší a kvete velmi raně, údajnou muškátovou chuť v bobulích jsem nepocítil ani náznakem - možná se muškát zjeví až ve víně? Měla by být vysoce odolná proti zimním mrazům, prý až do  -37°C. Je velmi slušně odolná plísním, ale má měkké bobule s nepevnou slupkou, které jsou silným lákadlem pro vosy a navíc po dešti u mě extrémně praskají.

 

Sezónní hodnocení

(♥♥♥♥♥ … nejlepší hodnocení,   … nejhorší hodnocení)

2015

-

-

-

-

-

Poškození zimními mrazy

♥♥♥♥♥

 

 

 

 

 

Začátek rašení

~ 6.4.

 

 

 

 

 

Poškození jarními mrazy

♥♥♥♥♥

 

 

 

 

 

Kvetení -začátek

9.6.

 

 

 

 

 

Počet ošetření - plíseň

4 (1)

 

 

 

 

 

Výskyt choroby - plíseň

♥♥♥♥♥

 

 

 

 

 

Počet ošetření - padlí

1 (1)

 

 

 

 

 

Choroby - padlí

♥♥♥♥♥

 

 

 

 

 

Počet ošetření - jiné

0

 

 

 

 

 

Choroby jiné a fyziol. poruchy

♥♥♥♥♥

 

 

 

 

 

Počet ošetření - hmyz, škůdci

1

 

 

 

 

 

Výskyt - hmyz, škůdci

 

 

 

 

 

Praskání bobulí

(2)

 

 

 

 

 

Plodnost

♥♥♥♥♥

 

 

 

 

 

Termín sklizně

15.9.

 

 

 

 

 

Cukernatost [°ČNM]

20

 

 

 

 

 

Celkové hodnocení

v sezoně

♥♥

 

 

 

 

 

 

Slovní hodnocení sezonních výsledků

2015

Druhá úroda na keři, velká násada hroznů, až nezvladatelně bujný růst letorostů byl naštěstí ve druhé polovině léta zastaven chronickým suchem. Rychlý nástup do plodnosti, avšak nárůst cukernatosti s blížícím se podzimem ubíral na intenzitě, takže Oscela byla nakonec převálcována jinými odrůdami. Měkké nepevné bobule houfně popraskaly, vosy měly pré, nemělo cenu to ani sklízet. Chuť hroznů je úplně jiná, než jakou známe u klasických moštových odrůd, je "angreštová".

(1)     jednalo se o preventivní BIO postřiky

(2)     k čemu pěstovat moštovou odrůdu, které vlivem nepevné slupky silně praskají bobule?

 

Odrůdu vyřazuji z kolekce jako neperspektivní z těchto důvodů:

- příliš intenzivní růst keře

- slabá odolnost bobulí proti praskání (tenká, resp. rozpadavá slupka)

- pomalejší nárůst cukrů oproti jiným moštovým (Solaris, Platovskij)

- pravděpodobné ovlivnění chuťových vlastností vína - vliv Vitis labrusca

Upozorňuji, že veškerá zde uváděná hodnocení jsou pouze subjektivní

a odpovídají mým konkrétním pěstitelským a vegetačním podmínkám.

 

Náhledy fotografií ze složky Osceola muscat