Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poškození kroupami

Noční krátká, ale intenzivní červencová bouřka, doprovázená větrnou smrští ukončila přibližně týdenní období veder s denními teplotami nad 30°C. V blízkém okolí bouřka napáchala značné škody, padlo mnoho stromů, všude se válí ulámané větve. Odpoledne jsem se vydal zkontrolovat, jak řádění živlů poznamenalo výsadbu ve viničce.  Už na prvý pohled a z dálky bylo zřejmé, že i zde se přihodilo cosi nepatřičného. Velká slivoň u vchodu do viničky leží na zemi, část zrajícího ovoce ze stromů v sadu na zemi, pod stromy leží plno otrhaného listí i částí větví. A co réva? Keře na drátěnce posunuté a kmínky ohnuté ve směru hlavního větrného proudu, velké množství výhonů je vytržených z drátů a ohnutých k zemi do meziřadí. Větrný náraz musel být hodně silný, ještě že se mi neohnuly sloupky. Takže s nechutí do práce, je nutno projít keř po keři, upevnit zpět ohnuté kmínky a pozastrkovat a vyvázat letorosty zpátky do drátěnky. No nic, co člověk nadělá, že.

Již v úvodu práce jsem si všiml, že na mnohých bobulkách hroznů jsou podivné praskliny, povrchové propadliny a hnědo-fialové fleky. Že by padlí? A letos u nás tak brzy? Že by předešlá aplikace mixu biologických prostředků PREV-B2 + Alginure (podpůrné prostředky proti plísním + posilující listové hnojivo) vůbec nezabrala? Vydal jsem se na kontrolu, kolik odrůd je takto zasažených a s neradostí jsem zjistil, že podobným způsobem jsou postiženy všechny a z nich nejvíc ty, které mají největší bobulky. A to včetně odrůd, které by měly být napadení oidiem relativně odolné, nevyjímaje mých několika "američanek". To je nějaké divné… Že by v rámci tří-čtyř dnů mé nepřítomnosti ve viničce se najednou rozpoutalo tak rozsáhlé napadení? Nechce se mi věřit. Anebo, že by to zapříčinil sluneční úpal minulých horkých dnů? Jenže poškození vykazují i hrozny v zastíněných částech keřů. Kdepak, sluncem to nebude…

Pak jsem však při detailním zkoumání zjistil, že tvarová poškození a tmavé fleky na bobulkách jsou na hroznech patrné jen z jedné strany, přičemž na druhé straně hroznu jsou bobulky čisté, bez zjevného poškození. A poškozená strana hroznů koresponduje přesně se směrem, v jakém se vyvrátila a leží vylomená slivoň. Až teď jsem si já slepouš všiml mnoha potrhaných a prostřílených listů. Aha, takže nikoli padlí, ale - kroupy! Přestože nikde v okolí se kroupy nevyskytly, alespoň to nikdo ze známých a přátel nezaznamenal, na viničku a přiléhající ovocný sad ledová kulometná dávka dopadla. Holt smůla!

 

Po několika dnech ještě jeden kroupový dodatek:

Sotva jsem dnes (28.7.2015) sepsal a na stránky umístil povzdechnutí nad letošním suchem, asi si tu stížnost přečetl i ten, který řídí běh počasí, urazil se a seslal na mě letos už druhé kroupy. Ty nezasáhly viničku, ale výsadbu na zahradě u domu. Je to "paráda", je sucho a když už má konečně zapršet, tak místo vody padá z nebes led. Akcie mé letošní sklizně tak opět poklesly, vypadá to, že z drátěnky u domu, kterou jsem celé jaro obskakoval a chránil před mrazy, sklidím pouze tak jednotlivé bobulky. Je zajímavé, jak jsou bobule révy citlivé k potlučení kroupami, na jiném ovoci (jablka, broskve, hrušky, slívy, borůvky) jsem zatím vizuálně zřetelná poškození nezaznamenal.

 ....

A po necelém roce opět, tentokrát však s vyšší úderností:

Zdá se, že kroupy budou mým každoročním společníkem. Máme jaro 2016, je máj, lásky čas, a včera odpoledne 23. května se otevřela nebesa a z nich se spustila kulometná kanonáda nebývalé intenzity. Kroupové projektily o průměrné velikosti 1-2 cm rozmlátily na padrť vše živé a zelené. Takže, co se nepodařilo zcela zničit nočním mrazíkům v závěru dubna se dokonale podařilo kroupám. Mladé lístky jsou orvané, letorostíky polámané nebo zcela odstřelené od dřeva. Takže pro letošek je ve viničce v podstatě sklizeno, naštěstí mi cosi zbývá ještě na zahradě u domu. Zatím. No nic, prý bude hůř, a když nejde o život, jde o h...., že.

 

Náhledy fotografií ze složky Kroupy