Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bílé víno 2017

23. 10. 2017

Stručně zde popíšu svůj zcela primitivní postup výroby bílého vína v malém množství, bez potřebného vybavení, znalostí a zkušeností:

  • sběr hroznů odrůdy Solaris a Platovskij 12 + 13. září, obě s cukernatostí cca 23°NM
  • ihned ruční odstopkování, resp. ruční otrhání bobulí z třapin
  • v rámci odstopkování proběhlo pečlivé odstranění všech nahnilých bobulí a hmyzu
  • pomletí bobulí a vylisování moštu na ručním mlýnkovém odšťavňovači (neb se mi kvůli té troše nechtělo rozdělávat velký hydr. lis, na kterém moštuji jablka), šlo to docela rychle, na rozdíl od odstopkování
  • z deseti keřů získáno přibližně 15 litrů moštu
  • mošt nalit do čistého 20 litrového demižónu, uzavřeno kvasnou zátkou
  • přirozené rozkvašení moštu bez přidaných kvasinek se rozběhlo do týdne při teplotě cca 15°C (což byla chyba, neboť pokud bych startoval kvašení z vyšší teploty (cca 20-25°C), kvašení by začalo dřív, čímž by se omezilo riziko nežádoucího průběhu fermentace)     
  • kvašení při teplotě asi 15°C proběhlo velmi klidně během cca 10-ti dnů, v závěru pozvolné uklidňování bublinky v zátce
  • chuťová průběžná kontrola kvasícího moštu (vč. burčáku) – zcela OK
  • po vykvašení hrubý kal byl usazen na dně nádoby, následovalo prvé stočení vína z  kalů pomocí hadičky, takto získáno cca 12 litrů mírně zakaleného mladého vína
  • vylít všechen drahocenný kal mi bylo líto, takže následoval pokus o vylisování vína z kalů pomocí  "bavlněného kapesníku a ručního stisku" (touto primitivní metodou byly získány cca 2 litry "vína" ze 3 litrů kalů, toto víno však bylo odděleno od ostatního a jakožto kapalina určená k různým pokusům a pozorování byla slita do lahve a uložena do ledničky, POZOR - chuť vína lisovaného z kalů byla horší, více tříslovitá)
  • mladé víno zasířeno disiřičitanem draselným v množství 40 mg SO2 /1 litr moštu (čemuž dle návodu odpovídá množství 80 mg disiřičitanu dras. / 1 litr moštu)
  • začala fáze čiření (čistění) vína, po týdnu druhé stočení vína z kalů
  • 20. října čichová a chuťová kontrola mladého vína, vše zatím OK jemné kaly promíchány v obsahu, víno je zcela prokvašeno (zbytkový cukr 0), chuťově už super a nejraději bych ho vypil !
  • 5. listopadu: na dně demižonu se samovolně vysrážel vinný kámen. Změřen SO2 30 mg/litr. Dosířeno na konečných 60 mg/litr a přetočeno do dvou 5litrových demižonků. Barva vína je zlatá, chuťový dojem z vína je podobný vínu "polosuchému", je výrazné, příjemně kořenité s dominujícími tóny i vůní po broskvích. Maximální spokojenost!
  • 11. listopadu - "svatomartinská" ochutnávka s přáteli: původní broskvová vůně i chuť se mění, přičemž vůně bohužel slábne, chuť je ale výborná, víno se stále posouvá a rozhodně se zaň nemusím stydět. Nevypitý zbytek z prvého demižónu lahvuji. Další ochutnávka o Vánocích.

 

(Za případné rady a připomínky od zkušenějších budu vděčný).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ZAČÍNÁM

(ÁJA PŮČKOVÁ, 22. 12. 2017 12:48)

DODALO MI TO ODVAHU ,PODĚDILA JSEM VINOHRAD,PRÁCI V NĚM ZVLÁDNU,ALE VE SKLEPĚ MÁM POMOCNÍKA CO SE MI STARÁ O VÍNO VCELKU DOBŘE,TAK PŘÍŠTÍ ROK POD JEHO DOHLEDEM JDU SE UČIT DO SKLEPA.

Re: ZAČÍNÁM

(Zdeněk, 22. 12. 2017 13:08)

Tak Vám paní Ájo budu držet palce! :-)