Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 2015

Leden - únor

Žádné silněji mrazivé období se nekonalo, teploty alternují v rozsahu  -5°C /+5°C, koncem února přes den teploty stoupají k deseti stupňům.

Březen

Teplotně klidný, srážkově suchý, 15. března proveden sezónní řez, 20. března zaznamenáno prvé slzení u některých odrůd (Marq., Kokl Belyj, Solaris, Graf MK), další odrůdy postupně následují

Duben

O Velikonocích (6.4.) prudké ochlazení s nočními teplotami kolem -5°C, slzení se zastavilo. Po cca týdnu opět nárůst teplot s odpoledními kolem 15°C a nočními těsně nad 0°C.

14. duben

Jarní ošetření proti roztočům - Sulka (opláchnutí keřů)

19. +20. duben

A je to tady! Tlaková výše nad Skotskem + tlak. níže nad Moskvou tlačí studený vzduch od severu. Nejprve přešla studená fronta s deštěm a za ní proud ledového vzduchu s "tradičním" nočním vyjasněním. Ve viničce narašeno cca 0,5 cm - pupeny ve fázi "včelích prdelek". Noční pokles na teplotu téměř -3°C. (Na drátěnce u domu až na -7°C).

Závěr dubna - květen

Další poklesy teplot pod nulu se už letos v narašené viničce nekonají - ťuk, ťuk! Naproti tomu výsadbu kolem domu musím několikrát zakrývat nově zakoupenými plachtami (celkem 6 x ) a pod plachtovím na drátěnce přitápět elektrickým přímotopem, neboť při nočních vyjasněních zde teploty několikrát klesly pod 0°C. Teplotní rozdíl mezi viničkou a lokalitou "zahrada u domu"  při nočním mrazivém vyjasnění je přibližně 3-4°C ve prospěch viničky.  Poslední zakrývání se koná 18.5., poslední riziková noc  31.5. (= infarktový květen). Tímto je letošní úroda před zmrznutím  zachráněna, hurá! Ztráty zapříčiněné mrazem z 19. a 20. dubna ve viničce jsou minimální až zanedbatelné (několik spálených pupenů u odrůdy Vostorg, Rondo a Rusbol. Musc.), na zahradě je to trochu horší - nejvíce je postižen SS, jemuž omrzlo přibližně 80% narašených pupenů, dále Kokl + Elegant  50%, Irinka + BČ 40%, Viktoria +Nero 30%, Binova + JCHD + ES15-53 … 0%, čili tyto tři bez poškození. Odrůdy na zdi to ustály rovněž bez následků.

5. května

Stav narašení letorostů ve viničce - délka 1 až 7cm. Nejvíce narašené jsou SS, Osceola Musc., Rondo, Marq., Vostorg a Jupiter, oproti nim nejméně  Platovskij, CC, Lie. Dz., Čarli a Rusb. Musc.,

28. května

Prokypření a odplevelení řad pod keři č. 1 (rotavátor)

Červen

První polovina června teplá s odpoledními teplotami kolem 25°C a relativně suchá, pro révu příznivá. Všechno bujně roste. Ale od 15. června teplotní zlom a ochlazení s odpoledními teplotami jen kolem 15°C a nočními mírně pod 10°C, trvající až do 29. června. Kvetení se v tomto studeném období pozastavilo. Minimum srážek.

Červen

Přibližné termíny počátku kvetení:

09. čen: SS, Osceola M, začíná Marq..

12. čen:  Rondo + Golubok,

15. čen: Vostorg + Jupiter + Solaris,

16. čen: Vost. Musk.+ CC

24. čen: Rusb. Musc

27. čen: Kokl + Lie. Dzintars

29. čen: Galahad + Graf MK + Čarli

Na zahradě: 14.6. - SS+ES15-53, 16.6. - Binova, 17.6. - Diamant (zeď) + Vitra (zeď), další následovně

POZOR  - u odrůdy Glenora a Glaša (keře ve stáří třetího, resp. čtvrtého roku od zakořenění řízků) nenarostla okvětí !

12. červen

Výsadba nových stolních (a bezsemenných) odrůd, ve stavu předpěstovaných jednoletých sazenic, celkem 12 kusů:

Aladdin, Ametyst, Aročnyj, Elf, Elma, Kismiš Záporožskij, Kodrjanka, Križovnikovaja, Talisman, V25-20, Vostorg Krasnyj, Zlato

16. červen

Prokypření a odplevelení pod keři (rotavátor č. 2, plečka č. 1)

18. červen

Výsadba 12 ks jednoletých sazenic moštových odrůd Regent , Marquette.

červenec

V prvém týdnu července prvá vlna veder s teplotami 30÷35°C.  Přibližně od poloviny měsíce přišla druhá týdenní vlna veder s podobnými teplotami.

Až do konce měsíce vydatně nezapršelo, pouze drobné přeháňky, panuje chronické velké SUCHO !!!

3. červenec

Preventivní (bio) postřik proti plísni a padlí: mix. Alginure + PREV-B2

Odplevelení - plečka č. 2

8. červenec

Při krátké noční bouřce přišly kroupy, poškození hroznů a listů

10. červenec

Zjištěno zasychání třapiny u Vostogu a později dílče i u Rusbolu musc.

Odplevelení - plečka č. 3

15. červenec

Postřik Alginure + PREV-B2 (č.2), probírka hroznů u Rusbolu Musc. a Čarli, SUCHO už začíná být citelné

24. červenec

Postřik Alginure + PREV-B2 (č.3), trvalá vedra nad 30°C, chronické SUCHO se projevuje  opadem listů, začínám zalévat

28. červenec

Letos již druhé kroupy, tentokrát na zahradě u domu, poškozena zhruba čtvrtina bobulí v hroznech

1. srpen

Vitra - zjištěno začínající padlí na bobulkách, cílený postřik Falconem (+ preventivně i Kodrjanka a Diamant)

5. srpen

Bio postřik č. 4: PREV-B2 + Vitisan jako prevence proti padlí. Po několika dnech mírného ochlazení už zase vedra nad 30°C,  SUCHO stále trvá ! Nejvíc zasychají keře u terénního zlomu Vostorg + Glaša + Rondo1 + Glenora1

14. srpen

Stále vedra nad 30°C, SUCHO !!! Nejvíc trpící keře zachraňuji zálivkou.

Odplevelení - plečka č. 4.

16. srpen

Začínám sáčkovat hrozny ohrožované vosami, jako první Lie Dz., Galahad, Vostog, Platovskij. A pak postupně další odrůdy podle stavu dozrávání.

17-19. srpen

Konečně déšť !!! Ale jenom 27 mm (u nás napršelo skoro nejméně z celé republiky), přesto všechnu zeleň vzkřísil.

Bohužel - praskání bobulí, nejvíce KOKL,a Osceola m. a Lie. Dzint.. Do prasklin jdou okamžitě vosy a hmyz. Sáčkuji.

20. srpen

Protiplísňový bio postřik č. 5: Alginure + PREV-B2 (jako prevence peronospora + padlí)

24. srpen

A už je zase SUCHO! Ale teploty už jen kolem 25°C

26. srpen

Kontrolní měření cukernatosti moštových odrůd [°CNM]:  Platovskij -19, Osc.musc.-14, Rondo-13, Marq.-16, CC-15, Golubok-12, Solaris-16. A další odrůdy: Vostorg-14, Kokl-10, Lie.Dz.-16, Rusb.musc.-16, Galahad-15, SS-15

K jídlu už jsou SS (od cca  22.8), Lie. Dz. (od cca 22.8), Galah., Rusb.m., Vostorg. Na zahradě u domu: JCHD, Elegant, Kodrjanka,…

28. srpen

Vitra - padlí zjištěné 24.8. se na listech už víc rozjíždí, takže zásah postřikem PREV-B2 + Vitisan (+ Superfin) a zbytek postřiku preventivně na Kodr + Diamanta a na zahradě na Viktorii + JCHD

Posledních 5 dnů srpna teploty zase nad 30°C, SUCHOOO !! Opět musím zalévat.

1. září

Po deseti dnech veder přišel toužebně očekávaný déšť, i když postupně jen celkem asi 20 mm a s ním v následných dnech ochlazení na cca 20°C.

4. září

Kontrolní měření cukrů moštových odrůd [°CNM]:  bílé - Platovskij 22°, Solaris 21°, Osceola Musc. 17°; červené - Marquette 17°, Rondo 15°, CC 15°, Golubok 15°.

od. 6. září

Ochlazení s odpoledními teplotami jen 10 až 15°C, v noci kolem 5°C a 10. září pokles skoro k 0°C! To dobrému dozrání příliš nepřeje.

11. září

Odplevelení - plečka č. 5. Povrch půdy zalitý deštěm.

15. září

Sklizeň bílých mošťáků: Solaris, Platovskij a s nimi i Osc. musc., Rusbol musc., Liep. dzint.

30. září

Celý měsíc sice dál trvá sucho, ale odpolední teploty kolem 20°C nevysušují keře tolik, jako tomu bylo v horkém červenci a srpnu.

1. a 2. říjen

Prvý noční mrazík na zahradě u domu, listy spáleny do výšky 2m (z 80%). Vinička zatím OK.

7. až 9. říjen

Konečně pořádný déšť, po  třech měsících sucha! Ovšem z hlediska vývoje hroznů již pozdě. Ve viničce spadlo 43 mm, na zahradě u domu ale jen 20 mm.

12. říjen

Druhý podzimní noční mrazík (na zahradě u domů -3°C) zasáhl i viničku. Listy cplt. spálené.

19. říjen

Vinička už bez listí (tabák), dokončena zde sklizeň: Čarli, GMK, Vost. musk, Rusb musc., CC (jeden poslední zasáčkovaný hrozen měl úctyhodných  26°CNM !!!). Keře rostoucí u jižní zdi domu mají listy stále zelené.

23. říjen

Sklizeny martiňáky Diamantu, byly sladké a chutné. Listy keřů rostoucích na zdi stále drží.

Réví všech odrůd se po letošním suchu jeví vizuálně jako kvalitně vyzrálé, letorosty byly zdřevnatělé už koncem léta. Zdá se, že připravenost na mrazivou zimu je velmi dobrá. Jakápak bude?

Konec pěstitelské sezony.

List. - pros. Deštivo, pošmourno, relativně teplo, téměř nemrzne, ojedinělé nejnižší poklesy jen cca -3 (-5)°C. Teploty oscilují nejčastěji mezi 0 ÷ 5 °C, před Vánocemi a během nich dokonce oteplení nad 10°C.
18. prosinec Kolektivní ochutnávka prvého vzorku bílého vína, vlastoručně vyrobeného. (Nebylo věru špatné).

 

Závěrečné hodnocení sezony:

Překvapení roku:        Kodrjanka

Zklamání roku:           Osceola muscat

Objev roku :               Biologická protiplísňová ochrana

Problém roku:            Sucho

Pocit z roku:              

 

Další události roku:     minimální výskyt listových chloróz, téměř žádný výskyt plísní (pouze mírně padlí na přelomu července/srpna a pak ještě koncem srpna u Vitry), zdokonalení a rozšíření jarní protimrazové ochrany (plachty + el. ohřívač), 2 x kroupy, nasazení komplexní ochrany proti hmyzu (sáčky), ptáci sežraly cplt. modré mošťáky - nákup ochranné sítě, můj první burčák ŃAM a následný pokus o víno, ruční pojízdná (Martínkova) plečka, motorový postřikovač Solo 433H.