Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zakořeňování řízků ve vatě

12. 4. 2016

Na internetu se v nedávné době objevily informace o zajímavé metodě rozmnožování révy v minerální vatě. V principu se jedná o zakořeňování řízků, které jsou svým spodním koncem vloženy do provlhčené minerální vaty. Jedná se o stejný materiál, který se běžně používá ve stavebnictví pro tepelně izolační aplikace, nejčastěji pro zateplování zdiva. Výhodou minerální vaty je její vysoká nasákavost vodou, zároveň však i její vzdušnost a samozřejmě sterilnost.  Kromě zakořeňování rostlin, lze vatu výhodně využít pro jejich trvalé pěstování v hydroponii, nepotřebujeme k tomu totiž žádný půdní substrát.

 

Ve specializovaných prodejnách zahradnických potřeb, určených zejména pro pěstitele konopí, tzv. "growshopech", lze zakoupit několik typů a tvarů minerálních rohoží, uzpůsobených k zakořeňování i pěstování rostlin. Dočetl jsem se, že minerální vata prodávaná pro pěstební účely má poněkud jinou povrchovou úpravu, než běžná vata stavební, která je údajně méně nasákavá, neboť obsahuje určité antiadhezní složky. (Avšak přátelé, kteří už zkoušeli zakořeňovat i do obyčejné stavební vaty, hlásí, že to v ní funguje rovněž). Vata pro pěstitelské účely se prodává ve formě různě velkých sadbovacích kostek a nebo rohoží, ze kterých lze tyto kostky nožem jednoduše nařezat. Řízky révy se do kostek zastrčí svým spodním koncem a kostky se pak namočí do vody a nasáklé vodou se umístí do vhodné nádoby. Rašící kořínky prokoření skrz kostku ven. Takto zakořeněné révové řízky lze následně vysazovat do půdy.

 

Já jsem se rozhodl vyzkoušet trochu jiný způsob, resp. jinou variantu zakořeňování dřevitých řízků do minerální vaty, kdy nejsou použity velké sadbovací kostky, ale minerální drť. V suchém stavu má tato pěstební drť charakter malých kostiček, o velikosti přibližně 1 x 1 cm. Výhody spatřuji v menších pěstitelských nárocích na prostor, rovněž předpokládám, že kořínky zakořeněných řízků nezůstanou trvale vrostlé do kostek, což by mi nebylo moc sympatické. U drti by navíc mělo být dosaženo vyšší vzdušnosti v oblasti rašících kořínků, nežli je tomu u kompaktních sadbovacích kostek. Uvádí se, že při zakořeňování dřevitých řízků révy se kořenové zárodky vytvářejí nejlépe za přístupu vzduchu, což je při zakořeňování ve vodě silně omezeno. Proto očekávám, že u řízků zakořeňovaných do vaty by se měl vyvinout bohatší a silnější kořenový systém než u řízků, zakořeňovaných do vody.

Postupoval jsem takto:

  • nákup minerální drti, objem 4 litry v suchém stavu
  • namočení drti do vody na cca 24 hodin a současně dílčí snížení jejího Ph dle doporučení výrobce na hodnotu cca 5,5 (použil jsem k tomu kvasný ocet a k měření lakmusové papírky)
  • vyprání drti v čisté vodě
  • vložení mokré drti na dno do sklenic ve vrstvě asi 7 cm
  • zapíchnutí připravených řízků do drti (příprava řízků k zakořenění je podrobněji popsána ZDE)
  • sklenice s řízky umístěny do tepla na ledničku a skříň v kuchyni
  • zahájení experimentu dne 4.4.2016, počet sklenic s vatou 4 ks, v nichž je umístěno celkem 21 ks řízků

 

p1060593.jpg

Mokrá drť, připravená k použití

 

p1060595.jpg

Řízky ve sklenicích s vatou

 

Abych tuto netradiční metodu zakořeňování porovnal s dosud používanou nejjednodušší a velmi spolehlivou zakořeňovací metodou "ve vodě", připravil jsem současně i několik dalších sklenic s řízky ponořenými do vody, konkrétně 7 sklenic s 63 ks řízků. V obou případech není použit žádný stimulátor růstu.

 

Průběh a porovnání zakořeňovacího testu "ve vodě" a "ve vatě":

 

 

Stav řízků ve vodě

Stav řízků ve vatě

2. den

pupeny se nalévají

vývoj pupenů stejný, žádný rozdíl

3÷4. den

pupeny praskají – fáze "včelí prdelky"

vývoj pupenů stejný, žádný rozdíl

5÷6. den

prvá výměna vody, na rozvitých pupenech se objevují zelené lístky

vývoj pupenů stejný, žádný rozdíl

 

potoc1060602.jpg

Stav narašení řízků po týdnu

 

 

Stav řízků ve vodě

Stav řízků ve vatě

12. den

druhá výměna vody, opláchnutí a očištění zakořeňovaných konců od sliznatých úsad, zelené výhonky jsou dlouhé zhruba 2 až 3 cm

délka výhonků stejná, na povrchu řízků uvnitř sklenic nad vatou se objevila plíseň

18. den

zelené výhonky dlouhé již cca 5 až 15 cm, třetí výměna vody, očištění konců řízků, prvých 7 řízků z cekového počtu 63 už má slušné kořínky a jsou přesazeny do PETek s půdním substrátem

zelené výhonky stejně dlouhé, mladé kořínky jsou patrné na stěnách sklenic, po jejich vyjmutí ze sklenic zjištěno, že 14 řízků z celkového počtu 21 ks má už pěkné kořínky, proto jsou přesazeny do PETek s půdním substrátem, kořínky jsou silnější a početnější, než ty na řízcích z vody!

protože se zakořenění ve vatě se jeví jako účinnější a kvalita kořínků z vaty je vyšší, přemisťuji část řízků ze sklenic s vodou do uvolněných sklenic s vatou

 

p1060608.jpg

Kořínky se objevily na stěnách sklenice, 18. den

 

p1060623.jpg

Spodní část řízků po vyjmutí z vaty - ideální velikost mladých kořenů k  přesazení do PETek s půdním substrátem 

 

Zakořeněné řízky jsem vyjmul ze sklenic s vatou a vzájemně je od sebe oddělil tak, že jsem nejprve sklenici zalil vodou a pak jsem opatrně všechny řízky vytáhl současně ven. Voda totiž slehlou vatu "načechrá a rozvolní". Je vhodné, aby použitá sklenice neměla zúžené hrdlo. To mě před tím nenapadlo, ale teď už budu chytřejší. Přes zúžené hrdlo se totiž mokrý chuchvalec vaty, prorostlý křehkými kořínky dost špatně provléká. Když je celý svazek řízků ze sklenice venku, lze už celkem snadno jednotlivé řízky z kousků vaty vyvléci a od sebe oddělit, aniž by se jejich křehké kořínky polámaly. Myslím, že je třeba vyjmout řízky ze sklenice včas, jakmile se kořínky objeví u její stěny. Jinak by příliš dlouhé kořínky ve vatě vzájemně prorostly, zakroutily by se a jednotlivé řízky by již šetrně od sebe oddělit nešlo. 

Zakořeňovací pokus pokračuje dál ...

 

Stav řízků ve vodě

Stav řízků ve vatě

 

25. den

čtvrtá výměna vody a očištění spodních konců, 3 řízky mají pěkné kořínky, některé zatím jen zárodky, zbylé zatím nic

3 ks s pěknými kořínky jdou do zeminy v PETkách

2 ks s pěknými kořínky jsou přesazeny do zeminy v PETkách

 

   

U řízků, na kterých se ve vodě vytvořily vizuálně patrné zárodky kořínků, které se ale ještě bojím dávat do PETek se zeminou, umisťuji do jedné sklenice s mokrým agroperlitem, která bude sloužit jako urychlovač a "inkubátor" pro plné dovyvinutí kořínků. Takových řízků je nyní 7 ks.

 

Aktuální stav:

 

Z původního počtu 87 řízků je ve vodě nyní umístěno 30 ks, ve vatě 19 ks a v perlitu 7 ks.

V PETkách už je 26 ks (z toho 16 ks má dlouhé kořínky viditelné na stěnách).

 

V průběhu zakořeňování byli vyřazeni celkem 4 slabí jedinci, kteří buď vůbec nevyrašili, anebo vyrašili, ale jejich rozpuklé zelené lístky brzy po vyrašení zaschly. Jednalo se o subtilní a pravděpodobně špatně vyzrálé řízky odrůd Rošfor (3ks) a Platovskij.

 

28. den

z vody je přemístěno dalších 13 ks do vaty a perlitu, přičemž do perlitu putovaly řízky se zárodky kořínků na "dopečení" a do vaty pak ty, které dosud nejevily zřetelné známky tvorby kořínků

z vaty bylo 5 ks slušně zakořeněných řízků přemístěno do PET se zeminou

 

z perlitu byly přemístěny 4 zakořeněné řízky do PET se zeminou

 

Aktuální stav:

 

Ve vodě je 18 ks řízků, ve vatě je 22 ks řízků, v perlitu je 8 ks. 

Do PETek se zeminou bylo zasazeno už 35 ks řízků.

 

p1060628.jpg

U stěn PETky (od modré Magnesie) se objevily bílé kořínky, což je neklamný signál úspěšného zakořenění v zemině a zdravého vývoje sazenic

 

Stav řízků ve vodě

Stav řízků ve vatě

 

33. den

v poslední sklenici s vodou už mi zbyly jen 3 poslední řízky, ostatní byly přendány do vaty (ty bez zárodků kořínků) a perlitu (se zárodky); přesun probíhá podle toho, jak se průběžně uvolňují místa ve čtyřech sklenicích s vatou a dvou s perlitem  

žádný z řízků z vody neměl kořínky vyvinuté v takovém stavu, aby byl schopen přímé výsadby do PET

8 ks řízků s pěknými kořínky jsou přesazeny do zeminy v PETkách

 

   

z perlitu bylo přemístěno dalších 8 ks zakořeněných řízků do PET se zeminou

 

Aktuální stav:

 

Z původního počtu 87 ks  řízků jsou ve vodě 3 ks, ve vatě 20 ks a v perlitu 9 ks. Do finálních PETek se zeminou bylo přesazeno 51 ks zakořeněných řízků. (Uschlí zdechlíci – 4 ks)

 

41. den

ve vodě už není žádný řízek od 36. dne

z vaty bylo přemístěno celkem 9 ks řízků s  kořínky do PET

 

z perlitu bylo přemístěno dalších 6 ks zakořeněných řízků do PET

 

Aktuální stav:

 

Z původních 87 ks řízků je ve vatě posledních bezkořínkových 10 ks a v perlitu 7 ks s miniaturními kořínky na "dopečení". V PETkách se zeminou je celkem 66 zakořeněných řízků. (Zdechlíci = 4ks).

 

49. den

ve vodě 0 ks

 z vaty bylo přemístěno 5 ks řízků do PET

 

z perlitu bylo přemístěno 7 řízků do PET

 

Aktuální stav:

 

Zbývá posledních 5 ks bezkořínkových řízků, které jsou umístěny ve vatě. Jinak vše ostatní je v PETkách se zeminou. Zde však uhynula jedna hotová sazenice odrůdy Sfinx, která měla již pěkné kořínky. Nenadále jí uschly listy a později i kořeny. Důvod neznámý.

 

58. den

Konec testu.

Z posledních 5 ks řízků, umístěných ve vatě zdárně zakořenily 4 ks, poslední, kterému se zatím nechce (vytvořil se pouze kořenový kalus), vyhazuji jako nepotřebný.

 

Sečteno podtrženo:

Na začátku bylo celkem 87 řízků. Nezakořenilo jich 5, z toho hned v úvodu uschnuly  čtyři a na poslední z nich jsem už neměl trpělivost čekat, úspěšnost je tedy 94%.

Z toho zakořenilo  ve vodě                   10 ks

ve vatě                    47 ks

v perlitu                   25 ks

Nejedná se však o objektivní srovnání, neboť voda byla v průběhu testu znevýhodněna postupným přesouváním řízků z vody do vaty a perlitu.

Jedna zakořeněná zelená sazenice později z neznámých důvodů zahynula v PETce  se substrátem.

 

 

Závěrečné zhodnocení

Mým záměrem bylo vyzkoušet poněkud netradiční zakořeňovací metodu, s níž jsem neměl žádné zkušenosti. Přiznám se, že jsem k ní původně byl poněkud skeptický, neboť dosud používaná zakořeňovací metoda "do vody" se mi jevila jako velmi spolehlivá a celkem bezproblémová. Proto jsem v úvodu do minerální vaty pro jistotu uložil jen menší část vzácných řízků. Očekával jsem, že výsledek porovnávacího testu dopadne plus minus remízou, čili bez výrazných rozdílů ve prospěch jedné, či druhé metody a že díky jednoduchosti i nadále a spokojeně zůstanu u své dosavadní osvědčené zakořeňovací metody ve sklenicích s vodou.

Jenomže už přibližně po třech týdnech bylo zřejmé, že kořeny se v provzdušněné vatě vytvářejí rychleji než ve vodě a hlavně, že se v ní oproti vodě cítí lépe, jsou hustší, silnější a vitálnější. Proto jsem, takříkajíc za pochodu, přehodil výhybku, nedokončil jsem původně zamýšlené objektivní srovnání obou metod až do konce a začal jsem místa ve sklenicích s vatou, uvolněná po již zakořeněných řízcích využívat pro další řízky z vody, které dosud nejevily známky rašení kořínků. Takže ze sklenic s vodou se řízky začaly postupně stěhovat do sklenic s vatou. Proto můj experiment nemá statisticky průkaznou hodnotu, ale to nevadí.

Rychlý vývoj kořenů ve vatě názorně ukázal, jak přínosná a blahodárná je přítomnost vzduchu v oblasti zakořeňované části řízků. Přiznám se, že v minulosti se mi při zakořeňování do vody občas stávalo, zejména když jsem ve sklenicích ponechal řízky příliš dlouho a nevěnoval se včasné výměně kalící se vody, že špičky kořínků začaly hnědnout a uhnívat. Takový stav znamenal prakticky konec vývinu kořínků a potřebu nového - opakovaného zakořenění, které už jen málokdy dopadlo úspěšně. Je pravděpodobné, že příčinou byla asfyxie, což je nedostatek vzduchu v oblasti kořenů, přičemž některé odrůdy mohou být vůči tomuto negativnímu vlivu citlivé. Proto jsem nyní udělal změnu a řízky kořenící ve vodě, na kterých se již vytvořily vizuálně patrné zárodky kořínků (např. podélné praskliny, vystupující bílé špičky ze dřeva, tvorba bílého kalusu, atd…) jsem raději vždy z vody vyjmul a na závěrečnou fázi přemístil do dvou sklenic s mokrým agroperlitem. Zde byly podobně příhodné podmínky jako ve vatě, tedy teplo, vlhko a hlavně zmiňovaný dostatečný přístup vzduchu. Takže obě perlitové sklenice se staly jakýmsi inkubátorem k "dopékání" nastartovaných řízků z vody. A fungovalo to úspěšně.

Pokud bych měl porovnat účinnost zakořeňování ve vatě a v perlitu, tak zde velký rozdíl nevidím, podmínky asi budou velmi podobné.  Ovšem s vatou ve formě drobných kousků (drti) se mi pracovalo lépe a pohodlněji, než s perlitem. Nebyl problém zakořeněné řízky z vaty vytáhnout, navíc vata se při tomto aktu zároveň vyprala a pak jsem ji mohl opětovně vložit do sklenic a použít jí pro další řízky. S perlitem byla tatáž procedura trochu komplikovanější v tom, že perlit je velmi lehký a v mokrém stavu je "lepivě neposedný", což se projeví jeho nežádoucí snahou být přítomen naprosto všude a přichytávat se kamkoli, kde je to nejméně potřebné, na ruce, pracovní nástroje a nádoby, pracovní stůl, dřez, … no, co mám povídat. Vata je v tomto ohledu poslušnější. Takže si velmi rychle získala mé sympatie a předpokládám, že po jejím vysušení si ji pěkně uložím do sáčku a v příštích letech ji použiji pro další zakořeňovací pokusy. V případě potřeby lze malé kostičky vaty snadno nakrájet z větší desky (rohože) nožem.

Naprostým suverénem a rychlostním rekordmanem v zakořeňování se letos ukázala odrůda Sensacija. Prostě, v tomto ohledu byla senzační. Naopak nejdéle si sklenicích s vodou  poležel (kupodivu) Solaris, kterému se vystrčit kořínky dost dlouho nechtělo. Ale nakonec se nechal také přemluvit, zejména poté, co se i proň v závěru uvolnilo místo ve sklenicích s vatou. Ve vatě snadno a velmi rychle zakořenil i jeden zkušební řízek Vostorgu, což jak je známo odrůda, která mívá se spolehlivým zakořeňování problémy.

Byl bych nerad, aby toto mé hodnocení vyznělo pro metodu "zakořeňování řízků ve vodě" zcela negativně. Stále platí, že se jedná o vysoce spolehlivou metodu a její nespornou výhodou je její jednoduchost a nenáročnost na vybavení a prostor.  Jsem přesvědčen, že výrazná většina mých letošních řízků by zdárně zakořenila i ve sklenicích s  vodou, i když termínově později, možná o týden, dva, ...? Pokud si však někdo chce s řízky trošku pohrát, anebo chce mít maximální jistotu zakořenění vzácného materiálu, nechť zkusí vatu nebo perlit.

 

Na závěr bych rád poděkoval panu Milanu Peničkovi, pěstiteli – kolegovi  ze Středního Slovenska, za jeho aktivní veřejnou prezentaci a neúnavnou popularizaci metody zakořeňování révy vinné v minerální vatě.

(Závěrečné foto – školkové nadělení)