Jdi na obsah Jdi na menu
 


Část 2. Příprava podnožových sazenic a sazenic štěpů

13. 4. 2017

(psáno dokumentárním způsobem)

Je 12. dubna a začínám naplánovanou akci přípravou řízků k zakořenění. Mám 7 řízků moštové odrůdy Solaris, 11 řízků další moštové odrůdy Platovskij a 19 řízků podnožové odrůdy ES15-53.

Řízky jsem nejprve opláchl v Sulce (zdravotně-hygienická prevence proti roztočům, hmyzu a plísním), upravil jejich spodní konec a vyslepil spodní očka. Pak jsem řízky umístil do sklenic a jejich spodní konce zasypal mokrou drtí skelné vaty. Rozhodl jsem pro tuto metodu zakořenění, protože se mi při loňském pokusu zdála být v porovnání s ostatními dvěma lepší. Sklenice s řízky pak nenápadně putovaly do nejteplejšího místa bytu, mnou tradičně využívaného k této proceduře – na skříň spíže v kuchyni, což manželka vyděšeně okomentovala slovy: "už zase blbneš s těmi klacíky"? Pokusil jsem se ji uklidnit ujištěním, že oproti loňské invazi, kdy jsme měli klacíky skoro všude, to letos bude opravdu jen symbolická epizoda…

15. dubna - stav narašení pupenů na řízcích, velikost rozpuklých pupenů cca 0,5 cm:

Solaris             - raší 4 řízky ze 7

Platovskij        - raší 11 řízků z 11

ES15-53          - raší 13 z 19

Nutno zmínit, že řízky jsem odebíral až po letošních zimních mrazech v lednu a únoru, kdy teploty několikrát klesaly k hodnotám -20 (až -23)°C. U podnože ES15-19 je slabší stav rašení překvapením, čekal bych, že ji takové mrazíky nemohou ublížit, navíc na rostlinách, ze kterých jsem řízky bral (týká se i Solarisu), raší všechny pupeny réví.

3. května – stav narašených řízků:

p1010534.jpg

 

3. května – objevují se už kořínky:

p1010535.jpg

31. května – všechny rostliny jsou v PETkách a zakořeňují do půdního substrátu, ty rychlejší postupně přenáším ven.

dscn0670.jpg

26. června - stav viz. předešlé foto, všechny sazenice v PETkách hustě prorostly kořínky omezený objem nádob a následkem toho prakticky zastavily růst, což je špatně.  Bylo by účelné je přesadit do větších kontejnerů, jenže kvůli neodostatku času jsem se dosud k tomu nedostal. Navíc už nastala doba vhodná k roubování, ale letorosty jsou dost slabé, zvláště letorosty podnože ES15-53.

7. září – je to špatné. Plán nesplněn! Důvod - neměl jsem dost času, klidu a tedy ani chuti rostliny pořádně připravit, aby je bylo možno podle původního plánu na přelomu června a července naroubovat. Koncem jara a začátkem léta se na mě jaksi sesypaly nějaké starosti, musel jsem v rámci domácích prací dohánět nějaké starší resty z minulosti a najednou se kvapem přiblížila dovolená…

Takže aktuální situace je následující:

  • sazeničky Solarisu a Platovského jsou pořád v uříznutých zakořeňovacích PETkách, a protože tím mají omezený rozvoj kořenů, od července prakticky zastavily růst a víceméně jen přežívají a živoří
  • několik podnožových sazenic ES15-53, tuším, že 7 ks, jsem v průběhu léta přesadil z původních PETkových nádobek do větších 4 litrových květináčů. Tyto rostliny proto poporostly o něco víc. Zbylé, které zůstaly v PETkách, zejou a čučí stejně, jako Solaris s Platovským.
  • těsně před odjezdem na dovolenou v polovině srpna, jsem zkusmo a v rychlosti narouboval na jednu starší odloženou květináčovou sazenici ES-15-53 (sazenice z roku 2015), roub Platovského. Roub jsem odebral z letošní PETkové sazeničky, už se zastaveným růstem, jejíž pupeny na zelené části, ze které jsem roub bral,  se díky tomu netvářily příliš nadějně a působily spíš "zaschle". Také růst květináčové podnože v této době už byl prakticky zastaven. Prostě, optimální termín k roubování jsem těžce prošvihnul, ale chtěl jsem to zkusit. Abych zvýšil šanci na ujmutí roubu, překryl jsem jej mikroténovým sáčkem a vložil do něj mokrý vatový tampón. Po čtrnácti dnech a návratu z dovolené se roub zdál být živý, ovšem jeho pupeny bez známek rašení. Narašené byly jen pupeny podnože pod roubem. Říkal jsem si, pokud byla šance, aby to vzájemně srostlo, už to musí být srostlé, a proto jsem sáček sejmul. Po týdnu jsem objevil roub zaschlý. Čili nesrostlo to a zoufalý pokus se (jak jinak) nezdařil.

roub1.jpg

naroubovaná sazenice s králíkem Bochníkem

 

zaschly-roub.jpg

zaschlý roub po 3 týdnech

 

Takže nyní nezbývá, než původního smělý plán aktualizovat takto:

Všechny sazenice v PETkách i květináčích přezimuji ve sklípku a naroubuji až příští rok, koncem jara. Doufám, že na tom s volným časem a chutí si hrát, budu lépe, než letos. Sebevědomý název této reportáže "Sazenice  snadno a rychle" tímto sice musím popravit na "Sazenice složitě a pomalu", ale na druhou stranu, za rok by měly být podnože i rouby silnější a mělo by se s nimi pracovat pohodlněji a lépe. A doufám, že i šance na ujmutí bude vyšší, než by byla při roubování v prvém roce. Takže za necelý rok nashle!