Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vitra

Vitru pěstuji na stanovišti u jižní kamenné zdi. Zeď je požehnáním pro rychlost jejího dozrávání, u mě dozrává pravidelně od poloviny do konce září. Jinak by byla opožděna nejméně o 14 dnů, což by u nás vzhledem k častým říjnovým přízemním mrazíkům už mohl být problém. Zeď ale současně přináší i komplikaci v podobě horší ventilace vzduchu uvnitř keře a vytváří tím výhodné podmínky pro rozvoj houbových chorob. A Vitra, geneticky čistá evropská réva, si plísní věru dokáže užít. Je náchylná hlavně na padlí, nepohrdne však ani plísní révovou, či šedou. S velikou chutí na ní hodují vosy a další škodlivý hmyz. Takže skoro samá pěstitelská negativa, Vitra prostě vyžaduje zvýšenou péči a dohled.

Její chuť bych charakterizoval jako "pikantně kořenitou", odrůdově osobitou. Vzhledem k vyššímu obsahu chuťových kyselinek je vhodné ji nechat dozrát až do stavu co nejvyšší cukernatosti (přibližně 19°NM), pak je nejlepší a výborná. Hrozny i bobule jsou střední velikosti.

Kdekoli na Vitru narazím v literatuře, provází ji přívlastek "skleníková", je to prý odrůda vhodná zejména pro pěstování ve skleníku. No nevím,  já tuto informaci považuji za dogma. Omílaný mýtus. Podle mého názoru je vhodná do skleníku asi jako každá jiná odrůda. Mám pocit, jako by jí "skleník" přisoudili v rámci registračního řízení její šlechtitelé, aby dosáhli nějaké význačnosti, která jim mohla napomoci k zdárnému výsledku a bezproblémovému uznání nové odrůdy. Ale je to jen má spekulace. Nevím, proč a čím by měla být Vitra vhodnější do skleníku, než jiné odrůdy, napadá mne jedině snad, že pod střechou bude uchráněna před plísní révovou, na kterou dost silně trpí a také že v teple dříve dozraje, takže i pěstitelé "na Jablonecku" mají šanci se dočkat úrody. Jiný důvod mne nenapadá a naopak, představuji si, jakpak se s ideálně teplým a vlhkým skleníkovým prostředím ztotožňuje to její padlí...

Podle mého názoru tuto odrůdu moc velká perspektiva nečeká a brzy upadne v zapomenutí, jsou odrůdy lepší, pěstitelky vděčnější a jejich mnoho. Konkurence je obrovská. Škoda, je to původem naše česká, přesněji moravská odrůda.

(aktualizace10/17)

Sezónní hodnocení odrůdy

 

Fotografie