Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sucho

Od začátku června u nás pořádně nezapršelo a k tomu se od začátku července přidaly časté nadtřicítkové teploty.  Letošní prázdninové období léta je zatím velmi teplé, což by vinařům mělo přinášet radost. Jenomže ono je bohužel i extrémně suché. Teď máme konec července, sucho začíná být kritické, tráva hnědne a mizí, stromy shazují listí, na naší zahradě a kolem domu trávník už dávno připomíná vyprahlou step, pod nohama to při chůzi suše chrupe, jako když koza přežvykuje seno. Člověk si připadá už skoro jako někde v Chorvatsku, jenom to moře chybí. Ve viničce se réva ještě statečně drží, i když i zde se už na některých keřích vláhový deficit začíná projevovat. Týká se to hlavně keřů s méně vitálním růstem a keřů na koncích drátěnky, kde jsou kvůli terénnímu zlomu horší vláhové poměry v půdě. Zalévám tedy prozatím jen nově vysazené sazenice a těch několik koncových keřů, ostatní starší keře ještě nechávám být. Čekám od nich vlastní snahu sáhnout si pro vláhu do hlubších podzemních vrstev. Zatím se zdá, že se opravdu snaží a sáhnout ještě mají kam.

 Mnohem horší je to na zmíněné zahradě u našeho domu, tady je totiž vrstva ornice slabá, asi jen 30 cm a pod ní leží pevná nepropustná sloj čehosi, jakési divné horniny, kterou jsem si soukromě nazval 'beton'. Při snaze se touto tuhou a houževnatou vrstvou horniny prokopat hlouběji, se od ní krumpáč odráží jako facka od gumové hlavy. Když jsem před několika lety do tohoto koutu zahrady z nedostatku jiného vhodnějšího místa vysazoval prvé sazenice, doufal jsem, že si kořeny révy samy postupem času cestu k podzemní vodě nějakými puklinami najdou. Bohužel se zdá, že náš zahradní beton je tak kompaktní, že  ani réva, která si dokáže najít vodu i ve vyprahlých skaliskách, se jím za několik let provrtat nedokázala. Stačila má několikadenní nepřítomnost s absencí pravidelné kontroly a téměř čtvrtina listů už je dole, bobule se přestaly vyvíjet, je ouvej, takhle to dál nepůjde. A tak musím nastartovat čerpadlo, natáhnout hadici, popadnout konve a začít poctivě zalévat. Ach jo! Připadám si jako nevolník, otrok tohoto zeleného hobby. Člověk se musí pořád o něco strachovat, na obzoru se objevují stále noví a noví protivníci, kteří se staví na odpor. Sotva jednoho udoláš, dva noví rázem vyvstanou. To máme zimní mrazy, jarní mrazy, různé savé breberky, plísně, vichřice, kroupy, vosy, špačci …. a teď do toho ještě sucho. Čert aby to spral!  A pořádný déšť je zatím v nedohlednu … (dnes v noci zase jen pár symbolických kapek).

 

A na závěr ještě jeden zajímavý poznatek. Na obou koncích mojí malé zahradní drátěnky mám vysazeny podnožové odrůdy, Binovu a ES 15-53. Je zajímavé, že na nich se na rozdíl ode všech ostatních ušlechtilých odrůd chronický deficit vláhy zatím nijak zřetelně neprojevuje. Zvláště ES-15-53 dělá, jako by nic a roste i bez doplňkové závlahy jako z praku. Že bych konečně našel pádný důvod, proč začít štěpovat na americké podnože?

Naopak nejvíce je suchem postižena odrůda Nero. U ní jsem podobné problémy s předčasnou ztrátou listů zaznamenal už loni. V hlavě mi začíná vrtat kombinace "ES 15-53 + Nero".

 

Zalévací dovětek: nastartoval jsem pravidelné zalévání a už přibližně po týdnu je zřejmé, že to pomohlo. Listy přestaly žloutnout a opadávat. Končí zvolna prvý týden srpna a meteorologové hlásí ještě miminálně čtrnáct dní veder a sucha. No potěš, doufám, že nám studna nevyschne.

. . .

Dnes je čtvrtek, 13. srpna. Stále panují vysilující vedra s teplotami kolem 35°C a dosud nezapršelo. Chronické sucho už naplno udeřilo i do viničky. Zde jsem dosud zaléval jen  sazenice z letošní výsadby a s nimi i několik keřů na koncích drátěnky, kde půda vysychá nejrychleji. Nyní však sucho už postihlo i většinu keřů z loňské a rovněž i předloňské, prvotní výsadby. I u nich začaly odspodu houfně žloutnout a vadnout starší listy. Letorosty přestaly přirůstat, bobule se nenalévají a zdá se mi, jakoby přestaly i zrát. Za necelý týden mé (nedobrovolné) nepřítomnosti ve viničce se stav hroznů příliš nezměnil. U některých hroznů dokonce začaly uvadat a sesychat bobule (Platovskij). Takže konve uchopit a hurá vpřed!

Naštěstí od soboty má prý konečně přijít studená fronta s toužebně očekávaným deštěm!

 

Náhledy fotografií ze složky Sucho