Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 2021

 Vysvětlivka:  zkratka "ZuD", vyskytující se v textu,  znamená stanoviště "Zahrada u Domu"

Leden

Leden byl vlídný, nejnižší naměřená teplota byla -13°C se vyskytla v krátkém v období několika dnů v prvé třetině měsíce, kdy se ranní teploty pokoušely klesat někam k mínus desítce. Jinak víceméně teplotní klid lehce pod nulou se slabým sněhovým popraškem. Půda promrzla do hloubky zhruba pěti centimetrů.

Únor

Únor začal lehkým sněžením, v několika dávkách napadlo asi 8 cm sněhu. Ale od 11. února se výrazně ochladilo a Děda Mráz nadělil na ZuD tyto noční a ranní teploty:

 

11.2.        -11,5°C

12.2.        - 20,4°C

13.2.        - 17,5°C

14.2.        - 20,4°C

15.2.        - 22,5°C

 

Tak tohle bude slušná prověrka mrazuodolnosti pupenů a určitě se bude se oddělovat zrno do plev. Ještě že jsem stihl kolem mladých sazenic nakopčit sněhové růvky.

Druhá polovina února

Ve druhé polovině února se výrazně oteplilo, při trvalém  slunečném počasí vystupovaly odpolední teploty až k 15°C, člověk by jásal, že už je jaro. V noci při vyjasnění naopak padaly teploty k -5°C. Takové počasí je pro rostliny nejhorší, protože to jsou velké teplotní šoky a případné předčasné vyrašení znamená téměř jistý kolaps při mrazech, které ještě nutně přijdou.

 

Kolem 15 . února jsem se pustil do sezónního řezu, nejprve  vše nahrubo s ponechanými perspektivními výhony a začátkem března jsem začal s finálním řezem. Vlivem tepla začaly u některých keřů řezné rány mokvat, naštěstí se s nástupem března ochladilo na standardní teploty, typické pro toto roční období.

12. březen

Minulý víkend k ránu dvakrát šlehlo až na -10,5°C, pak se teplota  umoudřila a nyní panuje klasický březen. Chvilku prší, chvilku lehce mrzne, přes den neochotně lezou teploty nad 5°C, všude bláto...  Tak to má byt, jen ať rostlinstvo v klidu spí, žádné předčasné probouzení!

V klidu dokončuji řez. Kdybych se tím měl živit, na suchý krajíc bych si tímhle svým tempem nevydělal.

18. březen

Tak mám konečně došmikáno, pojal jsem to rekreačně. Teď ještě poklidit ostřihané réví, které leží na hromádkách na zemi a pak mě čeká tradiční zrytí příkmenných pásů. Počasí je téměř zimní, jaro se odkládá.

26. březen

Jaro se rázem přestalo odkládat a je TU ! V plné parádě. V noci sice mrzne, ale denní teploty lezou až ke 20°C, možná i výš, samozřejmě na sluníčku. Ostřihané keře révy začínají smolit, což sice ještě nejsou tradiční slzy, ale jejich neklamná předzvěst.

Pustil jsem se do rytí příkmenných pásů, pěkně ručně rýčem, protože s rotavátorem je to hrozná makačka a tvrdý boj, ho udržet v přímém směru těsně podél drátěnky. To si raději pěkně pomaloučku, polehoučku odryju ručně. Ostřihané réví letos poprvé likviduji  "předpisově" pomocí zahradního drtiče BOSCH ATX 25 TC. Jde to sice o dost pomaleji, než jsem býval zvyklý z dřívějška, kdy jsem suché réví pálil, ale zato nyní získám celkem kvalitní štěpku, které půjde zpět pod keře do půdy.

9. duben

V uplynulých čtrnácti dnech pořádně přituhlo, zvlášť v uplynulém týdnu, kdy jsem na ZuD naměřil tyto ranní teploty:

-5,3°C, -5,1°C, -4.8°C, -1,5°C, -0,5°C a dnes ráno dokonce kouzelných  -8,1°C! Ve viničce mohlo být dle statistických zkušeností zhruba o 2 až 3°C více. Rašení révy se samozřejmě zastavilo. Největší problém je v tom, že jsou při slunečných dnech propastně velké rozdíly mezi ranními a odpoledními teplotami, takže réva z toho musí být hodně vystresovaná a musí si myslet, že se počasí opravdu zbláznilo. Například dnes za úsvitu zmíněných -8,1°C a teď po obědě máme ve stínu 17°C a na slunku už to leze přes 25°C!! Na takové šoky není réva v období rašení geneticky připravená. Jenže počasí se nezbláznilo, to se jen zbláznil člověk, který révu pěstuje v kraji, svým rázem počasí určeném k pěstování brambor.

15. duben

Chladný ráz počasí trvá, ráno je kolem nuly, či spíše něco málo pod ní, odpoledne  to neleze přes 10°C. Réva čučí, což je dobře. Dokončuji rytí příkmenných pásů.

V připravovaném sadu nad viničkou jsem s pomocí bagru obrátil půdu vzhůru nohama – ornici dolů a jílovici nahoru.

Konec dubna

Duben pokračoval ve svém chladném trendu až do svého konce.  Od  24. dubna jsem na ZuD zaznamenal opět dosti mrazivá rána v hodnotách  -4,4°C, -4,5°C, -3,6°C a pak po dvou teplejších nocích  dnech opět -4,8°C. Réva je lehce napučená, zhruba do stádia malých včelek. Takže snad to ustojí. Ve viničce teploty jen lehce sklouzly pod nulu, včelky jsou zde už ale větší...

06. květen

Žádná vedra se nekonají, střídají se noci s teplotami nad a pod nulou, mrazíky v uplynulém týdnu byly v hodnotách od -2°C do – 3,5°C (měřeno na ZuD). Ve viničce to pod nulu asi nekleslo. Díky slabému narašení keřů letos nemusím plachtovat, což je fajn.

Po relativně suchém dubnu před pár dny solidně sprchlo, naměřil jsem 36 mm.

Rychtoval jsem se postříkat keře Sulkou proti roztočům a jako prevenci proti padlí, letos jsem kvůli tomu celkem poctivě očistil kmínky. Jenže mi chcípla baterie v Aku postřikovači, a tak postříkáno nemám ...

12. květen

O letošním chladném dubnu svědčí to, že za celý uplynulý měsíc pupeny dokázaly vyrašit jen do délky 1 až 2 cm.

Před čtyřmi dny jsem na ZuD naměřil  -4,1° a o den později -3,1°C. Ve viničce bylo tradičně tepleji (jižní svah)  a narašené pupeny to zázrakem přežily. Na ZuD jsou pupeny oproti viničce vývojově opožděné, jsou vytažené maximálně do stádia včelích prdelek, tak to snad přežily také.

Přišla nová baterie do aku postřikovače a tak jsme konečně jsem dokončil postřik Sulkou.

Dnes ráno  kontrola stavu ve viničce ...na dva uplynulé dva horké letní dny s teplými nocemi narašené pupeny zareagovaly raketovým růstem výhonů, které se zazelenaly a lezou ven, jak namydlené blesky! Už je to mnohem veselejší pohled. Začalo nám pršet a pršet má ještě zítra a pozítří...

26. květen

Jak jsem si pochvaloval celkem chladný březen a duben, které zabrzdily předčasné vyrašení pupenů, tak květen už chválit rozhodně nehodlám! Pominu-li, mrazíky které se táhly skoro až do poloviny měsíce, tak celkově je pořád zima, prší, fouká, před den sotva kolem 15°C v noci jen kolem pěti. Réva proto přirůstá  jen velmi pomalu, neochotně, takže letorosty jsou zatím dlouhé jen kolem pěti až deseti cm. Odhaduji zpoždění vegetace oproti minulým letům přibližně tak o 3 týdny až měsíc.

A aby toho nebylo málo, tak předevčírem a také dneska na ZuD opět mrazivé ráno s jinovatkou (!). Naměřil jsem -0,8°Č a -1,1°C. Ani se mi tam nechce jít podívat, jak to dopadlo ...

1. červen

Tak aby toho nebylo dosti tak na ZuD :

31.5.  ... -1,6°C

1.6.    ... -0,8°C

.... a na trávě stříbrojiskřivá jinovatka!   Zázrakem listy révy přežily, fakt zázrakem !!!

Letos jsem na jaře ani jednou neplachtoval a netopil, přitom mrzlo, až praštělo, přesto moje vytrénované révy přežily tyhle útrapy ve zdraví a beze ztrát. ZÁZRAK !!!

 

Za květen na ZuD napršelo  133 mm srážek, což je 222% měsíčního normálu

8. červen

Červen se na rozdíl od května pochlapil tím, že se obrátil na letní víru a z trapného pozimí se nám to jako mávnutím kouzelného proutku přehouplo do předletí. To znamená, že konečně začalo být teplo, kdy to v noci to nepadá pod 10°C a přes den je krásných 25°C. Takže réva konečně nastartovala a už jede jak formule 1. Letorosty raší takřka odevšad, takže jsem přistoupil k vylamování nadbytečných a neperspektivních letorostů, jinak by na keřích vznikalo nepřehledné houští.  Na zemi tak končí mnoho zelených výhonků s pěknými květenstvími, srdce to trhá, ale nedá se nic dělat. Jedinou odrůdou, která po letošní zimě a jaru nevyrašila z větší části plodných pupenů na tažních je Platovskij!  Ostatní odrůdy jsou v pohodě.

16. červen

Uhodilo letní horké počasí s třicítkami.

Réva jede, vše OK. Letorosty jsou dlouhé zhruba 30 cm až 1 metr, podle odrůd, což na toto období není moc. Dokončil jsem podlom, příkmenné pásy jsou odplevelené za pomoci motorové plečky a ručního hrkače. Včera jsem zaznamenal první známky rozvíjení květních kuliček a vysunutí prašníků  u mojí tradičně nejrychlejší odrůdy Somerset Seedless.

21. červen

Naplno kvete SS a Marquette, začíná Solaris, Jupiter a Garold . Ostatní začnou, co nevidět. Na Marquette jsem stejně jako loni  zaznamenal  značné množství nesvlečených košilek z květních kuliček.

Provedl jsem postřik přípravkem Prolectus proti botritidě okvětí.

Ode dneška májí být vedra vystřídána bouřkovým počasím a později i setrvalými dešti .

1. červenec

V posledním týdnu se ochladilo na teploty kolem dvacítky, skoro každý den prší. Letorosty se rychle vytahují, takže je nutno je často zastrkávat mezi dvojdrátí. Odhaduji, že fáze kvetení se nachází zhruba ve 2/3, některé odrůdy již odkvetly, ale asi tři kvést ještě nezačaly, jednou z nich je Ametyst. Letos kvetení zatím probíhá celkem bez problémů, nesvlečených košilek z okvětních kuliček není mnoho, oproti loňsku je to výrazně lepší. Pravděpodobně díky postřiku Prolectusem. 

 

Během června na ZuD napršelo 139 mm vody, což je185 % dlouhodobého normálu.

12. červenec

Réva dokvetla, zdá se, že OK. Obden prší, je celkem teplo a mokro, takže pro plísně úplně ideální počasí. Budu muset co nejdřív zahájit odlistění kolem hroznů a přikročit k nějaké důraznější protiplísňové prevenci.

 

O víkendu jsem se konečně dostal k dlouho plánovanému přeštěpování několika keřů Platovského, které hlavně kvůli silné náchylnosti k plísni šedé vyřazuji z moštové kolekce. Na 11 keřů jsem narouboval celkem 17 dřevitých  roubů (dřevité rouby do zelených letorostů), 5 zelených roubů (zelené rouby do zelených letorostů) a naočkoval 6 oček (dřevitá očka do kmínku). Tak jsem zvědav, jak to dopadne a pokud dobře, jestli to stihne před zimou dostatečně vyzrát...

U baráku jsem podobným způsobem přerouboval  starý keř odrůdy Vitra  odrůdou Muskat  novošachtinskij, nacpal jsem do něj 6 roubů, čtyři dřevité a dva zelené.

13. červenec

Při včerejší návštěvě a kontrole viničky jsem zjistil, že listy jsou děravé a potrhané, což značí, že v předevčírem odpoledne se nad viničkou musela přehnat bouřka s kroupami.  Naštěstí krupobití asi nebylo příliš intenzivní a vzhledem k tomu, že bobule jsou ještě tvrdé a malé, velikosti broků až hrášků, zdá se, že škody nebudou zásadní.

16. červenec

Prší, prší, jen se leje, ... je polovina července a průměrný červencový úhrn srážek je již splněn. A protože je teplo, tak padlí zákonitě na sebe nedalo dlouho čekat, ... včera jsem objevil bílý sametový povlak na bobulkách a listech několika keřů. Takže dnes se rychtuju na postřik přípravkem Magnicur Core (dříve Zato 50 WP). Už to mělo být dávno uděláno, nejlépe hned po odkvětu, ale tradičně nestíhám. Takže zase budu hasit již založený požár!

 

Stav roubovanců (roubováno před zhruba 5-ti dny): všechna očka dřevitých roubů jsou silně nafouklá, ve stádiu včelích prdelek, těsně před vyrašením lístků, očka zelených roubů zatím v klidu, dřevitá očka (očkováno forkertovým způsobem) jsou lehce nafouklá. Přeštěpovaný keř na ZUD (Vitra – Muskat novošacht.) zatím nic.

29. červenec

Po období častých dešťů se dalo čekat, že se na listech objeví peronosporora – plíseň révová. Což se také stalo. Fleky na listech vyskočily po posledním dešti doslova "přes noc", naštěstí jsou zatím jen v malém počtu jen u několika odrůd. Nejvíce je postižen Jupiter a pak jsou fleky na shluku nových odrůd v části viničky, kde peronospora řádila i loni. Rostou  zde odrůdy Atos, Ajuta a Zarja nesvetaja. Takže jsem uchopil stříkadlo a fouknul jsem poctivě  staré dobré osvědčené Dithane s účinnou látkou Mancozeb.

Jinak je zdravotní stav keřů a hroznů celkem v pohodě, vzhledem k mokrému a teplému počasí to mohlo být mnohem horší. Velikost bobulí stolních je zatím zhruba na úrovni kanadských borůvek a šípků. Provedl jsem osečkování přerůstajících letorostů, zejména těch, které zarůstaly směrem do meziřadí.

 

V červenci napršelo celkem 131 mm, což je 175 % dlouhodobého průměru.

10. srpen

Také srpen začal silně deštivě, trend dvojnásobných srážkových úhrnů, který začal v květnu pokračuje vesele dál. 

Jak jsem minule uvedl, následkem častých dešťů se ve viničce na keřích několika odrůd objevila perenospora, proti které jsem globálně zakročil přípravkem Dithane. Protože mi v postřikovači zbylo menší množství roztoku, zopakoval jsem postřik po několika dnech cíleně v okolí nejvíce postižených odrůd, kterými jsou Atos a Jupiter. Tyto dva keře vytvořily ve viničce dvě samostatná ložiska šíření choroby do svého okolí. Podobně tomu bylo i v loňském roce! 

Následný den jsem provedl druhé letošní ošetření všech keřů proti padlí, tentokrát přípravkem Karathane new. Bezprostředně po obou těchto postřicích, obsahující látky s kontaktním účinkem, však přišel déšť, který oba postřiky z povrchu listů i bobulí smyl. V případě umytí postřiku proti padlí se jednalo o průtrž mračen , která trvala zhruba hodinu a při níž napršelo ve viničce  téměř 50 mm vody! Co na povrchu rostlin z postřiku asi zbylo, si lze snadno domyslet. Odložit postřiky však nemělo smysl, protože odjíždím na dva týdny pryč a myslím, že bylo lepší udělat aspoň něco, než nic. Alespoň pro pocit vlastního svědomí. Opouštím tedy dočasně své keře v relativně dobrém zdravotním stavu a ve fázi brzkého zaměkání bobulí. Trochu se děsím toho, co po návratu najdu.

 

24. srpen

Po čtrnácti dnech své nepřítomnosti jsem na svých latifundiích nalezl asi toto:

 

Na ZuD jsou keře zatím zdravé, nejdál v dozrávání je asi Kodrjanka, která roste u zdi a je už skoro plně vybarvená. Ochutnal jsem první malou bobulku z nové odrůdy Muškát Novošachtinskij, která dozrála v přestihu, ...a byla výborná!

 

Ve viničce to z dálky sice vypadalo taky dobře, ovšem při bližším ohledání jsem zde nalezl několik hnízd, kde se plnou parou rozjela peronospora. Nejvíce v okolí odrůd Atos a Rombik, kde to silně řádilo i loni. Také Ametyst je už na svém listoví položlutý. Viničku poctily svojí návštěvou srnky, které okousaly všechny keříky, které byly nižší než 1 m od země. Včetně všech přeštěpovaných keřů a mladých letorostů, které se na nich ujaly. To potěší! Vzhledem k přebytku vláhy v půdě jsou všechny starší keře přerostlé, jejich letorosty převisají do meziřadí, takže musím provést druhé osečkování, jinak by se z toho stala neprostupná džungle.  A už asi pošesté, či posedmé  je nutno posekat trávu v meziřadí. Na zarostlé příkmenné pásy prdím, není čas. Stupeň zralosti hroznů je opožděn odhadem asi o 14 dní oproti průměru předešlých let. Pokud bude pokračovat dál současná zima a vlhko, pochybuji o tom, že to mnohé odrůdy vůbec stihnou. Z viničky mne po chvíli vyhnal drobný déšť a vlezlá zima. Fujtajbl!

30. srpen

Počasí je stále chladné a deštivé. Kontrolní měření cukrů moštových odrůd (°CNM):

 

Platovskij  - 15, Dubljanskij – 14, Solaris – 13,  (pro porovnání  SS – 15)

Nero – 12, Marquette – 8 (!!!), CC – 8, Regent – 10

 

Celkově je to letos hodně opožděné oproti loňskému roku, který byl také chladnější a deštivý. Proč se ale letos oproti ostatním tak výrazně opozdil dřívější premiant  Marquette,  mi není jasné. Jeho hrozny se teprve zvolna vybarvují do fialova! Přitom listy má zdravé. Například Regent už je skoro celý modrý. Na Platovského intenzivně útočí vosy a botritida. Tuto dříve chválenou odrůdu upozaďuji a redukuji její počet.

 

Nejzralejší stolní odrůdy mají přibližně  10 až 15°CNM, čili k optimální konzumní zralosti ještě dost daleko. Většina stoláků je však ještě úplně kyselá.

 

Ve viničce se objevili veledrzí špačci, kteří začali systematicky likvidovat zralejší odrůdy, například Solaris a překvapivě i Rombika. Musím honem začít síťovat a sáčkovat. Hrozny, visící níže nad zemí, obírá zespoda kuna. To jsem poznal podle kuních hovínek. Vosy a sršní jsou také v plné zbroji, na ně mám ale uchystáno určité překvapení. Uvidíme, jak to zabere. Peronospora se usídlila zhruba na třetině odrůd. Jsou to většinou "staří známí průseráři" v této nechválihodné vlastnosti. Bohužel perena zasáhla i několik novějších odrůd. Padlí je v zatím klidu.

 

V srpnu na ZuD napršelo  84 mm (140% normálu), ve viničce napršelo 117 mm (195 %).

16. září

Září je zatím relativně slunečné, teplé a suché. Zaplať pánbu. Nejranější stolní odrůdy se konečně dostaly do stádia celkem slušné konzumní zralosti. Bohužel, časovou ztrátu z ledového jara a mokrého léta se už dohnat nepodaří, takže pozdnější odrůdy typu Alexy, Talismanu, Vostorgu muskatného, už těžko dozrají.  Suché počasí částečně přibrzdilo peronosporu, která se vyskytuje jen na choulostivých odrůdách zatím v únosné míře. V rozvoji jí pomáhají noční mlhy a tak se listová plocha napadených keřů nezadržitelně zmenšuje, což samozřejmě brzdí zrací proces.

Včera jsem kontrolně změřil Solaris, ten má 19°CNM, Dubljanskij i Platovskij zhruba 18°CNM, takže na bílé víno cosi bude. Horší je to s modrými odrůdami, které se krčí s cukry kolem 13°CNM.

Viničku mám kompletně zasíťovanou, letos byly z pohledu živočišných škůdců největším problémem špačci a kosi. Na vosy a sršně letos zkouším novou metodu ochrany na bázi hubicích nástrah, zatím se zdá účinná, na finální rezultát je ještě ale brzo. Buď je letos vos a sršňů nějak málo a o hrozny nejeví zájem a nebo to zabralo...?  V každém případě mám pocit, že před zahájením akce byl počet poškozených hroznů hmyzem významný, po zahájení akce mizivý!

4. říjen

Letošní září bylo u nás u nás vinařsky skvělé, bylo slunečno, celkem teplo a skoro nepršelo.  Takže toto milé a vlídné září zachránilo mou letošní úrodu hroznů. Podařilo se mu pozvolna dopéci to, co mělo být upečeno v létě. Koncem září tedy začínám sklízet hrozny odrůd, které obvykle sklízím na přelomu srpna a září. A to kupodivu v celkem slušné kvalitě a při slušných cukrech. S vosami a sršni jsem si celkem dobře poradil bez nutnosti pracného pytlíkování. Jediným současným problémem je botrytida intenzivně útočící na zralé hrozny méně odolných odrůd. Ve svátek 28. srpna jsem sklidil zatím rekordní úrodu pěkného Solarisu při cukernatosti 23°CNM. Zkouším letos netradiční postup výroby bílého vína s dlouhou, třídenní macerací a rozkvašením bez přidání selektovaných kvasinek. Účelem je snaha ukončit prokvášení při nižším alkoholu, než ke kterému dochází při použití šlechtěných, vysoce výkonných kvasinek.  Už to pěkně buble! Dnes by měl být košt burčáku. Pokračuje sběr hroznů stolních odrůd, domácí degustace a hodnocení chutí.

V září u nás napršelo pouze 12mm srážek, což je 24% dlouhodbého normálu. Začíná být sucho.

18. říjen

Přibližně před týdnem při dvojím nočním vyjasnění celkem fortelně zamrzlo (mráz kolem -6°C), takže listoví je zcela kaput a letošní zrání tudíž definitivně ukončeno. Sklizeny modré moštové odrůdy při cukernatosti Nero 20°CNM, Marquette 19°, CC 18°a Regent 16°. Po vylisování 5 dní ležícího rmutu získáno  43 litrů červeného .

Zhruba polovina hroznů stolních odrůd mi stále visí na keřích, protože jsem čekal do poslední chvíle na jakékoli záblesky podzimního sluníčka, aby se v bobulích ještě vytvořil nějaký žmolek cukříků. Mrazy samozřejmě kvalitě hroznů nepřidaly, u většiny odrůd změkla slupka i dužina. Takže sklízím v podstatě už jen měkýše. 

24. říjen

Po čtyřech silných mrazových šlehnutích s teplotami teplotách okolo – 6 až -7 °C už jsou už všechny keře kompletně bez listí. Čili letošní pěstitelská sezona je u konce. Sklízím hrozny přešlé mrazem. Slupka zelených odrůd zhnědla, na modrých a červených to vizuálně poznat není, ale poznamenalo to negativně strukturu bobulí většiny odrůd, protože jejich slupky i dužina změkly. Ovšem jíst se to dá, je to určitě chuťově lepší než kopanec do zadku. Manželka navrhla, abychom ze zbylých hroznů vylisovali šťávu jen tak na pití.  Absolutní pochvalu zaslouží Somerset Seedless i Einset Seddless, na jejichž hroznech nejsou nedávné mrazy vůbec poznat.

Listopad

Listopad byl klasickým listopadem, čili sychravo, mlhavo, deštivo, studeno, chvilku skoro hezky pak zase škaredě. A koncem listopadu i pár sněhových vloček. Příroda se uložila k zimnímu spánku.

Prosinec

Začátkem prosince přišly lehké mrazy, které stály za povšimnutí, zhruba kolem -7°C. Napadla i trocha sněhu, která po pár dnech roztála. Pak už nic, Vánoce klasicky na blátě. Tak jsme doma roztopili pec a bylo nám za ní fajn.

 

Závěrečné zhodnocení celé sezony:

 

Radost roku:                      … no, asi že jsem alespoň něco sklidil !

Zklamání roku:                  už jsem pěstitelsky tak plechový, že mě celkem nic nerozhodilo

Objev roku:                       odrůda Muškát novošachtinskij

Problém(y) roku:               jaro stálo teplotně za prd, takže stejně jako loni se zrání 

                                                 opozdilo o 3 týdny, k tomu totálně propršený konec jara 

                                                 a skoro celé léto, takže to pěkně hnilo                                                                                                    

Pocit z roku:                      nic moc

 

 

Další události roku:      že moje otužilé keře přežily i záporné teploty !! V září naštěstí skoro nepršelo, díky čemuž většina odrůd mohla jakž takž dozrát. Bylo minimum vos, proto jsem skoro nepytlíkoval – nevím jestli na tom má zásluhu nově testovaná likvidační metoda. Dokončil jsem letitou přípravu pozemku k výsadbě jabloňového sadu nad viničkou. Červencové štěpování se mi moc nepovedlo a srnky mi ožraly výhony přeštěpovaných keřů, které vyrašily.  

 

Suma srážek květen÷září:   577 mm, což je 180 % normálu