Jdi na obsah Jdi na menu
 


KoKl bělyj

Nazval jsem si jej pracovně "Koklíkem". Koklík je moje oblíbená odrůda. Oblíbenou se stala proto, že roste nenápadně, skromně a nevyžaduje příliš pěstitelovy pozornosti. Přeloženo do srozumitelného jazyka to znamená, že v zimě nevymrzá, statečně odolává všemožným plísním, roste umírněně a uspořádaně. Prostě, je to spolehlivá nenáročná odrůda, což se musí ocenit. Dozrávat u mě začíná až ve druhé vlně stolních odrůd přibližně od poloviny září. V relativně malých hroznech jsou velikánské bobule, které při plném dozrání získají zajímavý zeleno-žluto-narůžovělý odstín.  Chuť je taková ta klasická, harmonicky vyvážená, standardní, jakou člověk od stolní odrůdy očekává. (Ony se chutě špatně popisují, i v naší květnaté mateřštině chybí pro slovní vylíčení chuťových pocitů dostatek vhodných přívlastků, takže se raději do nějakých krkolomných popisných eskapád pouštět nebudu). 

Ale abych Koklíka moc nepřechválil a nevyvolal tím nesplnitelné iluze, tak v zájmu objektivity musím vyzradit i jeho nectnosti a slabiny. Totiž, že v plodnosti se zrovna nepřetrhne a násada hroznů nebývá bůhvíjaká, v některých letech mě také dokáže zklamat výrazným sprchnutím hroznů a v ročníku 2015 se stalo, že před dozráním, po dlouhém suchu a následném dešti mu hodně popraskaly bobule a celá úroda byla prakticky fuč. A také, že na rozdíl od mnoha jiných stolních odrůd pravděpodobně nedokáže po jarním vymrznutí nasadit sekundární plodenství, takže když mi takto vymrzne, je v daném roce vymalováno.

No, sečteno a podtrženo je těch nedostatků docela dost a tak, když jsem si to tady tak pěkně písemně zrekapituloval, se vlastně začínám divit, proč jsem v úvodu pasoval Koklíka na svého oblíbence? Safryš, zaslouží si to vůbec? (Pardon, vše co jsem tady napsal, však platí u mne a jinde tomu může být jinak. Ostatně, brněnský Koklík je úplně v pohodě a pravidelně dozrává o měsíc dřív. Určitě mu víc vyhovuje to zdejší "zaprděné městské teplo", nežli pošumavské "mlhy na blatech" se kterými se musí potýkat jeho dva jihočeští bráchové).

V budoucnu se u svých keřů pokusím vytvořit větší zásobu starého dřeva a jsem zvědavý, zda to bude mít pozitivní vliv na velikost střapců.

(aktualizace 10/17)

 

Sezónní hodnocení odrůdy

 

Fotografie