Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 2020

Vysvětlivka:  zkratka "ZuD", vyskytující se v textu,  znamená stanoviště "Zahrada u Domu"

Leden

Leden byl "prosincový", čili mrzlo jen nepatrně a teploty se celý měsíc líně povalovaly v okolí nuly. Letošní zima je zatím netradičně teplá a také suchá (vůbec nesněží a skoro neprší).

Únor

Letošní únor se lišil od ledna jen tím, že bylo ještě o něco tepleji a skoro vůbec nemrzlo, zato častěji a silněji zapršelo a přehnaly se i dvě docela slušné vichřice. V druhé půli měsíce dokonce párkrát vyskočily odpolední teploty skoro k  15°C. Začal jsem střihat keře kolem baráku, ovšem do viničky jsem s nůžkami z časových důvodů  dosud nevkročil, a to už máme prakticky konec února...

6. březen

V minulých dnech nepatrně nasněžilo (asi 5 cm) a hned to zase odtálo. Takže jsem si díky tomu v letošní zimě mohl podruhé odhrabat sníh z našeho dvora. Hurá, už jsem měl málem sněhový absťák!

Dneškem mám dostřiháno, nechal jsme si ale na keřích ještě nějaké rezervy k finálnímu dostřihnutí, až to naraší. Nejhůře vyzrálé réví ze všech mých keřů měl Solaris, některé keře této odrůdy jsem dokonce musel střihnout jen na krátké čípky, protože jsem na nich nenašel žádný pěkný prut ze kterého by se dal udělat slušný tažeň.

17. březen

Ráz počasí v prvé polovině března byl podobný únoru, pršelo, foukalo, noční teploty kolem nuly, jen občas při vyjasnění bylo kolem -6°C, přes den kolem 5 až 10°C, občas i víc.

Dnes jsem zaznamenal, že některé keře začínají slzet. Čili tímto prakticky startuje nová vegetační sezóna .

21. březen

a následný

mrazivý  týden,

dvoj- týden, troj- týden,

měsíc

Jaro se odkládá! Po několika velmi teplých dnech s odpoledními teplotami ke 20°C, kdy vše začalo intenzivně rašit a kvést, přišel teplotní šok. Místo konce března je zde nefalšovaný LEDEN, ale tvrdší než byl v lednu. Pupeny velké části odrůd révy jsou již rozpuklé a vytahují se z nich včelí prdelky o délce až 5 mm! V průběhu včerejší noci napadlo 10 cm mokrého sněhu. Uvádím nejnižší ranní teploty v průběhu navazujícího  mrazivého týdne,

měřeno       u země /  2 metry nad zemí:

 

22.3.        vinička: - 7°C  / -5,5°C,    ZuD: - 10°C / -7°C

23.3.        vinička: -14°C  / - 7,5°C,  ZuD: -12°C / -10°C 

24.3.       vinička: -12,5°C/ -7°C,  ZuD:-11°C / -9°C

25.3.       vinička: -12°C  / -7°C,   ZuD:-10°C / -8°C  

26.3.       vinička: -7°C  /  -3°C,    ZuD: -5°C / -2,5 °C  

Přitom odpoledne je slunečno a kolem 10 až 15-ti °C nad nulou. Takový scénář letošní zimy a začátku jara by nevymyslel ani autor nejlepších amerických odložmozků (= am. filmů).

... a jejich pokračování (těch odložmozků):

28.3.       vinička: -5°C / -0,5°C,   ZuD: -4°C / -2°C

29.3.       vinička: -2°C / +1°C,     ZuD: -3°C / 0°C

30.3.       vinička: -5°C / -2,5°C    ZuD: -3°C / -2,5°C

31.3.       vinička: -7°C / -3°C       ZuD: -7,5°C / -5°C

1.4.         vinička: -10°C / -7°C     ZuD: -10°C / -7,5°C

2.4.         vinicka: -8°C / -5,5°C    ZuD: -7,5°C /-5°C, (a např. odpoledne ve stínu +12°C)

3.4.         vinička: -5,5°C / -1,5°C ZuD: -5°C  / -2°C

5.4.         vinička: -5,5°C / -2°C    ZuD: -5°C / -2,5°C

6.4.         vinička: -2,5°C +2,5°C  ZuD: -3,5 °C / 0°C

7.4.         vinička :-2,5°C/+1,5°C  ZuD: -2°C / +1,5°C

8.4.         vinička: -4°C / 0°C         ZuD: -3,5°C / -0,5°C

9.4.         vinička : 0°C / +3°C       ZuD: -2°C / +1°C

11.4.       vinička: -1°C /+4°C        ZuD: -1,5°C / +1,5°C

12.4.       vinička: -2°C / +2°C       ZuD: -2,5°C  /+2°C

Čili skoro každý den ráno ostrá jinovatka, přitom odpolední teploty v posledních dnech vesele nad 20°C (ve stínu), na sluníčku skoro 30°C. Pupeny silně narašené, leze z nich už zelené. Teploty pro révu drtivě stresující, v noci mrzne, ve dne horko. Počasí se naprosto zbláznilo !!!

13.4. Velikonoční pondělí. Dopoledne zase krásně slunečno a teplo. K večeru na ZuD přišly kroupy, naštěstí velikosti tak pro průměru 1 cm a bičovaly jen pár minut....   Pak napršelo 20 mm, první to déšť od konce března a velmi prudké ochlazení.

14.4.       V noci zataženo a tak teploty zůstaly těsně nad nulou

A to "nejlepší" zamrazení hbitě následovalo po opětovném vyjasnění:

15.4.       vinička: -5°C / -2,5°C    ZuD: -6°C / -3°C

Chce se mi zvracet! Ale nemůžu, protože bych si nablil do roušky, jíž mám přilepenou na hubě. Narašené pupeny však stále nějakým zázrakem žijí, ač jsou jejich povrchové plátky omrzlinami zhnědlé a zaschlé. Už tři týdny je to jednou nohou v hrobě. A pokračuje to vesele dál:

16.4.          vinička: -2,5°C / +0,5°C    ZuD: -2,5°C / 0°C

20.4.          vinička: -2,5°C / +2°C       ZuD: -3°C / +1°C

21.4.          vinička: -4°C / +0,5°C       ZuD: -3°C / +1,5°C

22.4.          vinička: -3,5°C / +1,5°C    ZuD: -3°C / +1,5°C

Už mě to nebaví psát, furt dokola, ...kdy už to proboha skončí ?

Stále přes den většinou jasno, teploty kolem 20°C, nad ránem jinovatka.

26.4.         vinička: -2,5°C / +0,5°C     ZuD: -5°C / -0,5°C

27.4.         vinička: -2,5°C / +1°C        ZuD: -2,5°C / +0,5°C

Narašené pupeny keřů ve viničce KUPODIVU a jakýmsi ZÁZRAKEM žijí, keře na ZuD jsem neprohlížel, neb nemám na to náladu. Následující předpověď nejnižších denních teplot už je příznivější...

17. duben

Jarní postřik Sulkou 5%. Bohužel provedený špatně, z těchto tří důvodů: Termín postřiku byl příliš pozdě, kdy už jsou některé pupeny narašeny do fáze otevřených listových růžic, takže roztoči se mohou nacházet uvnitř nich, kde je postřik nezasáhne. Za druhé – kmínky starších keřů neočištěné, čili opět dobrá skrýš před postřikovou kapalinou. A za třetí, postřikové látky jsem měl málo, takže jsem stačil ošetřit jen asi 2/3 keřů z celkového počtu, než mi postřiková kapalina došla. Čili sečteno a podtrženo, účinek tohoto postřiku bude nejspíše jen symbolický.

začátek května

Po několika relativně teplých dnech bez nočních mrazíků se réva pěkně rozběhla a ve viničce  letorosty dosáhly délky přibližně 3 až 5 cm, u některých odrůd i více. Na ZuD jsou keře vzhledem ke chladnější lokalitě ve vývinu  poněkud pozadu a letorostíky jsou zde sotva poloviční.  Kdo by si myslel, že letos už bude od nočního a ranního mrazení klid, mýlil by se. Takže:

 

5.5.        vinička:   +0,5°C  / + 3,0 °C      ZuD: - 0,5°C / +3°C

6.5.        vinička:   -1,5°C  / + 1,0 °C       ZuD: -3,8°C /  -1°C, ... na ZuD letos poprvé plachtuji a přitápím

7.5.        vinička:   +2,5°C  / + 5,0 °C      ZuD: - 2,2°C / +3°C, ... na ZuD letos podruhé plachtuji a přitápím

11. květen

Během odpoledne a večera napršelo úctyhodných 47 mm vody ! To je v úhrnu srážkový rekord za poslední 3 roky, co srážky bedlivě sleduji. Po dešti, nad ránem následujícího dne se vyjasnilo, vítr zeslábl, takže teplota padla pod nulu a já jsem se v půl čtvrté ráno musel mrzutě vyvalit z postele, vše v květináčích poschovávat a zaplachtovat, letos potřetí. Teplota na ZuD pak klesla až na -2°C,  ve viničce jen krátce na -0,5°C. Následující noc  ale má být dle prognózy meteorologů kritická!

13. květen

13.5.      vinička:   -0,5°C  / + 2 °C             ZuD: - 2,5°C / -0,5°C  ... na ZuD čtvrté plachtování a přítop

 

Tento zmrzlík nadělal ve viničce největší letošní paseku. Na všech keřích došlo k popálení mladých listů zhruba na 50% plochy. Stonky letorostů i květenství to, zdá se, přežily. Čili štěstí jak hrom, kdyby byla teplota jen o štipec nižší anebo pokles pod nulu trval déle, bylo by jistě všechno spálené. Naštěstí se teploty zastavila přesně na hraně mezi životem a smrtí.

19. květen

Kontrola stavu:

- ve viničce jsou  letorosty dlouhé asi 10cm, přičemž listy s popálenou plochou zakrňují a dominanci přebírají listy       mrazem nepoškozené

- na ZuD je stav narašení keřů víc pozadu, délka letorostíků je asi 5 cm, takže oproti loňským letům odhaduji zpoždění vývoje asi o týden až 14 dnů. Je to důsledek velmi dlouhého období s ranními přímrazky.

31. květen

Tak, květen je úspěšně za námi. Byl mrazivě chladný a deštivý, na ZuD napršelo celkem 123 mm srážek, což je 205% normálu. Několikrát jsem keře, rostoucí na zahradě musel zakrývat plachtami a přitápět, například v minulém týdnu dvakrát, naposledy předevčírem. V obou případech se teplota zastavila jen pár desetin nad nulou, přičemž na trávě se už začala vytvářet jinovatka. Vlivem chladného květnového počasí réva příliš nepoporostla, letošní časové zpoždění vegetace oproti průměru nyní odhaduji zhruba na 2 a ž 3 týdny.

 

Při poslední návštěvě viničky jsem zjistil, že se meziřadími prošla "mlsná srnka", takže několik keřů je silně okousaných a zbavených téměř všech květenství. Musím rychle koupit a nainstalovat pachový ohradník, nebo budu mít komplet po úrodě. Ona se určitě vrátí, pokud tak již neučinila!

8. červen

Pachový ohradník instalován.

14. červen

Červen pokračuje v deštivém trendu května. Už v jeho polovině napršelo tolik, co má napršet za celý měsíc. Réva se po teplotních šocích prvé jarní fáze zvolna rozjíždí do standardního růstu. Průměrně jsou letorosty dlouhé kolem 30 cm, což je na toto období velmi málo. Zaznamenal jsem však počáteční fázi kvetení u odrůdy Somerset Seedles, pěkné okvětní střapce má Jupiter i Vostorg, ostatní odrůdy jsou hodně pozadu. Chystám se na prvý postřik tvrdou chemií, letos to vypadá na plísňový rok, takže to nechci podcenit (aby se neopakovala loňská situace s vadnoucími bobulkami) a nasadím kombi postřik proti všemu.

Postupně provádím podlom a zastrkuji letorosty do dvojdrátí.

18. červen

Proveden plánovaný mix. postřik proti padlí, plísni révové a roztočům. Ve viničce to bylo s přípravky Dynali, Dithane a Sanmite. Na ZuD jsem místo Dithane, které mi došlo, použil Revus. Účelem byla protiplísňová prevence a potlačení několika lokálních ložisek s roztoči.

24. červen

Prvé dvě třetiny června byly deštivé a spíše chladné, v rázu květnovém. Teď se už oteplilo, takže odpoledne bývá slunečno a příjemně, teploty kolem 23 ÷ 25°C.  Letorosty se konečně dostaly do standardního tempa růstu. Postupně kvete Marquette, Cab. Cortis, Platovskij, Vostorg, ... a k nim se brzy připojí další odrůdy. Příjemné vlahé vlhko ale velmi vyhovuje plísňovým chorobám, což se u několika odrůd projevilo zasycháním tyčinek a kuliček v kvetoucích i nerozvitých okvětích. Nejvíce je tím postižen bezsemenný Jupiter a také moštovky Marquette a Solaris, obě původem z Ameriky. Z toho dedukuji, že by příčinou mohla být plíseň šedá, botritida. Proto jsem včera ve viničce foukl Teldor. Snad se to zastaví, budu to sledovat.

2. červenec

Během deštivého června napršelo na ZuD celkem 119 mm srážek, což je 159% normálu. Koncem června  sice nastartoval růst letorostů, ale letošní zpoždění vegetace, ke kterému došlo díky chladnému jaru, je oproti minulým letům příliš velké, takže se obávám, že mnohé odrůdy budou mít problém s termínem dozrání. Zhruba polovina  odrůd mi ještě nezačala kvést.

Přípravek Teldor napadení okvětí plísní šedou nezastavil (protože je určen na ochranu dozrávajících hroznů) a choroba se šířila postupně dál. Na doporučení kamaráda, pěstitele z Jičína, jsem učinil postřik přípravkem  Prolectus, který by měl být určen speciálně do fáze kvetení.

Do viničky byly vysazeny tyto nové stolní odrůdy: Pamjati nebesskoj sotni, Azalia, Emelia, Efiop a Dolgoždannyj, Na ZuD jsem vysadil  odrůdy Šarada UA a Nikol, vše velmi rané odrůdy Jsou to kontejnerované sazeni stáří jednoho roku. Ještě mám k vysazení připravené další odrůdy Žizel, Izumlenie, Katalonia, Rozmus a Pamjati nebesskoj sotni , ale bohužel nevím kam s nimi, protože už nemám volné místo. Asi budu muset něco neperspektivního z dřívější výsadby vylikvidovat. Ale co ... ?.

15. červenec

Prolectus  šedou plíseň v dokvétajících hroznech zastavil, SLÁVA ! Je odkveteno, bobulky jsou ve stádiu miniaturních broků až hrášku, podle odrůd. Zatím nejhezčí hrozny má Platovskij. Ten přestál atak botritidy velmi dobře, jiné odrůdy mají bohužel místo hroznů spíš řídká torza.

Do viničky vysazeny tyto čtyři nové stolní odrůdy: Katalonija, Rozmus, Izumlenije a Žizel. Tímto pro letošek s výsadbou končím. Na červenec je zatím dost chladno, žádné "třicítky" se nekonají.

28. červenec

Ačkoli v letošním červenci moc neprší, zásoba vláhy v půdě je dostatečná a tak letorosty rostou jako divé. Proto se chca – nechca musím věnovat zeleným pracím – zastrkuji letorosty do dvojdrátí, odlisťuji v zóně hroznů a osečkuji. Bohužel, bobule se příliš rychle nenalévají a tak přibližně třítýdenní zpoždění ve vývoji, které nastalo v dubnu a květnu, se nedaří dohnat. V průměru jsou nyní bobulky přibližně ve velikosti hrachu.

Minulý týden jsem preventivně stříknul Karathane new proti padlí, jak ve viničce, tak v ZuD. Byl to letošní druhý postřik proti této houbové chorobě. Ve viničce je zatím vše zdravé, na ZuD jsem ale ještě před tímto postřikem zaznamenal prvotní lehké náznaky padlí na třech keřích, rostoucích u zdi (tmavé flíčky na letorostech, zkrabacené listy) a také na odrůdě JCHD, rostoucí volně na drátěnce (bílý povlak na několika bobulkách). A protože se mi po týdnu nezdálo, že by Karathane nějak radikálně zabralo, přidal jsem pro sichr  na ZuD včera ještě Falcon. Je už několik let starý a tak doufám, že bude ještě účinný...    

7. srpen

Dnes je pátek, v neděli, v pondělí a v úterý dopoledne u nás napršelo téměř 100 vody! Intenzivní déšť, který trval s malými přestávkami  více než 2 dny s sebou přinesl i plíseň révovou, čili peronosporu. Lehce jsou napadeny některé stolní odrůdy ve viničce, zvláště ty novější z Ukrajiny a Ruska, nejrychleji se však choroba rozšiřuje na Ametystu.  Z moštových je mírně napaden Regent. Chca nechca musím dnes vytáhnout postřikovač, doma nic pořádného nemám, jenom Revus. Nadšený z toho zrovna nejsem. Příští dny by ale měly být horké a suché, tak se snad nákaza přestane šířit.

19. srpen

Plísní révovou jsou ve viničce nakaženy tyto odrůdy, uvádím je ve skupinách od nejvíce napadených, po nejméně napadené: Jupiter, Ametyst, Ajuta, Atos ... výrazné napadeni asi na 20 až 50-ti % listové plochy, dále Arkadia, V25-20, Liepajas Dzintars, Prima, Dunav ... lehké napadení do 15% plochy,  a nakonec Prezent, Lora, Bažena, Čarli, Chrust, Tajna Monacha, Kodrjanka, Rombik, Zarja Nesvetaja, Kolobok, Dubovskij rozovyj, Regent a Nero ... nepatrné napadení, maximálně do 5% listové plochy. Zbytek je zatím bez příznaků napadení. Všechny napadené odrůdy jsem proto 13.8. selektivně ošetřil mnou velmi neoblíbeným měďnatým přípravkem Champion.  Je zřejmé, že na čtyřech nejvíce napadených odrůdách provedená ošetření zastavit chorobu nedokázala a nákaza se tak u nich zvolna šíří dál. Napomáhají tomu časté dešťové přeháňky i vydatné deště.  Velmi mírné napadení plísní révovou vykazují i tři odrůdy, které mám na zdi v ZuD, tedy Diamant, Kodrjanka a Vitra (dosud nepřeroubovaná), které jsem proto 16.8. ošetřil Revusem. Padlí je zatím v klidu, je u některých odrůd hněfo-fialoví jednotlivé bobule v hroznech, jedná se o bobule, na nichž byl předtím lehký povlak bílého chmíří a prošly přeléčením. Týká se to například Arkadie.

Bobule nejranějších odrůd jsou ve stádiu zaměkávání, modré se vybarvují. Nejdále se zralostí je Platovskij a Rombik, které už jsou skoro k jídlu.

3. září

Po návratu z dovolené a 14-ti dnech strávených v teplých krajích mimo republiku, jsem našel své révové keře v celkem očekávaném stavu. U keřů, které již byly napadeny peronosporou a které jsem těsně před odjezdem ošetřil, se toto onemocnění mírně zhoršilo, ale žádný fatální průšvih nenastal. Krom toho listovou plochu některých odrůd začal zvolna pokrývat lehký povlak padlí, což bývá v tomto ročním období obvyklé. Zralost bobulí trošku postoupila vpřed, ale žádné zázraky se nekonaly. Obávám se, že mnohé odrůdy letos vůbec nestihnou dozrát. Nejlépe je na tom Somerset seedless, který už je k jídlu a těsně za ním jsou Platovskij, Vostorg, Galahad, Chrust a Atos. S nárůstem cukrů se samozřejmě objevili tradiční predátoři – vosy a sršni.

Měsíc srpen nebyl teplotně žádným zázrakem a navíc byl velmi deštivý, na ZuD napršelo 160 mm, což je 267% letitého průměru!  Zalito je tedy vydatně, v září by pršet už ani nemuselo. Hlavně aby bylo ještě teplo. Včera ráno jsem na ZuD ve výšce 50 cm nad zemí naměřil jen 2,2°C a dnes to nebylo o mnoho lepší, byly 3,4°C. Tudy cesta ke kvalitní úrodě rozhodně nepovede!

8. září

Tak nám začalo babí léto, slunečné dny zrání prospívají, mohlo by to takto vydržet co nejdéle. Jen kdyby v noci nebyla takový chlad a mlžnaté vlhko. Rozběhlo se padlí na listech a slabý povlak se rozlézá už skoro po všech odrůdách. Že bych na to ještě fouknul Kumulus?

Somerset Seedless je zralý (24°CNM). Potěšil mě Chrust, u kterého jsem při jeho letošní první standardní úrodě naměřil pěkných 18°CNM, čímž potvrdil svou ultra ranost. V závěsu za ním je Galahad, ten má 15°, ale lepší (křehčí) strukturu bobulí. A pak následuje balík ostatních stolních odrůd s cukry kolem 13°CNM. Když bude ještě alespoň týden hezky, mohlo by to snad dopadnout dobře.

Kontrolní měření cukrů u moštových odrůd (ve °CNM): Bílé: Solaris 20 / Dubljanskij 19,5 / Platovskij 18,5 /// Modré: Marquette 17 / Nero 15 / CC + Golubok  + Regent 13.

14. září

Sklizen Platovskij , mošt měl 20,5°CNM. Důvodem předčasné sklizně byla velmi rychle postupující botrytida hroznů a silné ataky hmyzu. Zpracovatelných hroznů tak začalo kvapem ubývat. 

22. září

Slunečné září napomohlo k tomu, že většina stolních odrůd se konečně dostala na hranici konzumní zralosti. Není to sice žádná sláva, ale po té jarní mrazivé bídě to mohlo dopadnout mnohem hůř. V uplynulém víkendu se po jasných nocích teploty na ZuD 3 x zastavily těsně nad nulou, bylo to fous: 1,1 / 0,6 a 1,8 °C. Sláva, listy existují dál. Vlivem každodenních ranních mlh se peronospora dál pomalu rozlézá po listové ploše, ale už to nijak řešit nebudu. Proti padlí jsem minulý týden stříknul Kumulusem ve snaze listovou plochu co nejdéle ochránit před bílým povlakem, který omezuje fotosyntézu. Z dálky moje vinička sice vypadá pěkně sytě zeleně, ale když člověk přijde blíž, vidí, že to až taková zdravá svěžest není, a že listy už trpí mnoha podzimními neduhy.

Kontrolní měření cukernatosti moštových odrůd – měřeno v °CNM: Solaris 23 / Dubljanskij 22,5 / Marquette 21 / CC 17,5 / Golubok 16 / Regent 17. Hrozny jsou zdravé. Protože se mi do nezasíťovaného Solarisu pustili jacísi opeřenci a pečlivě oďobaných třapin začalo kvapem přibývat, dnes odpoledne bílé mošťáky sklidím.

30. září

Po třídenních deštích, které přerušily dosud slunečné září, je stav keřů a dozrávajících hroznů vcelku uspokojivý. Peronospora, která se intenzivně na některých keřích rozjela v srpnu, se pozastavila, až zastavila. Padlí je zatím také v relativně klidném stavu, pravděpodobně  citelně pomohl poslední postřik Kumulusem. Většina stolních odrůd již dozrála do stavu konzumní akceptovatelnosti. Tu a tam se ale začínají objevovat hniloby i praskání bobulí, holt vody bylo najednou moc a padala dlouho, takže některé odrůdy budu sklízet v nevábném stavu. Konkrétnější budu v sezónních hodnoceních.

V měsíci září napršelo celkem 47 mm vody, což je 97% zářiového normálu, z toho 43 mm spadlo během tří dnů na konci měsíce.

9. října

Tak co je nového ... počasí je stále vlídné, celkem teplé, pro dozrávání  hroznů příznivé. Listy na keřích stále drží a jsou zelené, jen některé keře už začaly žloutnout. Jenže dlouhé deště v závěru září daly hroznům hodně na prdel. Značná část bobulí stolních odrůd popraskala a do hroznů se zakousla plíseň – botritida. Takže hrozny jsou nyní ve stavu téměř dokonalé zralosti a také téměř dokonalé hniloby. A tak sklízím hrozny sice sladké, ale  polohnilé, čili vzhledu nevábného. Blbé je, že většina odrůd si je v tomto hodně podobná, jak v chuti, tak i v hnití.

14. října

Předevčírem jsem před ohlášeným příchodem dešťů a velké zimy sklidil modré mošťáky, včera jsem je pomlel a nechám kvasit. Potěšil Regent, který i přes srpnové napadení peronosporou nakonec dozrál do pěkných 20°CNM (měřen mošt). Nero, plodící v moštové viničce letos poprvé,  mělo 21°CNM, přičemž u obou odrůd byly hrozny zdravé. Marquette doplatilo na jarní napadení květenství botritidou, jeho hrozny byly malé a sprché, cukry kolem 23°CNM. CC měl taky letos menší úrodu, cukry na úrovni19-20°CNM. Nejhůř dopadl Golubok, který v posledních dnech úplně zplesnivěl (botritida), proto asi půjde do věčných lovišť, protože kromě intenzivního barvení není v posledních letech žádným přínosem. Suma sumárum - letos nemusím cukřit, což je takový malý zázrak.

Stolní odrůdy, které zůstaly na keřích si vesele hnijí, takže pokud je nějaký hrozen použitelný, je nutno z něho pracně vystřihat hnilé bobule.

25. listopadu

Je konec sezony, co viselo na keřích a nebylo sklizeno do 15 října shnilo, protože jsem se pak do viničky dost dlouho nedostal a následně jsem musel nuceně setrvat zhruba  tři týdny doma v koronavirové karanténě. V polovině listopadu jsem otrhal poslední hrozny, z nichž bylo použitelných tak 5% bobulí, hnilý zbytek sněřoval do kompostu. Keře jsou už bez listů, réví je celkem slušně vyzrálé. Začíná zima, je čas začít rekapitulovat a hodnotit zkušenosti z letošní sezony.

Prosinec

Prosinec proběhl v klidu, žádné počasové extrémy se nekonaly. Hlouběji pod nulu to kleslo jen  na pár dní, kdy nejnižší naměřená teplota byla -11°C, jinak teploty oscilovaly kolem nuly.  Vánoce byly klasicky na blátě.

 

 

Závěrečné zhodnocení celé sezony:

Radost roku:                       nepamatuji si na žádnou, která by mi echt utkvěla v paměti

Zklamání roku:                    slabší odolnost mnohých nových odrůd z východu proti peronospoře

Objev roku:                         nic světoborného jsem neobjevil

Problém(y) roku:                 ledové ohrozilo úrodu a jaro posunulo zrání o 3 týdny,

                                                následky botrytidy při kvetení – sprchlé hrozny,

                                                peronospora v srpnu a září

Pocit z roku:                       ...hm,  tak napůl ...

 

 

Další události roku:     na rozdíl od několika předchozích letech bylo v létě celkem dost zalito, vykvasilo mi přefiltrované bílé víno - čili mikrofiltrace se minula účinkem!

 

Suma srážek duben ÷ září:    544 mm, což je 151% normálu