Jdi na obsah Jdi na menu
 


Marquette

Marquette je veřejností vnímána jako rozporuplná odrůda, někdo ji haní, jiný chválí. Její předností by měla být mrazuodolnost, myšlena ta zimní, slušná odolnost proti plísňovým chorobám, ale hlavně rychlost dozrávání, protože by měla být schopna i v okrajových nevinařských oblastech během zkrácené vegetační sezony vytvořit v hroznech potřebný dostatek cukrů. A to je u odrůdy, určené k výrobě červeného vína ceněná vlastnost. Naopak, vytýkána je jí údajná nižší plodnost oproti konkurenčním modrým odrůdám. Do určité míry negativní odrůdovou vlastností bývají sprchlé zelené bobulky větší velikosti, které při zhoršených opylovacích poměrech zůstávají v dozrávajícím hroznu a které obvykle v závěrečné fázi zrání seschnou. Někomu snad může vadit i kyselá slupka zralých bobulí, s případným vlivem na chuťový charakter vína.

Velkým zastáncem této odrůdy je vinařský kolega a přítel z Jičína, který na ni nedá dopustit a Marquette se postupem doby stala pilířem jeho krásné moštové viničky. U mě roste velmi bujně a neuspořádaně, šlahouny trčí všemi směry a o vzorném růstu směrem nahoru, na který jsme zvyklí u tradičních odrůd evropské révy, nemůže být řeč. Deklarovanou nižší plodnost zatím potvrdit ani vyvrátit nemohu. Objektivní výkonnost této odrůdy je u mne totiž pravidelně ovlivňována jarními mrazíky a protože Marquette raší jako jedna z prvních, bývají její pupeny či letorostíky, vyvinuté do vyššího stádia, než u ostatních odrůd. Proto jsou tyto  mrazivé škody na Marquette vizuálně nejvýraznější. Přesto však dokáže spolehlivě zaplodit i podruhé ze sekundárních pupenů. Zelené bobulky v dozrávajících hroznech potvrzuji, jejich počet ale bývá v různých letech rozdílný a například v roce 2017 jsem je nezaznamenal takřka vůbec.

Marguette u mne jednoznačně potvrzuje svou ranost. Dozrává z mých modrých moštových odrůd nejdříve a dosahuje nejvyšší cukernatosti, u některých bobulí jsem již naměřil i nad 25°MN. A to se cení! Podle svěže řízné chuti zralých bobulí, bych u Marquette tipoval výrazně vyšší obsah kyselin, než u bobulí zbytku startovního pole.   

A ještě jedna pěstitelská zkušenost: POZOR, Marquette enormně chutná ptáčkům darebáčkům! V nechráněné řadě s téměř zralými modrými moštovými odrůdami v pořadí Rondo, Marquette, CC a  Golubok, byla Marquette v roce 2015 sklizena přednostně během několika dnů (možná hodin) a to totálním způsobem. Nevadí, za blbost se platí. V tomto případě za naivitu. Takže jsem si musel koupit sítě a mám to své komické vinaření zase o kousek pracnější.

(aktualizace 10/17)

Sezónní hodnocení odrůdy

 

Fotografie