Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nezvaný host

30. 9. 2016

To takhle jednou přijdete normálně  na zahradu (v mém případě do viničky), v plánu máte udělat nějakou práci, něco drobného pošontat, či vylepšit. Po příchodu letmo zkouknete stav svých latifundií, ničeho zvláštního si nevšimnete a tak se převléknete do pracovního a pustíte se v klidu do díla. Práce jde zdárně od ruky,…., když v tom znenadání – HA!!! Tady chybí celý vršek sazenice, … á kruciš, u té vedlejší také, … a támhle u tří, pěti ….!

Takže je tu další nemilé překvapení. U mě se stalo to, že nějaký vlezlý sudokopytník - přežvýkavec drze ožral vrcholy letošních sazenic, přibližně od půl metru a výš. Z toho soudím, že zajíc to asi nebyl, protože ten by tak vysoko nedosáhl, musel by při tom stát na zadních a hodně se natahovat. Na zajíce dost krkolomný výkon. Takže asi srna. Dotyčný tvor si nejvíce si zgustnul na Solarisu a pak samozřejmě na těch nových a pro mne nejvzácnějších odrůdách z Ukrajiny. Kdyby se napásl na starších zahuštěných keřích a okousal jim konce letorostů, skoro by mi to nevadilo, neb v osečkování mám značné rezervy. Ale těch si ani nevšiml a okousal výhradně letošní sazenice.  Potvor inteligentní! Blbé je, že poškozeným sazenicím zmizela podstatná část listové plochy a zůstaly listy jen na spodní zdřevnatělé části výhonů, což není v době přípravy na zimu, kdy si rostliny ukládají zásobní látky do kořenů, zrovna ideální. No nic. Stalo se.

Ale pozor – ono se to u mne stalo letos už podruhé, poprvé se to bylo začátkem července, byť v menší míře. To mi dotyčný tvor navíc ožral i vrcholy některých jabloňových sazenic v mé ovocné školce. Blbé na celé věci je to, že se jedná o opakovaný jev. Vinička se nachází ve větším zahradním areálu, který je celý oplocený. Předpokládal jsem tedy, že tento typ škůdce se mne týkat nebude a proto před okusem zvěří nebudu muset své rostliny nijak chránit. Přílišný optimismus.  Jak vidno, plot je v nějakém místě špatný, asi v něm bude díra anebo je nízký, takže pro zvěř není dostatečnou překážkou. Problém je v tom, že nemám možnost celé oplocení jednoduše zkontrolovat a opravit, protože se nachází na mnoha cizích pozemcích, kam je vstup cizích osob nežádoucí.

Další blbou zprávou pro vinaře je to, že réva zvěři chutná. A pokud přijde hladová zima, jakože by po dvou předešlých mírných statisticky přijít měla, jsou naše révové keře v ohrožení. Z toho plyne, že  budu muset začít provádět krom jiného i ochranu proti okusu zvěří. Což znamená koupit nějaké vhodné návleky, případně i pachové odpuzovače. Čili další práce navíc. No nic, aspoň se člověk nenudí, že.

 

Náhledy fotografií ze složky Zvěř