Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skleník pod chráničkami

25. 3. 2019

Od loňského roku (od r. 2018) jsem při venkovním vysazování nových sazenic začal používat průhledné plastové chráničky jako ochranu proti jejich okusu zvěří. Nakoupil jsem je v Oslavanu.

p1050289.jpg

dscn2167.jpg

V průběhu první vegetační sezony se mi chráničky velmi osvědčily a jejich nasazení přineslo tato pozitiva:

-           žádnou sazenici mi neodkousnul hladový zajíc, či zatoulaná srnka, což se mi v minulosti občas stávalo

-           v chráničce se udržuje teplo, což přispívá k rychlejšímu vývoji sazenice v průběhu vegetace

-           chránička udržuje kmínek ve vzpřímeném tvaru

Chránička je vlastně takový jednoduchý inkubátor pro révová miminka. S použitím chrániček panovala až doposud spokojenost. Ale pozor, není zlato vše, co se třpytí, jak se říká, a tak musím upozornit na jeden rizikovou okolnost. Dnes máme 21. března a já dokončuji finální střih keřů a jejich vyvázání do drátěnky. Počasí je v posledním týdnu přes den vesměs slunečné, teploty lezou skoro až k 15°C, jenže večer prudce padají k nule a ráno bývá mráz okolo -5°C.  Tráva je ráno pokrytá jinovatkou. V takovém "ano – ne" počasí si člověk přeje, aby pupeny révy zůstaly pokud možno co nejdéle v klidu. Při řezu starších keřů, do kterých jsem se pustil přednostně, jsem zatím zaznamenal jen nepatrný pohyb pupenů u několika tradičně nejnedočkavějších odrůd. Takže OK. V rámci dokončování řezu jsem si na závěr ponechal jako třešničku na dortu nejmladší keříky a loňské sazenice, kryté zmíněnými chráničkami. A ejhle - když jsem sundal chráničku z prvního keříku, kterým byl Garold, abych srovnal a vyvázal budoucí kmínek k tyčce, koukám … pupeny jsou silně rozpuklé a narašené do délky zhruba půl centimetru! Z pupenů už čučí kulaté "včelí prdelky"!

 

p1050291.jpg

 

Sundám druhou chráničku – tady taky, u ostatních je to podobné. Tak to je docela průšvih, protože já si nemohu dovolit, aby mi réva začala rašit už v březnu, protože mne čeká ještě dlouhé období s jarními mrazíky. Co teď? Nechat chráničky nasazené a přenechat další vývoj vlastnímu osudu, nebo chráničky  sundat a tím se pokusit další průběh rašení přibrzdit….? Toť zoufalá otázka.

Sundal jsem je. Doufám, že už ne pozdě, protože v následném týdnu jsou hlášeny noční mrazy.

Suma – sumárum, skleníkový efekt chrániček je výhodný v průběhu plné vegetace. Ale v  oblastech pěstování s nestabilními jarními teplotami, může skleníkovým efekt chrániček vyvolat velký problém s předčasným vyrašením a následným zmrznutím předčasně vyrašených letorostů. Problém  se konkrétně týká právě mladých keříků, které ještě nemají dostatečnou schopnost regenerovat po jarním vymrznutí ze záložních oček starého dřeva. Proto si myslím, že v oblastech s častým výskytem jarních přímrazků, tj. oblastech podobných, kde pěstuji já, je účelné plastové chráničky v předjaří dočasně sejmout. Zavčasu, ještě než začnou pupeny jevit snahu se začít nalévat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář