Jdi na obsah Jdi na menu
 


ES 15-53

Název odrůdy

ES 15-53*

Synonyma

-

Rodiče

volné opylení MN78

Vlastnosti všeobecné

*americká podnožová odrůda, vyšlechtěná E. Swensonem, ženský typ květu

Barva bobulí

zeleno-žlutá

Chuťové vlastnosti

chuť labrusková - ovocně příjemná (angreštová), charakteristická pro americké hybridy, dužina pevně gelovitá, slupka silná, semena velká a tvrdá

Termín dozrávání

začátek září

Velikost hroznů

velmi malá,  ~  50 g

Velikost bobulí

malá, ~ 1,5 ÷ 4 g

Plodnost keřů

nízká (jen 1 malý hrozen na výhon)

Intenzita růstu

extrémně velká

Zakořenění řízků

velmi dobré

Další informace

a zajímavosti

*Protože se hrozny této podnožové odrůdy dají normálně konzumovat, dovolím si zde tuto podnož hodnotit i po stránce chuťové v porovnání s jinými stolními odrůdami. Mám ji vysazenou na svém nejchladnějším stanovišti na zahradě (mrazová kotlina), kde roste bez problému. Měla by být vysoce odolná vůči zimním mrazům, uvádí se až do -40°C.

 

Sezónní hodnocení

(♥♥♥♥♥ … nejlepší hodnocení,   … nejhorší hodnocení)

2015

2016

2017

2018

 

 

Poškození zimními mrazy

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

 

 

Začátek rašení

?

?

2.4..

11.4.

 

 

Regenerace po jarních mrazech

- (1)

- (1)

- (1)

- (1)

 

 

Kvetení -začátek

14.6.

11.6.

4.6.

24.5.

 

 

Počet ošetření – plíseň révová

4(2)

1(2)

0

0

 

 

Výskyt choroby – plíseň révová

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

 

 

Počet ošetření - padlí

1(2)

4(3)

3(2)

5

 

 

Výskyt choroby - padlí

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

 

 

Počet ošetření - jiné

0

0

0

0

 

 

Choroby jiné a fyziol. poruchy

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

 

 

Počet ošetření - hmyz, škůdci

1

1

0

3

 

 

Výskyt - hmyz, škůdci

♥♥♥♥(3)

♥♥♥♥♥(4)

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

 

 

Praskání bobulí

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

 

 

Plodnost

 

 

Začátek konzumní zralosti

25.8.

?.

10.9.

?

 

 

Termín plné zralosti

5.9

25.9

20.9.

?

 

 

Chuťový dojem celkový

♥♥(4)

♥♥♥(5)

 

 

Cukernatost [°ČNM]

18

18

18

?

 

 

Celkové hodnocení

v sezoně

♥♥♥

♥♥♥

-

-

 

 

 

Slovní hodnocení sezonních výsledků

2015

Bez plísňových chorob by určitě vydržela i kdybych ji nepostříkal, ale když už stříkám, tak stříkám!

(1)     ochráněno plachtováním

(2)     jednalo se o preventivní BIO postřiky, vzal jsem ji jedním šmahem společně s ostatními

(3)       vosy ji napřed zcela ignorovaly, ale když už nebylo nic jiného v dosahu, hrozny najednou zmizely (že by kuna?…  byly nízko u země)

(4)   labrusková chuť a gelovitá struktura bobulí

 

2016

Keř střihám, jako podnož "na hlavu", takže réví raší od země jen z krátkých čípků a tak odrůda nemá prostor, aby se projevila její skutečná plodivá schopnost. Letos se urodil jen jeden pidihrozínek.

(1)     ochráněno plachtováním (společně s vedlejšími odrůdami)

(2)     postřik Alginure + PrevB2 jedním vrzem s vedlejšími keři, asi zbytečný

(3)       preventivní BIO společně s vedlejšími keři: Vitisan+PrevB2 = 1 x, AQ10 = 3 x

(4)     pro sichr jsem proti vosám nasadil pytlík

(5)     bobule větší než loni a myslím, že i chutnější

2017

Dříve jsem střihal tento keř způsobem "na hlavu", tak jak se obvykle řežou podnože. Letos jsem si řekl, že udělám klasické tažně, abych viděl, jak tato odrůda dokáže zaplodit na dlouhém dřevě. Ale neudálo se vůbec nic – opět se urodily jen miniaturní hrozinky, každý s přibližně pěti až deseti bobulemi, a na letorostu jen jeden, maximálně dva.  Takže plodnost mizerná. Klasickou labruskovou chuť ovlivňují  při konzumaci velká tvrdá jádra a sliznatě blátivá dužina. Prostě chuťový dojem (v ostatní konkurenci stolních odrůd ) pod psa. Proto jsem se rozhodl, že už dál nemá cenu tuto podnož dál trápit srovnáváním s ostatními stolními a z dalšího degustačního hodnocení ji tímto vyřazuji.

Jinak keř roste jako blázen, zhruba o 100% více než ostatní růstově průměrné odrůdy. Raší doslova odevšad, letorosty narostou do mnohametrových délek a mám problém jej na drátěnce s roztečí keřů 1,5 metru udržet na uzdě. Naše středoevropské zimní mrazy mu nijak nevadí a myslím si, že pokud bych neplachtoval, nevadily by mu ani ty jarní. Je to révový robot.

(1)     před jarním zmrznutím ochráněno plachtováním + teplometem

(2)     preventivní BIO postřiky: AQ10 = 2 x, Vitisan+PrevB2 = 1 x 

2018

Opakoval bych asi to, co v předešlých letech. Keř roste extrémně bujně, choroby se ho prakticky netýkají, hrozny, či spíše hrozínky jsou pidi velikosti, bobule chuti typicky labruskové.

 

Vyřazuji keř z následujících sezónních hodnocení.  Je to prostě révová podnož a hotovo!

Upozorňuji, že veškerá zde uváděná hodnocení jsou pouze subjektivní

a odpovídají mým konkrétním pěstitelským a vegetačním podmínkám.

 

Náhledy fotografií ze složky ES15-53