Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vostorg muskatnyj

Název odrůdy

Vostorg muskatnyj

Synonyma

Super ran Vostorg

Rodiče

Frumoasa Alba x Vostorg

Vlastnosti všeobecné

středně raná stolní interspecifická odrůda, původem z Ruska

Barva bobulí

zeleno-žlutá

Chuťové vlastnosti

základní standardní chuť stolních odrůd je doplněna jemným  tónem muškátu, dužina pevná chruplavá, slupka střední až silná, ale v ústech nepřekáží, semena standardní

Termín dozrávání

konec září

Velikost hroznů

malá až střední,  ~ do 450 g (zatím)

Velikost bobulí

malá až střední, ~5 ÷ 7 g, (÷ 9 g) tvaru oválného (vejčitého)

Plodnost keřů

střední až velká

Intenzita růstu

střední

Schopnost plodit ze starého dřeva

?

Stanoviště

vinička (= zde hodnocený keř) + Přerov

Další informace

a zajímavosti

Příchuť po muškátu, udávanou v názvu odrůdy hodnotím spíše než výraznou, pouze jako mírnou - decentní. Hrozny vydrží dlouho na keři bez ztráty kvality, dokonce takto zdárně s chruplavou dužinou přečkají i mrazy kolem -5°C. Přerovský keř dozrává přibližně o 14 dnů dříve, než Jihočeský. V posledních letech se na povrchu zralých bobulí objevuje vizuální vada v podobě hnědé kropenatosti neznámého původu.

 

Sezónní hodnocení

(♥♥♥♥♥ … nejlepší hodnocení,   … nejhorší hodnocení)

2015

2016

2017

2018

2019

 

Poškození zimními mrazy

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

 

Začátek rašení

~10.4.

?

31.3.

11.4.

1.4.

 

Regenerace po jarních mrazech

♥♥♥♥♥

♥♥♥(1)

♥♥♥

nemrzlo

nemrzlo

 

Kvetení -začátek

15.6.

1.7.

20.6.

1.6.

16.6.

 

Počet ošetření – plíseň révová

4(1)

0

0

0

0

 

Výskyt choroby – plíseň révová

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

 

Počet ošetření – padlí

1(1)

4(2)

3(1)

4(1)

1(1)

 

Výskyt choroby - padlí

♥♥♥♥♥

♥♥(♥)(3)

♥♥♥(♥)(2)

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥

 

Počet ošetření - jiné

0

0

0

0

0

 

Choroby jiné a fyziol. poruchy

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥(2)

♥♥(2)

 

Počet ošetření - hmyz, škůdci

1

0

0

1 (3)

2 (3)

 

Výskyt - hmyz, škůdci

♥♥♥♥♥(2)

♥♥♥♥♥(4)

♥♥♥♥♥(3)

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

 

Praskání, či hnití bobulí

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥(4)

 

Plodnost

♥♥(3)

?(5)

♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

 

Začátek konzumní zralosti

12.10.

30.10.

3.9.

21.9.

9.9.

 

Termín plné zralosti

?

10.10.

19.9.

18.11.

19.9.

 

Chuťový dojem celkový

♥♥♥ (4)

♥♥♥♥(♥)

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

 

Cukernatost [°ČNM]

17

16

21

17

18

 

Celkové hodnocení

v sezoně

♥♥♥

♥♥♥

♥♥♥♥

♥♥♥♥

♥♥♥♥

 

 

Slovní hodnocení sezonních výsledků

2015

Odrůda byla bez chorob, vosy na ni příliš neútočily, protože v okolí byly momentálně vyzrálejší odrůdy. Dozrávala příliš pozdě, například 15. září měla pouze 13°CNM a k jídlu ještě nic-moc.

(1)     jednalo se o preventivní BIO postřiky

(2)       před vosami chráněno pytlíky

(3)    dvouletý keř - prvá úroda

(4)    chybělo trochu víc cukrů

2016

Při jarních mrazech vymrzly všechny pupeny na réví, ale pak se okvětí objevila na letorostech ze starého dřeva, načež kroupy téměř vše omlátily, takže nakonec zbyla jen torza dvou hroznů. Padlí se koncem léta krom listů objevilo i na hroznech (jako u jedné z mála odrůd), ale kupodivu bobule vůbec nepopraskaly a zůstaly na nich jen hnědé zkorkovatělé nekrózy. Chuťově to bylo velmi slibné, překvapila velmi pevná struktura bobulí, škoda jen nižší cukernatosti.

(1)    tažně sice kompletně vymrzly, ale VM pak zarodil ze starého

(2)      preventivní BIO ochrana : Vitisan+PrevB2 = 1 x , AQ10 = 3 x

(3)    na listech v září zasaženo asi 60% plochy, následně povlak ustoupil, postižené bobule nepopraskaly (!)

(4)    raději jsem nasadil pytlíky (aby vůbec něco zbylo)

(5)    po jarním vymrznutí a dvojích kroupách nedokážu hodnotit

2017

V poznámkách mám uvedeno, že po jarním vymrznutí narašených hlavních pupenů tažně se sice probudila jejich podočka , ale okvětí se objevila jen na letorostech vyrůstajících z bazických oček tažně (které poprvé rozpukly až po těchto mrazech). Padlí se objevilo i na hroznech, ale bobule nepopraskaly, při dozrání na nich zůstaly nevzhledné tmavé pavučiny a fleky. Poslední, zapomenutý malý hrozen, sklizený až někdy v polovině listopadu byl chuťově skvělý.

(1)    preventivní BIO postřiky: AQ10 = 2 x, Vitisan+PrevB2 = 1 x 

(2)      padlí mírně na listech a letorostech, ale i na bobulích, které však nepopraskaly a dozrály

(3)    bez pytlíků jsem si to netroufnul ponechat

2018

Keř prosperoval bez problémů. Solidní násada hroznů se odrazila v pozdním termínu dozrávání. Na povrchu všech dozrávajících bobulí se objevila nevzhledná hnědá skvrnitost neznámého původu, která však neměla vliv ani na chuť ani na případné hnití bobulí. Záhada!  Hrozny v kvalitně jedlém stavu vydržely na keři až do začátku zimy!!

(1)    vše preventivně (1 x Quadris max, 1 x Discus+Falcon,  2 x BIO Serenade Aso)

(2)      hnědě kropenaté bobule – příčina neznámá, foto ZDE  

(3)    jarní Sulka

2019

Velká násada hroznů musela být silně zredukována. Po odkvětu začaly značně usychat malé bobulky (botritis, peronospora?) –asi 50%! Při dozrávání začala praskat slupka bobulí kolem stopky – kruhové praskliny a tyto bobule následně hnily – asi 20%. Povrchová hnědá kropenatost zralých bobulí byla letos slabší, než loni.

1)    Karathane New po odkvětu, padlí se objevilo  až v září, v přijatelné míře (pokrylo asi 20% listů)

(2)    zasychání malých zelených bobulek a hnědá kropenatost  zralých bobulí

(3)   jarní Sulka + Sanmite zač. července jako prevence proti roztočům

(4)   praskání zralých bobulí kolem stopky

Upozorňuji, že veškerá zde uváděná hodnocení jsou pouze subjektivní

a odpovídají mým konkrétním pěstitelským a vegetačním podmínkám.

 

Náhledy fotografií ze složky Vostorg muskatnyj