Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 2017

Leden

Letošní leden určitě dostatečně prověří všechny odrůdy v mrazuodolnosti. Od samého počátku ledna totiž vytrvale mrzlo a teplotě se nad nulu dařilo vysoukat jen velmi sporadicky, prakticky jen v úvodu měsíce. Sněhová pokrývka se vyskytovala v rozsahu 5 až 10 cm. Nejnižší naměřené teploty (cca 0,5m nad zemí):

  • 6. leden:     vinička  -15°C, ZuD (Zahrada u Domu) -15°C
  • 7. leden:     vinička  -20°C, ZuD -21°C
  • 11. leden:   vinička  -20°C, ZuD -12°C
  • 19. leden:   vinička  -17°C, ZuD -20°C
  • 20. leden:   vinička  -20°C, ZuD -23,5°C
  • 21. leden:   vinička  -17°C, ZuD -20°C
  • 22. leden:   vinicka  -17°C, ZuD -17°C
  • 23. leden:   vinicka  -16°C, ZuD -19°C
  • 24. leden:                            ZuD -10°C
  • 27. leden:   vinicka  -13°C
  • 28. leden:   vinicka  -12,5°C, ZuD -15°C
  • 29. leden:   vinicka  -13°C,    ZuD -16°C
  • 30. leden:   vinicka  -14,5 °C, ZuD -16°C

yplývá

Únor

4.2. Zahájen zimní řez (postupně), odebrány řízky z podnože ES15-53.

První polovina měsíce stále mrazivá, ale od poloviny už teploty lezou nad nulu a po velké oblevě půda pozvolna rozmrzla.

 

Březen

10.3.  – vše ostřiháno

Březnové počasí bez problémů, ovšem s koncem března u mne opět nastává nejkritičtější období roku s relativně vysokými  odpoledními teplotami a ranními mrazíky při nočním vyjasnění.

25.3.  - réva začala slzet, pupeny se nalévají…, a jako první startuje rašení tradičně odrůda Somerset Seedless

29÷31.3. – odpoledne teplo ~ 20°C, v noci nemrzne. Většina starších keřů už začíná rychle rašit z tažňů, ale dřevité výhonky loňských sazenic, které jsem loni rovnou vysadil a nechránil je proti mrazu (nakopčení růvky) vypadají zaschle, výjimkou je Solaris, …

 

9. dubna

Prvý letošní přímrazek po narašení révy – ráno trávník pokrytý celoplošnou jinovatkou. Neměl jsem připravený teploměr, odhaduji noční mrazík na -1°C. Aktuální velikost narašených pupenů: 0,5 ÷ 1 cm (= včelí prdelky), ale  zdá se, že přežily bez následků.

 

12. dubna

Noc na 12. dubna – prvé plachtování na ZuD, k ránu teplota u země klesla na -0,5°C. Bohužel, meteo prognóza pro následující týden není radostná …

 

17. dubna

Před nastávajícím mrazivým týdnem jsem ve viničce vykonal Velikonoční rozloučení s letošní úrodou. Sněží. Kromě Elmy, Križovnikovoj a Ametystu krásně raší všechny víceleté keře z pupenů réví (tažňů), stav narašení pupenů a letorostíků 0,5 ÷ 3 cm dle odrůd, takže zdárně překonaly letošní zimní mrazy. Z loňských sazenic ale raší jen Solaris, Platovskij, Nero, Prima, Bažena a Veronika, na které jsem nyní nakopčil protimrazové růvky (bude-li to něco platné). Neraší a vypadají bídně: Tjulpan, Rombik, Zarja Nesv., Zenit, Kolobok,  Prezent, Preobraženije, Sesacija, Alexa, Samba, Arkadija  a Lora. Naštěstí mám jejich květináčové zálohy schované ve sklípku.

 

Mrazivé

2 týdny

18. dubna:  vinička +1,5°C / -0,5°C (ve výšce 2m / u země);  Zahrada u Domu +0,2°C (ve výšce 70 cm)

19. dubna:  vinička -1,5/-3,5°C; ZuD -3,6°C – nezaplachtováno kvůli silnému větru!!

20. dubna:  vinička  0/-1,8°C; ZuD -1,5°C – nezaplachtováno kvůli silnému větru a také kvůli pracovní cestě!!

21. dubna:  vinička -2,8/-4,8°C; ZuD -8,1°C –zaplachtováno (a samozřejmě přitápěno) č. 3

24. dubna:  vinička +1,5/-1,5°C; ZuD -3,5°C –zaplachtováno č. 4

25. dubna:  vinička +1,1/ -0,1°C; ZuD -2,1°C – zaplachtováno č. 5

27. dubna:  vinička +1,0/0,0°C; ZuD +0,3 °C (vytrvale prší-sněží)

28. dubna:  vinička +1,0/0,0°C; ZuD +0,1°C (vytrvale prší-sněží)

Dále probíhá měření teplot podle hodnot z USB dataloggerů Elitech RC-51 a RC-5. Ve viničce, rovněž jako na ZuD, bude od nynějška uváděna jen jedna teplota, měřená ve výšce 0,7 m od země, tedy ve výšce bazálního réví.

29.4.:  vinička -1,6°C; ZuD -0,7°C (nezaplachtováno – nejsem doma)

30.4.:  vinička -1,6°C; ZuD -1,0°C (nezaplachtováno – nejsem doma)

01.5.:  vinička +1,5°C; ZuD -2,2°C (nezaplachtováno – nejsem doma)

03.5.:  vinička -0,1°C; ZuD -1,0°C (nezaplachtováno – rezignace)

 

Od 14. dubna do 30. dubna velmi chladno, odpolední teploty mnohokrát  téměř nepřestoupily ani 5°C !! Takhle hnusný duben snad nepamatuju.

 

3. květen

Zjistil jsem, že bažanti rozhrabali ve viničce růvky, navršené nad loňskými sazenicemi. Podrobněji ZDE.

 

Květnové mrazíky

10. května:  vinička -3,2°C; ZuD -4,3 °C  - zaplachtování č. 6

11. května:  vinička -0,4°C; ZuD -2,4°C  - zaplachtování č. 7

 

17. květen

Teploty se posledním týdnu vyhouply takřka do letních hodnot.  Stav keřů po jarních mrazících - vinička:

- všechny narašené pupeny se zárodky listů jsou hnědé

- na tažních pokračuje v rašení jen cca  10% z původních hlavních oček, jsou to pupeny, které původně byly nejméně vyvinuté a narašené, délka těchto letorostíků s okvětími je nyní 5÷10 cm

- na tažních začíná rašit cca 40% zmrzlých oček z podoček (dle jednotlivých odrůd  je to 20÷ 80%)

- 95% odrůd  a keřů raší ze staršího dřeva, tj. z kmínku nebo kordónového ramena

- současný stav narašení odpovídá situaci, která byla přibližně letos v polovině dubna

- růvky zajistily nezmrznutí loňských sazenic a tyto raší dál (a to i přes bažantí sabotáž)

 

22. květen

Teplo, intenzivní rašení.

Zrytí příkmenných pásů rotavátorem (likvidace plevelů).

 

5. červen

Všechny dvouleté a starší keře raší, zdárně rostou a tvoří květenství z hlavních pupenů, podoček, či starého dřeva, kromě Elmy, Križovnikovoj a Ametystu, které se po zimě vůbec neprobudily. Špatně je ale na tom bohužel většina keříků z loňského zakořeňování a následné loňské výsadby, které byly  zimními mrazy silně poškozeny a většina z nich už nevyrašila a vypadá dfn. mrtvě (Tjulpan, Rombik, Zarja Nesvetaja, Zenit, Kolobok,  Ajuta, Preobraženije, Sesacija, Alexa, Samba, Arkadija  a Lora). Mrazům odolaly pouze stejně staré keříky odrůd  Solaris, Platovskij, Bažena, Prezent, Veronika, Dovga a Prima, které raší a rostou. Pro mne se jedná o cenné ověření dřívějšího zjištění (a známé pravdy), že jednoleté sazenice jsou při přezimování výrazně méně mrazuodolné, než dvouleté, které již mají vyvinutá kvalitnější záložní očka a dokážou je efektivně využít k rekonvalescenci. A z toho vyplývá výhodnost mnou praktikovaného předpěstovávání vzácných nových odrůd v celém prvém roce včetně prvé zimy v květináčích a jejich ochrana před silnými zimními mrazy uschováním ve sklípku.

Očištění kmínků, zasouvání a upevnění dlouhých letorostů do dvoudrátí.

Zaznamenáno kvetení podnože ES15-53.

Chtělo by to trochu zapršet …, půda již začíná od povrchu silně vysychat.

 

8. červen

Dnes ráno klesla teplota na Zahradě u Domu na 1,1°C  … UFF !!

 

14. červen

Přibližně od 9. června začínají postupně kvést (v pořadí):  Somerset Seedless, Marquette, Solaris, Cabernet Cortis, Golubok, Rondo, Regent ve viničce a Einset Seedless na stanovišti ZuD . Žádná z velkoplodých stolních odrůd ještě prašníky neukázala, výjimkou je jen Vitra umístěná na jižní zdi. Po jarních mrazících zůstaly ve viničce zcela bez okvětí: Vostorg, KoKl belyj a Graf Monte Kristo. Ostatní plodící odrůdy zvládly jarní mrazivou nepřízeň počasí dobře a květenství se na nich vytvořila, byť v různém počtu. Premianty v plodnosti, resp. v počtu a velikosti okvětí jsou Čarli a samozřejmě Rusbol muskatnyj.

Je dost sucho, za uplynulých 30 relativně teplých dnů napršelo jen asi 10 mm (což je prd). Naštěstí díky dubnovým vydatným srážkám byla startovní zásoba půdní vláhy dostatečná a ještě pár dnů snad bude z čeho čerpat…

 

23. červen

Vysoké letní teploty s odpoledními přes 30°C v posledních dnech a dlouhodobá absence srážek vyvolaly silný vláhový deficit hlavně v povrchových vrstvách půdy, tráva je suchá, hnědá, listí na menších ovocných stromech začalo opadávat. Naštěstí dnešní noční bouřka přinesla alespoň zlatých a životadárných 10 mm vody!

Přibližně od 16. června se naplno rozběhlo kvetení i u stolních odrůd, paradoxně odrůda s absolutně největšími okvětími, Rusbol muskatnyj, který by měl být výborným opylovačem a bohatým zdrojem pylu pro ostatní, kvést teprve zvolna začíná, přičemž většina ostatních už je po…

Zjištěny první příznaky padlí v podobě několika "hrbatých a světlejších" mladých listů na Diamantu , který roste na zdi a který byl loni touto chorobou zasažen nejvíce a pravděpodobně i kvůli tomu je letos prakticky bez květů (?). O víkendu proto provedu první letošní postřik AQ10 v rámci svých pokračujících experimentů s touto léčebnou "nadějí".

 

28. červen

Sucho pokračuje a prohlubuje se, ale réva kupodivu zatím viditelné známky schnutí, které se projevují shozením spodních listů, nevykazuje a statečně odolává. Kvůli velmi malé vzdušné vlhkosti jsem musel plánovaný postřik AQ10 odložit. Nejdále ve vegetaci pokročily moštové odrůdy, které mají bobulky velikosti broků, včele s divočákem Marguette, který už má bobulky téměř velikosti hrášku. Naproti tomu oba mé  Rusboly, Muskatnyj i Ulučšennyj teprve dokvétají.

 

29. červen

Prší !!! Hurá, napršelo asi 40 mm vody. A nyní má následovat chladnější týden s přeháňkami.

 

10. červenec

Léto jako hrom – je stále teplo, střapce se utěšeně nalévají, bobule většiny odrůd už dosáhly velikosti velkého hrachu. Všechny keře na drátěnkách jsou zatím zdravé a vitální, jenom na některých se výrazněji začíná objevovat vlnovník, což je důsledek dvouleté absence jarního ošetření proti roztočům.

ALE tři keře, které rostou u zdi, zasáhlo v minulém týdnu intenzivně padlí (Diamant, Kodrjanka, Vitra).  Nynější počasí je pro rozvoj padlí révového doslova ideální. Tak jsem vše pečlivě postříkal bio preparátem AQ10 a čekám, jak to zabere - bližší v příspěvku, věnovanému tomuto přípravku ZDE. U všech keřů jsem dále provedl odlistění v zóně hroznů jako opatření pro zlepšení vzdušné ventilace a tudíž jako prevenci proti padlí. U Vitry, Rusbolu muskatného a hlavně Čarliho bylo nutno provést redukci násady obrovské hroznů, neboť hrozilo přetížení a opoždění zralosti.

 

19. červenec

Proveden druhý, opakovaný postřik proti padlí přípravkem AQ10 (na ZuD již 16.7.). Všechny keře jsou zatím zcela zdravé, až na výše uvedené tři citlivky u zdi, na kterých je dosavadní účinek AQ10 zatím nemastný – neslaný.

Vysazení nových odrůd do viničky – loňské kontejnerované sazenice: Sfinx, Zarja nesvetaja a náhrada zmrzlých loňských sazenic za kontejnerované zálohy: Ajuta, Rombik, Zenit, Samba, Lora.

 

28. červenec

V minulém týdnu se ochladilo a přešlo postupně několik, spíše drobných dešťů, napršelo asi 25 mm vody. Ve spodních půdních vrstvách je sice stále sucho, ale orniční vrstva je již dostatečně provlhčená.  Keře révy volně rostoucí na drátěnkách je zcela zdravé a daří se jim, zdá se, dobře. Myslím, že letos je patrný určitý náskok v dozrávání oproti minulým letům (týden). Svými krásnými hrozny, které se již dostaly do fáze zaměkání, mě potěšil zejména Platovskij, ale pěkně vypadají i ostatní odrůdy. Vybarvovat se jako první začal Golubok. Trochu zlobí vlnovník, ale to je daň za dvouletou absenci jarního ošetření proti roztočům. Zato tři keře, co rostou na zdi, podlehly padlí a jejich letošní úroda je prakticky odepsaná. Přípravek AQ 10 zde nástup padlí nezastavil a v léčbě selhal. Píšu o tom podrobněji v reportáž "AQ 10 v roce 2017" (viz. rubrika Pokusy – omyly).

Dnes se chystám do viničky vysadit tři nové stolní odrůdy: Dubovskij Rozovyj, Atos a Dunav, které mám od loňska předpěstované v kontejnerech.

 

7. srpen

Hrozny rekordně rychle zrají, náskok oproti minulým běžným letům nyní odhaduji zhruba na 14 dnů. O uplynulém víkendu již byly k ochutnávce první vzorky (Liepajas Dzintars, Platovskij, SS) se solidními cukry kolem 15°CNM a brzy přibudou další (např. Galahad, Nero …). Solaris už začíná být také sladký. Modré a červené odrůdy se intenzivně vybarvují a v souvislosti s tím se již objevili tradiční škůdci - létající opeření i blanokřídlí zlodějíci. Proto bohužel nastal čas intenzivního pytlíkování a síťování, což je pro mne činnost značně nepopulární.  Je to však prakticky jediná možnost, jak úrodu zachránit. Navíc jsem limitován svou delší pěstitelskou absencí, která mne nyní čeká, takže to musím během několika příštích dnů stihnout hodně rychle, uf.

Slabé deštíky v závěru července bídnou vláhovou bilanci nijak nevylepšily, uplynulé horký letní dny z povrchu půdy vysály veškerou vodu, takže ze stromů padá žluté listí a réva zastavuje růst. Pořádný déšť je zatím v nedohlednu, tudíž si zase musím stěžovat na SUCHO. Réva je však zdravá, kromě tří citlivek na zdi, které po neúspěšném experimentování s AQ10 podlehly padlí a jejich hrozny kompletně putovaly do kompostu.

 

11. srpen

Vydatně prší.

Mám zasíťováno a zapytlíkováno, ale musím se vzdálit skoro na 14 dnů mimo, takže nebudu mít možnost zasáhnout v případě potřeby. Obávám se, aby po návratu a setrvale horkém počasí nebyly některé odrůdy již přezrálé a ve špatném stavu…

 

26. srpen

Po návratu z dovolené a 14-ti denní absenci pěstitelského dohledu jdu s obavami zkontrolovat keře a úrodu. Očekávaná nepříjemná překvapení se ale nekonají, vše je, zdá se, OK. Až na začínající padlí, které se zřetelně projevuje u některých tradičně napadaných odrůd (Glaša, CC, Golubok, …) na listech na závětrné východní straně keřů, resp. keřových řad.

Z moštových je ve zrání nejdál Platovskij (~18°CNM), dále Solaris, Nero a Marquette (~16°CNM), nad 10°CNM mají CC, Golubok i Regent a nejméně cukru zatím nabralo Rondo, které je ještě překvapivě dost kyselé, byť už také plně vybarvené.

U stolních jsou k jídlu a v optimální sladkosti kromě letošního premianta Liepajas Dzintars už také SS, Rusbol muskatnyj, JCHD a Elegant Sv. Na záda jim dýchá Galahad , Aladdin, Jupiter, Vostorg a další, které ale ještě nechám v klidu dojít.

Letošní léto budiž hlasitě pochváleno a s úctou navždy velebeno!

 

29. srpen

Provedeno ošetření proti padlí, které zahájilo své tradiční podzimní tažení ve viničce a ohlásilo se světlými plísňovými skvrnami na listech méně odolných odrůd  (Glaša, CC, Golubok, …). Použil jsem Vitisan ve slabé koncentraci cca 15g/1 litr + PrevB2 (15 ml/10litrů) a udělal jsem dva po sobě následující postřiky ve slabé vrstvě, přičemž druhý následoval těsně po zaschnutí prvého. Účelem bylo vyvarovat se poškození (poleptání) povrchu bobulí a spodních částí litů stékajícími kapkami postřiku, o kterém jsem psal loni ZDE.

 

4. září

První podzimní varování:  Po včerejším chladném přeháňkovém dnu (jen 12°C) a klasickém večerním vyjasnění, dnes ráno u země pouze +1,1°C (zóna hroznů) a ve výšce cca 1,5m  (zóna listů) 3°C! To bylo o fous. Huš potvoro, potřebuju ještě nejmíň 14 dnů v klidu nabírat cukry! Minulý týden postupně napršelo více než 40 mm vody, takže závěrečná fáze letošní vegetace by snad mohla probíhat v klidu… prosím …

 

Kontrolní měření cukrů moštových odrůd - bílé:  Platovskij + Solaris  ~21°NM. Červené: Marquette ~20°NM (+výrazné kyseliny), CC ~17°NM, Regent + Golubok  ~14°NM, Rondo jen ~9°MN (!)

 

12. září

Dosavadní zářiové počasí tady u nás evokuje spíš podzim, než závěr léta, odpolední teploty atakují pouze dvacítku, přesto cukry od minulé kontroly zase poskočily:

Bílé moštové: : Platovskij + Solaris  ~23°NM.

Červené moštové: Marquette ~23°NM (+výrazné kyseliny), CC ~18°NM, Regent + Golubok  ~17°NM, Rondo se pochlapilo na  ~15°MN (!)

Padlí na drátěnkách ve viničce i na ZuD je zatím za pomoci jednoho nedávného postřiku Vitisanem +PrevB2 pod kontrolou. Bohužel, na střapcích Platovského se od poslední návštěvy překotně rozjela hniloba bobulí – plíseň šedá, či bílá, tak jsem jej rychle sklidil a z bobulí jsem musel vyházet zhruba třetinu. To je velké zklamání, neboť už jsem se chystal psát oslavný článek "Vivat Platovskij !"

 

13. září

Sklizen Solaris, cca 2,5 kg/1 keř, cukernatost moštu 23°NM.

A také stolní Galahad (ze stanoviště "vinička"), letos ve vinikající kvalitě (17-20°NM). Další stolní odrůdy průběžně dle stavu dozrávání.

 

18. září

Počasí kvalitnímu dozrávání nepřeje, je deštivo a chladno, ranní mlhy. Ráno na zahradě opět pouze +1,1°C.

Některé odrůdy začínají praskat a rychle hnít, např.  Čarli

 

19. září

A dnes ráno na ZuD dokonce 0,0°C! Letos se září nedaří.

 

27. září

Kontrola cukru modrých moštových: Marquette ~23°NM, CC ~20° NM, Regent + Golubok ~ 19°NM, Rondo ~ 15°NM (12÷19°). Moc to za posledních 10 dnů nepopolezlo, ale není divu. Padlí na listech je jen nepatrně, zastavilo se  – zima mu nesvědčí. V příštích třech dnech na svátek sv. Václava se má oteplit…

 

07. říjen

Vinobraní modrých moštových odrůd: Rondo 17°NM, Marquette 24°NM, CC 22°NM, Golubok 20°NM, Regent 19°NM. Lehké botritické zaplísnění hroznů z posledního týdne není v daném případě na závadu. Získal jsem 32 litrů rmutu o průměrné cukernatosti 20,5°NM (doslazeno na 22,5°).

Je chladno, listy jdou rychle z keřů dolů, blíží se konec vegetační sezony. Na několika keřích visí poslední nahnilé hrozny nejpozději dozrálých odrůd, vesměs rozměklé konzistence: Čarli, Beloje Čudo, Viktoria, o které už není zájem. 

 

20. říjen

Ačkoli ještě nemrzlo, listí letí kvapem dolů a blíží se vegetační konec. Bílé i červené je v demižónu a zvláště to bílé zatím vypadá pěkně. Na keřích visí jenom pár nekvalitních  - rozměklých a nahnilých hroznů Viktorie, Beloje Čuda a Čarliho, na které není vábný pohled a ani chuť a tak svorně směřují do kompostu. Posledním statečně bojujícím mohykánem, který se ještě snaží ve svých zálistkových hroznech z nijakého tepla vydolovat nějaké cukry a kterému dávám šanci, je Graf Monte Kristo. Na rozdíl od výše uvedených, jeho bobule nehnijí, zůstávají tuhé a pěkně vypadají.  

 

31. říjen

Keře jsou po nedávné vichřici výrazně odlistěné. Obrány poslední hrozny  - sice ne úplně zralé, ale vzhledově pěkné zálistkové z Graf-a Monte Kristo. Konec sezony. Nastal čas rekapitulovat a hodnotit.

 

Listopad

Prosinec

Počasí v listopadu klidné, takřka bezmrazé. Listopad je v podstatě asi jediným rokem v roce, kdy se pěstitel révy nemusí o nic strachovat. V polovině prosince  to sice jednu noc skočilo až na -12,5 °C a pak napadalo i trochu sněhu, skoro 10 cm, ale za pár dnů to roztálo.  Takže také meteorologický klídek.

 

 

Závěrečné hodnocení sezony:

Radost roku:           krásné teplé léto v červnu, červenci a srpnu, minimum chorob

Zklamání roku:        biologický fungicid proti padlí AQ10

Objev roku :             bílé a červené víno: "jak na to"

Problém roku:          silný zimní mráz poničil loňské sazenice

Pocit z roku:             

 

 

Další události roku:            drátěnka ve viničce skoro hotová (zbývá už jen natáhnout pár drátů), nové schodiště do viničky, sledování reakce a regenerační schopnosti jednotlivých odrůd po jarních  mrazících, nebyl čas na další roubovací pokusy s révou, objev motorové plečky VARI RP-T2/S (sice drahé, ale byl by to asi velmi efektivní pomocník v boji proti plevelům)