Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 2019

Vysvětlivka:  zkratka "ZuD", vyskytující se v textu,  znamená stanoviště "Zahrada u Domu"

Leden

Prvá polovina ledna vlídná, bez teplotních problémů, půda není zmrzlá.

18. leden

Nakopčeno 25 protimrazových růvků na sazenice a mladé keře

Mrazy leden

  • 19.1.       -11°C
  • 22.1.       -10°C

Konec ledna

Klid, s teplotami lehce pod nulou, půda na povrchu promrzlá.

první polovina února

Nejprve nasněžilo asi 20 mokrého sněhu, pak řádně přituhlo:

5. února: vinička -15,5°C (u země -20,5°C), ZuD -17,5°C (u země -22°C)

6. února už jen kolem -10°C

Pak zas klid a teploty opět těsně pod nulou v noci a nad nulou přes den

Od 14. února už odpolední silné slunce s teplotami k +10°C.

Od 9. února zahájen postupně řez, nejprve na ZuD, pak ve viničce. Střihám metodou "nadvakrát", jejíž první fází je řez na hrubo, kdy si z réví na keřích připravím jen několik málo nejlepších výhonů, a pak později v předjaří keře dostřihuji na finál a vyvazuji tažně.

druhá polovina února

Počasí vesměs slunečné a suché, v noci mrazy kolem -5°C (až -8°C), přes den teploty v rozmezí 5 až 10°C. V závěru pár dní až 15°C, což není příliš dobře, neboť to povede k předčasnému rašení.

první polovina března

Byla velmi větrná, standardně deštivá a teplotně normální. Už se začaly objevovat teplé jarní dny "na tričko" a současně v noci mrazíky kolem -5°C, což není pro nastartování vegetace úplně ideální. Po zimě je vody v půdě dostatek.

17. března

Po návratu z týdenní alpské lyžovačky jsem zahájil finální dostřih keřů a vyvázání tažňů do drátěnek (viz. záznam z prvé poloviny února). Času je tradičně nedostatek, takže tak činím nesoustředěně po chvilkách. Nestíhám rotavátorem a rýčem zkypřit a odplevelit půdu příkmenných pásů, což jsem měl právě  na tuto dobu v plánu, než se silně rozrostou plevele a utuží se půda. Když to dělám opožděně až někdy v dubnu, či dokonce v květnu, bývá to už hrozná, trojitá makačka. Každý rok si nadávám, že to musím zrýt dřív, ale skutek - utek. Krom toho mě ještě čeká vykopat  6 starých pochroumaných  jablonní v horní části zahrady nad viničkou. Ale kdy proboha, kdy??? Jaro už netrpělivě ťuká na dveře!

18. března

Všiml jsem si, že na Somersetu seedles se už pohnuly pupeny! Réva však ještě neslzí.

22. března

Dokončen zimní (jarní) řez a vyvázání tažňů do drátěnek.

Réva už začíná rašit – hlavně pupeny pod chráničkami už jsou silně rozpuklé, ale také u některých starších keřů (SS, Platovskij, …) se pupeny silně nalévají a jejich krycí plátky začaly praskat. Je to příliš brzy, přibližně o 14 dnů dříve než loni. Řezné rány ale zatím neslzí.

26. března

Prakticky všechny keře už vykazují známky rašení, přezimování bylo, zdá se, úspěšné. Ochladilo se, přes den jen do 10°C a ráno kolem 0°C. Zahájeno zrytí příkmenných pásů.

30. března

Ráno cca -3°C (ZuD i vinička)

31. března

Postřik Sulkou 5% proti roztočům - vinička.

9. dubna

V uplynulém týdnu byly denní teploty velmi příjemné, kolem 10 ÷15°C, noční oscilovaly kolem nuly. Prakticky všechny keře už jsou narašené, ty nejrychlejší už mají pupeny rozvité do délky 2 cm, kdy už se začínají zelenat nebo růžovět. Bohužel, během dvou příštích dnů má přijít ochlazení s nočními teplotami pod nulou….

Začal jsem zakořeňovat řízky nových odrůd.

mrazíkový duben

Díky velmi teplému březnu jsou pupeny silně narašené, předpovědníci počasí hlásí, že bude zle. Proto jsem ve viničce nakopčil ke všem mladým keříkům protimrazové růvky a snažil se zakrýt jejich kmínky co nejvýše. Nejnižší teploty pak byly následující:

12.4.          vinička  -1 / -2.5°C               ZuD  -2,5 /-5,0°C       (ve výšce 2 m / u země)

13.4.                                                       ZuD    0 /-1,0°C               

14.4.          vinička  -0,5 / -1,0°C            ZuD  -2,5 /-3,0°C      

16.4.          vinička  -1,5 / -3,0°C            ZuD  -2,5 /-3,2°C      

17.4.          vinička  -1,0 / -2,5°C            ZuD  -2,2 /-4,2°C      

18.4.          vinička  +2,0 /  0°C              ZuD    0 /-1,8°C      

19.4.          vinička  +2,5 /  0°C              ZuD +2,0 /-1,7°C

20.4.          vinička  +2,0 / +0,5°C          ZuD   0 /-2,5°C        

21.4.          vinička  +2,0 / 0°C               ZuD +0,5 /-2,1°C      

22.4.          vinička  +2,5 / 0°C               ZuD  -1,5 /-2,2°C      

Celé toto období bylo slunečné, přes den i v noci jasno, východní vítr. Ráno každý den na zemi v ZuD jinovatka! Nezakrýval jsem, protože jsem byl v době nejsilnějších mrazíků mimo domov. Informace o teplotách z viničky jsou brány z nedaleké meteorologické stanice ČHMÚ, protože v teplotním dataloggeru mi došla baterie.

Kontrola stavu: ve viničce to bude asi OK, na ZuD nevím, narašené pupeny jsou na povrchu hnědě ožehlé. Rozvoj a rašení pupenů se vlivem nočních mrazíků zastavily (délka narašení 1 až 3 cm), přestože odpolední teploty se denně šplhaly ke 20°C. V povrchových partiích půdy je značné sucho, protože od poloviny března nezapršelo.

 30. duben

Za celý duben u nás napršelo "úctyhodných" 11 mm srážek, a zachránil to včerejší deštík, typu trávníkový zalejváček, při kterém napršelo 10 mm z těch jedenácti.

Jinak je ZÁZRAK, že navzdory dubnovým mrazíkům mi zatím NIC nezmrzlo!

1. května

Ráno na ZuD -0,6°C. Protože letorostíky zde poporostly do délky asi 3 cm, už jsem to psychicky nevydržel a pro jistotu jsem zaplachtoval a pod plachtou přitopil.

květnové mrazíky

4.5.          vinička  -0,3°C               ZuD  -1,5°C, zaplachtováno       (měřeno ve výšce cca 50 cm od země)

5.5.          vinička  -0,2 °C              ZuD  -1,1°C, zaplachtováno               

6.5.          vinička  +2,5°C              ZuD  -1,0°C 

7.5.          vinička  +3,0°C              ZuD  -1,2 °C, zaplachtováno        dnes nás tady v JZ Čechách zachránil od nejhoršího jeden od západu zbloudilý velký mrak, který se zázrakem zjevil na zcela jasné obloze a na 4,5 hodiny od 0.30 hodin do 5,00 zcela zakryl oblohu. Jinak by to určitě kleslo až někam k -5°C a ve viničce, kde nemohu zaplachtovat, by to bylo na tabák. Děkuji Ti, velevážený mraku ! Pod nulu to krátce spadlo až ráno po rozednění, ihned, jakmile mrak odplul na východ. Ještě ale nejásám, zbývá totiž ještě jedna mrazivá noc …

8.5.          vinička  0,0°C              ZuD  -2,7 °C, zaplachtováno   

Teď by měl být od mrazejků na chvilku klid, zatím držím prapor = nic mi nezmrzlo! (= ZÁZRAK ! ) 

10. květen

Kontrola stavu – oproti loňsku je révová vegetace opožděna přibližně o 10 až 14 dnů.

14. květen

Bonifác – poslední tradiční zmrzlík:

vinička  0,0°C              ZuD  -2,5 °C, zaplachtováno

Uff, to bylo zase štěstí, neboť kolem 4. hodiny ranní ZASE připlul velký mrak od severu a zakryl zcela jasnou oblohu v okamžiku, kdy teplota ve viničce spadla přesně na nulu  a padala by dál.   Mrak se vytvořil nad bývalou NDR a přes Severní Čechy a Příbramsko připutoval až k nám. Díky mraku, letos jsem stále bez omrzlin!

1. polovina května

Počasí bylo chladné a usoplené, čili skoro pořád pršelo, ale nenapršelo skoro nic. Réva má oproti loňsku ztrátu asi 14 dní. Už se ale má oteplit…

19. květen

Rozhrabány protimrazové růvky u mladých keřů ve viničce.

30. květen

Vysazeny nové stolní odrůdy Arni a Bruno. Pozdně dozrávající moštové Rondo (2 keře) nahrazeno Nerem.

31. květen

Postřik proti roztočům přípravkem Sanmite.

Květen byl chladný a deštivý, ale ačkoli byly dešťové srážky časté, nebyly nijak vydatné, takže za celý měsíc napršelo 59 mm, což zhruba odpovídá dlouhodobému srážkovému průměru. Réva má výhony dlouhé jen 10-30 cm.

9. červen

Réva začala kvést, jako první tradičně amerikáni Somerset seedless  a Marquette. Je teplo a letorosty raketově přirůstají, u mnohých odrůd už dosáhly délky kolem jednoho metru.

10 až 30. červen

Počasí bylo letní, réva zdárně odkvetla, pršelo málo. Za celý červen napršelo jen 49 mm, což je 65% dlouhodobého normálu. Na ZuD Už zase začíná být sucho. Zatím vše bez chorob, ale chystám se na první preventivní postřik proti padlí.

Otestoval jsem totální ekologický herbicid Finalsan, hlavně proti úpornému svlačci. No, funguje to celkem dobře, hlavně když je horko a praží slunce, ale ve výsledku je to poněkud finančně nákladná náhrada motyky, protože kořeny to nezničí, takže plevele časem vyraší znovu. A za několikrát opakovanou aplikaci by se člověk nedoplatil.

9. červenec

Začíná tradiční letní sucho! Na ZuD je zase Sahara, ve viničce to zatím ještě jde …

Zdravotní stav keřů je dobrý, zatím bez chorob. Hrozny se nalévají, bobule jsou cca velikosti hrachu.. Provádím postupně částečné odlistění v zóně hroznů kvůli zlepšení vzdušné ventilace a u stolních odrůd redukci násady. Dnes odpoledne se chystám na první (a poslední?) preventivní postřik proti padlí přípravkem Karathane new.

17. červenec

Ve viničce dokončuji odlistění v zóně hroznů a současně i redukci příliš velké násady hroznů u přeplozených keřů mnoha stolních odrůd. Zde je vše OK. Dokonce o víkendu trochu popršelo. Na ZuD jsem ale dosud  ještě proti padlí neošetřil  a ani keře z důvodů časové zaneprázdněnosti neodlistil, což se mi těžce vymstilo tak, že u trojice silně zahuštěných keřů, rostoucích  na zdi baráku se během posledních pár dnů rozběhlo parádní padlí! Tak jsem brzo ráno naběhl, oškubal jsem to jak slépku a tvrdě nasadil Karathane  new + Falcon! Milovanou Kodrjanku snad ještě zachráním, ale Diamanta asi můžu letos (zase) odepsat. Na jaře silně ořezaná Vitra je bez květenství a hroznů kvůli snaze ji přeroubovat, ale to jsem taky ještě nestihl…

31. červenec

Celkově SUCHÝ červenec  trápí révu! Za celý měsíc na ZuD, kde  měřím, napršelo 33 mm, což je asi jen 45% normálu. Vytrvalý déšť nepřišel žádný, vždy jen pár mm, které se hlouběji nevsákly, což je nic. Tráva je zcela suchá. Spodní listy některých keřů žloutnou a opadávají – a to jak na ZuD, tak i v horní části viničky . Žloutnou a opadávají i listy z ovocných stromů...

Ve viničce se nejvíce přiblížily konzumní zralosti odrůdy Platovskij, Liepajas Dzintars a SS, které by se určitě už i  daly jíst . Na prvé dvě dokonce začaly houfně útočit vosy. Ostatní odrůdy jsou ještě bez cukrů. Většina modrých postupně nabírá fialové odstíny, nejtmavší jsou Golubok, Rombik a Atos. Momentálně největší radost mám z Platovského, který má krásné hrozny, barvící se postupně do žlutě okrových odstínů. Solaris je letos za Platovským zatím hodně opožděn, jeho bobule jsou malé, zelené a tvrdé. Velmi pěkné hrozny má rovněž Galahad, ale jeho bobule jsou ještě kyselé.

6. srpen

Ze stolních odrůd je letos první k jídlu Liepajas Dzintars ! Tato odrůda je mi sympatická čím dál víc. Nenápadná, spolehlivá a hlavně ultra raná, což je její největší deviza s velmi příjemným muškátem v chuti a křehce křupavými drobnějšími bobulemi. Ostatní stolní odrůdy jsou pozadu s různými odstupy. Letos kvůli vleklému suchu asi bude mít většina odrůd menší bobule, než v minulosti. Krásný je letos Platovskij, ze kterého dělám bílé víno, ale zlodějské  vosy  ho  likvidují drtivým tempem. Sakra, kde se letos vzalo tolik vos ? Pytlíkování tolika hroznů nezvládnu a zasíťování nemá proti vosám žádný účinek. Hilfe ! Zkusím nastražit krmítka.

25. srpen

Po návratu ze 14-denní dovolené, pln  obav,  kontroluji stav ve viničce. Předtím jsem totiž nestihl zasíťovat.  Stav je zhruba následující: Platovskij  tvrdě napaden hmyzem a ptactvem (špaččí rodinka) a následně i již tradiční botrytidou. Zničeno  cca 40% objemu hroznů. Sklizeno při cukernatosti 19,5°CNM. Další moštové odrůdy jsou zatím OK, i když špačci již začali útočiti  na Marquette. Síťuji okamžitě všechny červené moštové odrůdy. Pro porovnání uvádím aktuální stav cukrů: Solaris 16°, Dubljanskij 17°, Marquette 17°, CC 12°, Golubok 11°, Regent 10°, Nero 11°( vše v jednotkách CNM). Listy Golubok-u cplt. napadeny padlím, ostatní odrůdy jen lehce. Stolní odrůdy mají cukry v průměru kolem 10°CNM (cca 8÷ 15°) a jsou již téměř všechny vybarvené. Bobule za těch 14 dní narostly a  stav je uspokojivý, snad krom Ametystu, který je na tom s padlím podobně, jako Golubok.

Na ZuD jsem ze zdi předčasně a na poslední chvíli sklidil Kodrjanku se slabšími cukry kolem 12°CNM, a to kvůli padlí, hmyzu a hnilobě. Vedlejší Diamant podlehl padlí kompletně  – ZASE jsem ho neuhlídal a odflákl jsem prevenci! Zbývající odrůdy na drátěnce jsou tvrdě atakovány hmyzem – toť očekávaná dań za nezapytlíkování před dovolenou. Mohlo to ale dopadnout i hůř…

27. srpen.

Krupobití na ZuD! Během krátké podvečerní bouřkové smršti s kroupami napršelo během 15-ti minut  29 mm vody. Dozrávající hrozny na ZuD kompletně zničeny.

31. srpen

Srpen byl teplotně příznivý s krásným letním počasím, pršelo standardně (až na nedávné  krupobití na ZuD). Celkové srážky 63 m jsou dlouhodobým měsíčním průměrem. (Nepočítám do toho přívalový déšť s kroupami z 27.8., kdy lokálně na ZuD napršelo dalších 27 mm).

1. září

V neděli odpoledne se doslova protrhla nebesa a na ZuD během jedné hodiny napršelo 51 mm srážek, v noci pak dalších 17mm. To jsou šoky – během července na ZuD Sahara a teď naopak delta Orinoka.

2. září

Zahájeno vinobraní stolních odrůd z viničky (na ZuD je vymalováno, viz. 27.8.). Letos dozrávají skoro všechny odrůdy současně. Cukry jsou na úrovni zhruba 12 až 15 °CNM, což je začátek konzumní zralosti. Počasí teplotně zatím přeje. Popršelo a je teplo, slunečno. Ve viničce se ale začalo ve větší míře rozbíhat padlí na listech a letorostech, ale už s tím nic dělat nebudu, jen si vysleduji choulostivější odrůdy, abych v budoucnu snáze oddělil zrno od plev. Nejhůře je na tom Golubok. U některých odrůd se rovněž  objevila zvláštní forma plísně révové – peronospory, která při pohledu na horní stranu listů připomíná červenou spálu. Příčinou je vysoká vzdušná vlhkost a noční mlhy s rosou, kdy listy zůstávají několik hodin trvale ovlhčené.

5. září

Kontrolní měření  moštových odrůd: Solaris 21°CNM, Dubljanskij 17°, Marquette 23° (ale chuťově kyselé), CC , Golubok i Regent mají 15° a mladé Nero jen 13°CNM. V následujících dnech se má silněji ochladit, takže kdo ví, jak to s modrými mošťáky letos dopadne a kam to dotáhnou.

20. září

Postupná sklizeň stolních odrůd z viničky běží na plné pecky, úroda je letos bohatá. Samozřejmě že doma  sami to nemáme šanci sníst a tak rozdávám přátelům a vozím do práce. Počasí do předvčerejška celkem přálo, ale už dva dny je hodně chladno a dnes na ZuD ráno -3°C. Ve viničce kolem 0°C. Většina stoláků  je naštěstí už v břichách a když to sežehne mošťáky, svět se nezboří. Solaris má kolem 22°CNM, takže půjde už brzy do demižónu.

26. září

Sklizeň Solarisu, 49 kg z dvaceti keřů. Podle průběžných měření cukernatosti jsem myslel, že bude mít kolem 22-23°CNM, ale nakonec z toho vylezlo 24,5°CNM! Asi jsem to přepísk, to bude slaďák…

Modré moštáky zatím nehnijí, a tak je nechám ještě zhruba týden viset. Stoláků už na keřích zbývá jen pár. Denní teploty jsou kolem 15÷20°C, v noci lehce pod 10°C.

30. září

V závěru září se už citelněji ochladilo, v noci se teploty párkrát téměř dotkly nuly. V průběhu tohoto měsíce napršelo ve viničce celkem 45mm srážek, což je zhruba 90% normálu. Zato na ZuD napršelo 83mm (a tedy 166% normálu), z toho 68 mm spadlo prakticky během 15-ti hodin 1. a 2. září. Zbytek měsíce už byl suchý.

13. října

Sklizeň modrých moštových odrůd. Hrozny měly takovéto cukry: Marquette 26°, CC 21°, Golubok 20°, Regent 19° (měřeno v jednotkách  CNM), celkem 44 kg. Mošt měl ve výsledku pěkných 22°CNM.

Listí po několika velmi chladných nocích z minulého týdne rychle žloutne a opadává. To je prakticky konec letošní vegetační sezony.

31. října

Vše sklizeno, už nevisí žádný hrozen. Ve viničce jsem v příkmenných pásech zaplečkoval plevele, abych s nimi neměl na jaře problémy. Mladé bílé i červené zraje v demijónech. Je klid a podzim. Dnes ráno poprvé pořádnějc přituhlo, na teploměru -4°C.

Listopad

Listopad byl teplý a klidný.

Prosinec

Teploty stabilní kolem nuly, klid.

 

 

Závěrečné zhodnocení celé sezony:

Radost roku:                budu se opakovat - jaro letos opět bez zmrzlých letorostů !!!

Zklamání roku:             a opět - slabá odolnost Platovského proti botritidě

Objev roku:                  nepodceňovat preventivní ochranu proti plísním na bobulích

Problém roku:              sesychání bobulek v hroznech u mnoha stolních odrůd

Pocit z roku:                ale jó, jsem spokojenej

 

Další události roku:     poprvé zaplodilo několik dalších nových stolních odrůd, pořídil jsem si malou filtrační jednotku na víno od firmy Enolmatic, bílé i červené víno zdárně v demižonech, málo času, srpnové silné krupobití na ZuD zničilo veškerou zdejší úrodu, přesto bylo díky viničce hroznů dost a dost