Jdi na obsah Jdi na menu
 


Elegant sverchrannij

O Elegantu bych si dovolil napsat, že je to "sládě". Zraje velmi raně, u mne mezi prvními odrůdami, takže kdo chce mít brzkou úrodu sladkých hroznů, ať volí Eleganta. Já jej pěstuji na dvou stanovištích, na jednom ze svých teplejších (střední Morava) a současně i na tom nejchladnějším, které představuje zahrada u našeho domu. Zatímco na Moravě, kde byl vysazen u zdi zahradní chaty Elegant konzumně dozraje už v prvé polovině srpna, u domu je to přibližně až o tři týdny později, na přelomu srpna a září. Hrozny Elegantu v porovnání s ostatními stolními odrůdami patří spíše k těm menším, bobule rovněž. Ale budiž mu to odpuštěno, má jiné kvality. Jak jsem uvedl chuť je (medově?) sladká, bez zřetelných odrůdových specifik. Kdo je na sladké, pochutná si. Slupka bobulí je tenká a semena malá, takže při jídle nevadí. Dužina není sice chruplavá, ale ani žádné bláto. Takový běžný střed, řekl bych. Je ideální na takové to pomalé bezděčné ozobávání, třeba u televize, když soustředěně sledujeme napínavý film a nevnímáme okolí. Jenom naše ruka provádí automatické pohyby sem - tam a v jedné její úvrati se nám pusa sama otevře a zavře. Určitě je Elegeant k tomuto účelu vhodnější a hlavně zdravější než například chipsy, či slané arašídy, které tohle s námi dokážou také. Velmi dobře to o něm vědí vosy i další hmyz a proto jej milují a s potěšením navštěvují.

Jeho odolnost vůči plísni révové hodnotím jako slabší, než u většiny svých interspecifických odrůd a proto je při vlhkém a deštivém počasí účelný přísnější dohled a podle potřeby i operativní nasazení protiplísňové ochrany.

(aktualizace 09/17)

 

Sezónní hodnocení odrůdy

 

Fotografie