Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zkušenosti s AQ10

10. 11. 2016

"Bylo by to krásný, bejt zvonem, kterej zpívá, …." znělo kdysi ve známé a populární písni Waldemara Matušky (měla málo známý název Kyvadlo). A já si nyní, koncem léta 2016, šukaje meziřadími s listovím bohatě pomoučeným bílým povlakem oidia, můžu pobrukovat tuto písňovou variaci:  "… bylo by to krásný, kdyby Á KVÉ DESET zabíralo proti oidijú-jú, jupííí !!!" Já vím, že tenhle popěvek nemá správný rytmus verše a hudebně kulhá, ale bylo by to fakt krásný. Co krásný, přímo famózní! Přípravek AQ10 je totiž ryze přírodní biologický fungicid, který prý dokáže zlikvidovat padlí révové (oidium, Uncinula necator).  Podle manuálu má nejen protektivní (preventivní), ale dokonce i kurativní (léčebný) účinek, čili měl by být schopen před oidiem nejen spolehlivě ochránit, ale dokonce silněji napadené rostliny úspěšně vyléčit. Systém jeho účinku je velmi netradiční a spočívá v tom, že oidum, které je druhem mikroskopické houby, parazitující na rostlinných tkáních, je samo parazitováno a následně zahubeno jiným druhem houby Ampelomyces quisqualis. Izolát této zázračné houby se prodává pod obchodním označením AQ10 ve formě malých granulek. Po jejich dostatečném navlhčení dojde k rychlé aktivizaci zárodků houby a po následném rozmíchání přípravku ve vodě je pak možno tohoto houbového léčitele plošně aplikovat na ohrožené či napadené rostliny. Tímto způsobem by mělo dojít k inokulaci (naočkování) mycelií oidia a následně pak k jeho kompletní likvidaci.

No, není to geniální? Jedna houba sežere druhou, ta hodná tu zákeřnou a škodlivou. Hurá! My máme zdravý vinohrad a k tomu nepotřebujeme žádnou chemii, všechno probíhá na přirozené a ryze přírodní bázi, nemusíme řešit žádné ochranné lhůty a obávat se, že postřikem něco, někoho, či dokonce sami sebe přiotrávíme. A až ta hodná houba sežere tu zlou, schová se někam do úkrytu v záhybech kůry nebo listů a v klidu si tu počíhá na další nájezd oné zlé houby, aby se do ní opět hbitě zakousla a s chutí si na ní pochutnala!

Tak tahle nějak jsem si to představoval, když jsem se poprvé seznámil s dostupnými materiály o novém prostředku AQ10. Nebudu zapírat, nadchlo mne to a bez dlouhého váhání jsem se pustil do akce. Simply clever! Miluju geniálně jednoduché věci.

aq10.jpg

Abych zbytečně nezdržoval, další dění uvedu stručně jen v hlavních bodech a v chronologickém sledu hlavních událostí:

  • objednal jsem AQ10 (srpen 2016)
  • AQ10 bylo za pár dnů doma
  • prolétl jsem návod – cha chá, jak jednoduché!
  • rozmíchal jsem AQ 10 ve vodě a přidal i doporučený Agrovital
  • v podvečer, před západem slunce jsem důkladně postříkal všechny révové keře u baráku
  • druhý den jsem prakticky totéž zopakoval ve viničce
  • uběhlo pár dnů a já netrpělivě spěchám na kontrolu, podívat se, jak to dopadlo

Zapomněl jsem uvést, že dávno před tím, už v průběhu července se na některých keřích začaly projevovat signály o sílícím napadení padlím, čemuž jsem se nejprve snažil čelit pomocí Vitisanu, avšak po ne zcela uspokojivých výsledcích (zmiňuji se o tom jinde) jsem plnou důvěru přenesl právě k přípravku AQ10. Takže máme závěr srpna, mám kompletně postříkáno a těším se, jak to dopadne.

  • vstupuji do meziřadí …
  • …koukám, koukám, …a ono …prd! nic!

Na listech napadených keřů bílý moučný povlak stále zeje, ba co víc, začíná se pomalu rozlézat i po listech na dalších, dosud zdravých keřích. Sakra, něco jsem asi udělal blbě. Ale co???

  • opět čtu návod na sáčku AQ10, tentokrát mnohem pečlivěji
  • aha, uspěchal jsem postřik a nepočkal jsem dostatečně dlouho, na dostatečnou aktivizaci houby

 

V návodu se totiž píše, že po namočení granulek do vody je nutno vyčkat nejméně 20 minut. Ale já, chytrý vynálezce, jsem přišel na způsob, jak granulky, které se velmi neochotně rozpouštějí, rozpustit rychle a snadno pomocí jemného sítka a tím si nudnou čekací dobu efektivně zkrátit. Takže jsem rozpouštění granulek a tedy aktivizaci houby zkrátil namísto minimálních 20 minut jen asi na čtvrt hodiny. No nic, za blbost se platí, udělám repete a tentokrát pořádně! Při repete jsem si dal opravdu záležet:

 

  • rozmíchal jsem dvojnásobnou koncentraci houby, než je doporučována pro silné napadení padlím
  • použil jsem dešťovou vodu
  • přidal jsem Agrovital (v koncentraci na spodní doporučené úrovni)
  • počkal jsem místo minimálních 20 minut raději poctivé DVĚ HODINY!
  • stříkal jsem těsněji před soumrakem, aby došlo k minimálnímu a co nejpomalejšímu vysušení přípravku na listech

  • po deseti dnech jsem aplikaci zopakoval, tentokrát 'pro sichr' bez Agrovitalu
  • a čekal jsem trpělivě pln nedočkavého očekávání ...  týden, dva , …

A ono – zase nic! Nebo přesněji řečeno téměř nic. Takže - zklamání! V hlavě se honí myšlenky typu: "naletěl jsem, další z podvodů na důvěřivého spotřebitele", "neměl jsem stříkat v noci"?, "nebylo moc horko"?, "nabyla to špatná šarže přípravku"?, …

Uběhl přibližně další týden a letošní netradičně nádherně teplé září se rázně přehouplo do sychravého října. Ochladilo se a začalo pršet. Nebyly to žádné vytrvalé lijáky, ale spíš drobné občasné deštíky. A na listech ošetřených keřů se začalo cosi dít. Bílý povlak padlí se začal postupně vytrácet. V polovině října jsem mohl konstatovat, že přibližně 80% houbou zasažených ploch je vyléčeno, koncem října téměř 100%. Vyléčené listy vypadaly přibližně takto:

 

p1020912.jpgNa tomto listu jsou patrné ostrůvky se zbytky moučnatého povlaku v tenké vrstvě, pod nimi vznikají světlejší plochy místo původní sytě zelené. Jedná se o prvou fázi ústupu bílého povlaku z listů. Záměrně byl k focení vybrán list, který nebyl postižen padlím plošně, ale jen částečně, aby vynikl rozdíl, mezi zasaženou a nezasaženou plochou.

 

 

 

 

p1020914.jpg                                                                        A takto vypadaly listy po kompletním ústupu bílého povlaku ze zasažených ploch. V těchto místech je zřetelné zesvětlání a zežloutnutí povrchu.  

 

 

 

 

 

Další dokumentační snímky ve fotogalerii ZDE.

Místa, která byla předtím pokryta bílým povlakem se vyčistila, povlak postupně zmizel, ale původní sytá zelená barva pod ním se změnila ve světlejší, nažloutlou. Na vyléčených listech nejsou tmavě hnědé nekrózy, známé po likvidaci padlí například pomocí účinných syntetických pesticidů. Zvláštní…

V poslední říjnový den přišel noční mráz, sežehl listy mačetou a rázně ukončil letošní vegetační sezonu. A mně v myšlenkách zůstaly následující otazníky:

- bylo říjnové vyléčení bílého povlaku způsobeno účinkem AQ10 anebo poklesem teplot?

- proč AQ10 nezabralo již v období teplého září?

- za jak dlouho po aplikaci se má prokazatelný léčebný účinek AQ10 vlastně projevit?

- má cenu se spoléhat na AQ10 v příštím roce?

 

Odpovědi jsem se snažil hledat různě na internetu, pokusil se dotázat ostatních vinařů i na známém hojně navštěvovaném specializovaném diskusním fóru wine.cz, ale neuspěl jsem. Informace o reálném účinku AQ10 k nalezení nikde, zkušenosti a ohlasy ostatních vinařů žádné. Diskusi na stejné téma založil i kamarád Mirek na svém diskusním fóru Zahrada, výsledek pátrání bohužel stejný.

Inu, co s tím? Riskovat příští sezonu a věnovat ji dalšímu experimentu s AQ10 anebo vsadit na jistotu v podobě ostrých pesticidů? Rozhodl jsem se pro variantu A. Pokud do jara odněkud nepřijdou negativní názory, zpochybňující reálné zkušenosti a informace k této metodě, udělám ze sebe dobrovolně obětního berana a budu zkoušet AQ10 i v příští sezoně.

V tomto konání prosím všemocné Bohy vinařské o laskavé milosrdenství!

 

 

Podrobný manuál k AQ10:

http://www.floraservis.sk/pics/priloha/prospekt%20AQ10%20.pdf

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky AQ10

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

c-pill cheap cialis

(inCethy, 1. 6. 2021 3:29)

<a href=https://priligyset.com/>priligy equivalent

info

(bady, 25. 12. 2016 13:43)

Zdravím postižení padlým jsem měl uplně stejné , prostě peklo vše se snažím dělat přírodně takže jsem na příští sezonu vše vsadil na AQ10 + co nejvíce odrůd rezistentů , překvapení i ty byly napadeni ale o raketu méně /solaris atd.. / já trhal listy v oblasti hroznů jak o závod. Vaše stránky sleduji pravidelně a jsem rád za vaši kroniku baví mě, já sám dělám pokusy asi nejvíc na severu jak to jde Dubnice /pod ještědem/ ted cca 260 hlav různých odrůd. Badhead@centrum.cz

Re: info

(Zdenek, 30. 12. 2016 12:08)

Zdravím Vás, a držím palce odvážnému pěstiteli z drsného Podještědí! Za mne listy v oblasti hroznů letos i loni trhalo sucho (:-)). Jsem zvědavý jakých zkušeností s AQ10 dosáhnete, bude to určitě zajímavé. Já to budu s AQ10 příští rok pokoušet také.

Zdenek

Re: Re: info

(bady, 1. 1. 2017 20:19)

Jo ještě jsem zapomněl napsat AQ10 chci aplikovat jen na polovině hlav druhou půlku postříkám chytrou houbou Polyversum at se ukáže co je leší.

AQ 10

(Zdeněk Vacek, 7. 12. 2016 13:46)

Po přečtení vašeho článku o AQ 10. Jsem zapochyboval o tom co jsem koupil za přípravek proti padlí na příští rok. Nejprve jsem zavolal do BIOCONTU, zda mají s nim zkušenosti. Prakticky mě to ani nedoporučil, ani nezavrhnu. Doporučil kombinaci s dalším sirným přípravkem proti padlí. Zavolal jsem tedy prodejci. Jediné na co mě upozornil, že je nutné ho skladovat při teplotě 4-8 C. Při vyšších i nižších teplotách ztrácí účinnost. vacek.zd@seznam.cz

Re: AQ 10

(Zdeněk, 7. 12. 2016 14:53)

No, asi je tím myšleno dlouhodobé skladování (při teplotě 4-8°C). V návodu se o tom píše: "Pri dodržaní podmienok skladovania v neporušených originálnych obaloch je doba použiteľnosti prípravku 1 rok pri izbovej teplote a 3 roky pri teplote skladovania od +4°C do + 8°C od dátumu výroby".

aq 10

(kuzmo, 10. 11. 2016 21:44)

dobrý večer,v časopise Vinič a víno bol asi pred 3 rokmi článok od G.Vaneka o AQ 10,presne si už nepametám ,ale velmi doležitá pri aplikácii AQ 10 bola vzdušná vlhkosť 80 a viac percent,aplikácia ked je pod mrakom alebo večer,v noci,prípadne skoro ráno a ešte niečo na čo si už nepametám čo ma odradilo od použitia AQ 10. Kuzmo