Jdi na obsah Jdi na menu
 


Najdi rozdíl

22. 8. 2016

Na snímku jsou k vidění dva keře různých odrůd - vpravo v popředí je Elegant Sverchrannij, vlevo Viktoria. Pozorný čtenář zajisté postřehne, že je mezi nimi patrný určitý rozdíl:

 

dscn0052.jpg

 

Snímek pochází z místa mého detašovaného pěstitelského pracoviště na Střední Moravě poblíž Přerova. Dostanu se sem přibližně jen jednou za měsíc a tak zdejší keře rostou svobodně s absencí běžné péče, vydány víceméně napospas přírodním silám a vlastnímu osudu. Protože uvedený pozemek leží v údolí potoka kousek od lesa, jedná se o místo s trvale zvýšenou vzdušnou vlhkostí. Tudíž ideální místo k testování jednotlivých odrůd na odolnost proti plísňovým chorobám!

Dříve byla jako třetí keř pod terasou zahradní chaty vysazena ještě Glaša. Glaša zde ale naprosto propadala, neurodilo se naní prakticky nikdy nic. Padlí ji decimovalo s železnou pravidelností a jistotou, takže koncem léta zbyly na keři vždy jen hnědé listy. Bez ohledu na to, zda byla sezona sušší, či vlhčí. Bohužel, sousedící Viktoria to od Glaši, coby intenzivního zdroje nákazy, schytávala z prvé ruky a proto se na ní padlí objevovalo také, i když v menší míře. Proto jsem loni kež Glaši, jakožto odrůdy do podobných podmínek naprosto nevhodné, zlikvidoval.

Letošní přímé srovnání obou zbylých keřů pod terasou je rovněž zajímavé. Proti plísním nebyly tradičně nijak ošetřeny, jediný letošní postřik byl zacílen proti roztočům (Sanmite). Léto je teplé a srážkově vydatnější. Jak obě odrůdy zareagovaly na tyto podmínky, je patrné. Zatímco Elegant je už skoro bez listů, Viktoria se zdravě zelená. Na Elegantu ale neřádilo padlí, nýbrž plíseň révová (Plasmopara viticola).

 

dscn0053.jpg

 

Určité problémy Eleganta s plísní jsem pozoroval už loni, kdy bylo extrémní sucho. Nu, čekal jsem od této údajně intespecifické odrůdy podstatně vyšší odolnost. V Jižních Čechách mám ještě jednoho Eleganta, ale ten bývá zdravý a plísni nepodléhá. Pravda, na rozdíl od toho moravského je hýčkán pravidelným dohledem a nějaké kapky preventivních postřiků na něho proto občas dopadnou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Najdi rozdíl

(Mirek, 23. 8. 2016 16:26)

Ahoj Zdenku,
jeden rozdíl jsem našel, nemá ta Victoria silnější kmínek?

Můj Elegant vypadá stejně jako ten Tvůj, ale má za sebou asi pět postřiků. Bez ošetření by letos měly plíseň a padlí i dráty na drátěnce.

Re: Najdi rozdíl

(Zdeněk, 23. 8. 2016 17:18)

Zdar Mirku,
Bim ho! Uhodls, ...i když jen částečně, je to sice kmínek, ale nikoli pouze silnější, nýbrž i trochu křivější (:-)).

PS: Že je Elegant taková plísňová srágora jsem nečekal, sázel jsem na něho jako na držáka, kterého občasné osprchování jen tak neskolí. Takže oba tyhle keře budu muset na zdejším stanovišti vyměnit, Eleganta kvůli chabé odolnosti a Viktorii zase kvůli nejistému opylení a hlavně kvůli příliš bujnému růstu, viz. Adéla ještě nevečeřela. Sežrala by nám brzy chatu.