Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 2022

 Vysvětlivka:  zkratka "ZuD", vyskytující se v textu,  znamená stanoviště "Zahrada u Domu"

Leden

Kolem desátého ledna obvykle přichází první vlna silných mrazů. Letos se však nepřišla. Nasněžilo jen trošku, mrazy byly mírné, jen kolem -5°C, minimum bylo tuším -8°C. Půda krátce promrzla jen do hloubky pár centimetrů. Bylo to takový hodný leden.

Únor

První polovina února byla vlídná, teploty oscilují kolem nuly, jen při nočním vyjasnění to párkrát spadlo k hodnotám okolo -7°C.

 

Jo, a ještě jedna událost – po delším přešlapování jsem si pořídil novou PC stanici, takže budu moci postupně dohnat dvouletou absenci příspěvků. Na tabletu se to dělat nedalo.

Únor – druhá půle

Pořád vše při starém, žádné velké mrazy, jen při občasném nočním vyjasnění maximálně -8°C. Kdyby se přes republiku nepřehnala výživná vichřice, byl by úplný zimní klídek.

Březen

V prvé polovině měsíce denní teploty do 10°C a lehké noční mrazíky, ve druhé půlce se v souvislosti s dlouhodobým výskytem tlakové výše přes den výrazně oteplilo, na slunci teploty vybíhaly i nad 20°C, v noci však klesaly až k -8°C, později “jen“ k -5°C. Pro révu naprostá šoková terapie! Je sucho, v březnu téměř nekáplo.

 

Řez jsem zahájil dost pozdě, vlažným tempem někdy v půlce měsíce, dostříhal jsem kvapně 30. března. Réva silně slzí. Pupeny nedočkavých už odrůd začínají praskat. Od 31. března nastává silné ochlazení s hlášeným deštivým počasím.

Duben

Duben podržel révu pevně na uzdě. Žádné velké rašení se nekoná. Prvá polovina měsíce sice byla celkem slunečná, často s příjemnými odpoledními teplotami až ke 20-ti stupňům, jenže pravidelné noční poklesy teplot pod nulu začínající rašení silně zabrzdily. Druhá polovina měsíce byla více pošmourná, přes noc už tolikrát nemrzlo, ale odpolední teploty se nikam vysoko nehnaly, takže rozpukání pupenů dál stagnovalo. Na konci měsíce je stav takový, že menší část odrůd je ve stádiu včelích zadečků, většina odrůd má jen lehce rozpuklé pupeny a některé se ani neráčily pohnout. Asi nejdál s rašením je Dubljanskij, největším spáčem je CC. Takto slabě narašenou révu jsem na začátku května ještě nikdy neměl.

 

Živě a životaschopně se po zimě jeví všechny odrůdy, kromě Zenitu a Tajné(-ho ?) Monachy. U nich bylo réví úplně suché, tak jsem zvědavý jestli něco vyrazí ze starého dřeva. Loni obě tyto odrůdy z neznámého důvodu dost živořily, takže špatné vyzrání je důsledek.

 

V dubnu napršelo 42 mm srážek, což je 105% dlouhodobého normálu.

11. květen

Tý brďo !! … Začátek května jako z pohádky, je suché teplé, skoro letní počasí a letos zcela bez zmrzlíků! To jsem teda už dlouho nezažil. Takže z pupenů to rázem vyhrklo o 106 a na některých odrůdách, těch nejrychlejších, už se začínají ukazovat květenství.

Minulý týden jsem keře, s už hodně narašenými pupeny, omyl Sulkou, což bylo samozřejmě pozdě, ale lepší pozdě, než vůbec. Příkmenné pásy mám hloubkově ručně zryté, meziřadí posekáno a tak se věnuji postupnému vyvazování kmínků k novým laminátovým tyčkám.

Zbytek května

Květen byl dost suchý. Napršelo sice 37 mm, což je 67% normálu, ale kromě jednoho většího deště, kdy spadlo 18 mm, to byly jen slabé deštíky, které sotva svlažily vyschlý trávník. Většina srážek spadla až v závěru měsíce. Réva však bere vláhu z hlubší podpovrchové vrstvy, a tak se na ní vláhový deficit zatím nijak neprojevil. Letorosty rostly předpisově, vypadá to, že letos by réva mohla odkvétat ve standardním termínu kolem poloviny června.

 

Koncem května se při nočních vyjasněních silně ochladilo a zahrozily noční mrazíky. Už jsem myslel, že bych se letos mohl vyhnout neoblíbenému plachtování a přitápění, ale chladivý konec května mi překazil optimistickou naději. V neděli 29. května večer, po prostudování předpovědi na CHMI, jsem raději vše potřebné nachystal a čekal jsem, co se bude dít v noci. Když to kolem půl třetí spadlo na 1,5°C, vyrazil jsem s čelovkou do boje, natáhl plachty, spustil přímotop a odvozil květináčová miminka ze školky do stodoly. Za úsvitu bylo na teploměru  -1,5°C. Takže bojová příprava se vyplatila, odskákaly to jen dýně.

8. červen

Před týdnem jsem projel příkmenné pásy pod keři ve viničce motorovou plečkou. Po plevelech ani památky. Radost pohledět na tu téměř předpisovou úhlednost. Ve třech uplynulých dnech u nás napršelo úctyhodných 41 mm. Máme tedy zalito, je teplo, příroda je veselá a svěží, vše bují a zelená se.

Protože keře překotně bují, musel jsem se pustit do zelených prací, což obnáší zastrkování letorostů do dvojdrátí a také mnou nepříliš oblíbený podlom, neboli vylamování nadbytečných letorostů. Dne 5. června jsem zaznamenal první rozvité prašníky na květech odrůdy SS a o den později i na Marquette. Pro porovnání, loni začalo kvetení o 11 dnů později. Chystám se na postřik proti plísním, které mi v uplynulých letech citelně poškozovaly rozvíjející se květenství.

19. červen

Dokončil jsem podlom, většina odrůd kvete, některé už dokvetly (SS, Dubljanskij, Marquette), několik odrůd ještě kvést nezačalo. Dnes u nás bylo 37°C, což už je docela hustý pařák. V uplynulých dnech bylo teplo a slunečno, chtělo by to už zalít. V minulém týdnu jsem zjistil žloutnutí listů a letorostů u čtyřech sousedících keřů napříč třemi řadami ve viničce. Jako by bylo něco nekalého skryto pod zemí. Zkusím je pohnojit na list…

30. červen

Réva zdárně odkvetla.

V uplynulém týdnu se nebesa otevřela a v několika intenzivních lijácích ve viničce napršelo téměř třikrát víc vody, než by mělo napršet za celý červen. Proudy tekoucí vody ve viničce, která nestačila vsakovat, spláchly a odnesly horní vrstvu zeminy příkmenných pásů. Ty jsem měl předtím pomocí hrkače – ruční plečky perfektně odplevelené a nakypřené. Toto je nevýhoda řadové výsadby keřů na svažitých pozemcích ve směru “z kopce dolů“ (v mém případě výsadba ve směru S-J). Na ZuD sice popršelo trochu méně, ale zato zde i nějaká ta kroupa udeřila. Jsou potlučené některé bobulky a prostřílené listy. Ale není to tak hrozné, mohlo to dopadnout mnohem hůř.

 

Bohužel, silné žloutnutí listů keřů révy ve viničce pokračuje dál. Jsou tím postiženy mnohé keře v její horní části, nejvíce Atos, Ajuta, Zarja Nesvetaja, Rombik, Nero, Emelija a celá řada keřů Regentu. Provedl jsem postřik železem (Harmonie železo), ale žloutnutí se nezastavilo. Postřik budu opakovat v doporučených intervalech 7-10 dní.

 

U všech keřů Solarisu zjištěn masivní výskyt nekrotických lézí na vrcholových partiích letorostů. Vypadá to jako hustě rozeseté, podélně orientované suché čárky na povrchu internodií, přičemž postižená internodia se začínají zkracovat a “scvrkávat se“. Listy zatím viditelně postiženy nejsou. A začíná se to objevovat také u jiných odrůd, například u Dubovského Rozového.

 

Přiznám se, že z těchto obou událostí jsem lehce nervózní, protože neznám jejich příčinu a nevím, jaké to bude mít následky!

 

Zahájil jsem odlisťování zóny hroznů, postupuji od těch odrůd, které odkvetly nejdříve a které mají zónu hroznů nejvíce zahuštěnou, konkrétně Solaris, Marquette, CC. Následovat budou postupně všechny ostatní odrůdy. Jen co přestane pršet…

Mokré počasí si vyžádá bezodkladné preventivní ošetření keřů proti padlí a peronospoře.

14. červenec

Dokončil jsem “odlesnění“ zóny hroznů. Otravná to drbačka! Bobule jsou zhruba ve fázi hrášku, či malých fazolí. V rámci boje proti žluté chloróze jsem vynašel rozbor půdy, který jsem si nechal zpracovat kdysi při zakládání viničky. Z něho plyne deficit fosforu a draslíku, půda vápenitá. Aha. Roky jsem na to kakal a teď se mi to vymstilo. Takže jsem urychleně koupil listové hnojivo Vínofit a Wuxal Super, s dominujícími prvky P+K, a také tekuté hnojivo PK Sol. Už dva dny po prvém postřiku Vínofitem je vidět zřetelné zlepšení stavu, žlutá barva listů se pomalu opět mění v zelenou. Hurá !

Réva je jinak zatím zdravá, padlí ani peronospora nikde, dosud bez protiplísňového postřiku. Ale jsme v polovině července, kdy tyto choroby tady u nás obvykle začínají útočit. Zbraňový arzenál mám v pohotovosti.

25. červenec

Je už víc než 14 dní teplo (horko) a sucho. Naštěstí koncem června pořádně pršelo, takže pod zemí ještě vláha je. Réva vypadá dobře, zatím žádné choroby. Doposud bez postřiku. Čekám, kdy se objeví prvé příznaky padlí a ono zatím nic. Chlorózu se podařilo zastavit, listy se opět zazelenaly. Prvé odrůdy začínají zaměkat.

4.  srpen

V polovině léta ke mně chodí na tradiční návštěvu padlí. Ani letos na mě nezapomnělo a já jsem se konečně dočkal. Denní teploty kolem 25°C a noční kolem 15°C, včetně mlhavých rán byly v samém závěru července pro tohoto nezvaného návštěvníka příznivé. Bílé chomáčky i hnědošedé pavučinky se objevily na listech několika odrůd, mimo jiné i na nově naroubovaném Muškátu novošachtinském, který roste na ZuD u zdi. To mě docela zklamalo. Následně jsem objevil i několik napadených a poškozených hroznů ve viničce, konkrétně hroznů Platovského (!), Kodrjanky (největší postižení), Galahadu, Aladdina, Effektu a Talismanu. Protože do sklizně prvých odrůd zbývají odhadem tři týdny, nelenil jsem a provedl jsem ve viničce  důkladný postřik přípravkem Karathane new. Předtím však všechny keře dostaly druhou dávku listového hnojiva Vínofit. Žlutá chloróza listů je tím pádem až na jednu výjimku zažehnána. Tou výjimkou je mladý keřík odrůdy Emelija, který byl chlorózou postižen tak silně, že návrat do původního stavu se bohužel nepodařil. Emelija zůstala po léčbě bledě zeleno-červená a vrcholy jejích letorostů zaschly. Začala shazovat listy. V tomto stavu asi zimu nepřežije. Naštěstí mám květináčovou zálohu.

Jinak je stav mojí výsadby řekl bych velmi dobrý a zatím to vypadá na pěknou úrodu. V červenci u nás pršelo jen sporadicky a slabě, celkem napršelo jen 31 mm, což je 41% dlouhodobého průměru. Srpen začal pořádnými vedry. Tráva je zcela sežehnutá. Díky červnovým slejvákům je asi zatím v hlubší půdě vláhy dost, neboť réva stále silně roste, takže jsem musel už 2x osečkovat.

12. srpen

Blíží se dovolená, která mě na více než 14 dní odvede pryč a budu nucen nechat viničku bez dozoru. Zanechávám ji v celkem dobré kondici, listy jsou víceméně zdravé, hrozny nejranějších odrůd se přiblížily ke stavu počáteční zralosti. Počasí je suché a horké. Vrchní vrstva půdy už hodně proschla, tráva je suchá k chrastí pod nohama. Naštěstí dole vláha po vydatných deštích z přelomu června a července ještě zůstala, neboť keře zatím projevy jejího nedostatku neprojevují. Nemám ani zasáčkováno ani nemám nataženy ochranné sítě. Tak bye, bye!

29. srpen

Na dovolené jsem po bedlivě sledoval průběh počasí u nás doma. Po prvním suchém a horkém týdnu se dostavily vydatné deště. A následně jsem z dáli zachytil i hlasitý nářek kolegů vinařů kvůli praskání a hnilobě bobulí! To mi tedy na náladě moc nepřidalo. V obavách z nejhoršího jsem po návratu vkročil do zahrady, abych zkontroloval stav keřů, které mám vysazeny kolem domu. Kupodivu, světe div se, … nikde žádné praskliny ani hniloba. Hrozny zdravé. Druhý den jsem vykonal inspekci ve viničce, … a i zde s podobným výsledkem. Sem tam sice hnilá bobule, ale v tom množství jsou ztráty minimální. Tradičně hodně hnije už skoro zralý Platovskij, a dále letos i Liepajas dzintars a Prima. I přes tyto nechvalné výjimky to letos zatím vypadá na pěknou úrodu!

Zjišťuji však počínající napadení listů mnoha odrůd padlím. S tím budu muset něco udělat!  

31. srpen

Postřik listové plochy Kumulusem (síra) ve snaze přibrzdit nástup padlí a zachovat co největší zelenou listovou plochu keřů. Postupně začínám obírat hrozny nejranějších odrůd SS, Chrust, Rombik, Garold a JCHD.

V srpnu napršelo přibližně 60 mm srážek, bohužel tento údaj není přesný, protože jsme si záznamy uložené  v telefonu omylem vymazal.

2. září

Kontrolní měření cukernatosti moštových odrůd:

19°CNM – Solaris, Dubljanskij, Platovskij

18°CNM – Marquette, (SS)

16°CNM – Nero

15°CNM – Regent, SoSe 12/3

14°CNM – CC

7. září

Podzim už drze klepe na dveře, pravidelné noční a ranní mlhy silně nahrávají rozvoji padlí. Z této vysoké vzdušné vlhkosti jsou každé ráno keře úplně mokré. Naštěstí Kumulus, který jsem fókl před týdnem, zatím drží brzdy ve svých rukách, takže listy jsou ještě pořád zelené a ne hnědé. Odpolední sluníčko popohání teploty k hodnotám kolem 25°C a díky němu hrozny sladce zrají. Meteorologové však ohlásili nadcházející ochlazení a časté deště…

12. září

Letní sluníčko je to tam, prší skoro každý den. Po deseti dnech znovu kontroluji cukry u moštových odrůd:

21°CNM – Solaris, Marquette

20°CNM – Platovskij (hrozny silně napadeny botrytidou)

19°CNM – Dubljanskij, (SS)

18°CNM – Nero, Regent

17°CNM – CC, SoSe 12/3

22. září

Letošní září stojí úplně za prd! Úplný opak toho loňského. Od druhého týdne takřka pořád prší a zhruba od poloviny měsíce se navíc dramaticky ochladilo tak, že nejvyšší denní teploty sotva přelezou deset, dvanáct stupňů. Fičí ledový vítr, psa by ven nevyhnal. Je jako v polovině listopadu! Vůbec se mi v této slotě nechce chodit do viničky, hrozny jsou mokré, nezrají a hnijí. Nechal jsem je viset, doufaje, že potřebných několik dní tepla by dopeklo letošní nadějnou úrodu do zlatova. Kupodivu listová plocha je stále ve velmi dobré kondici, takže kdyby bylo teplo, cukry by letěly do potřebné výšky jako namydlené blesky. Ale v takovýchto podmínkách se už tři týdny neděje prakticky nic. Na dnešní noc je ohlášen přízemní mráz…

Kontrolní měření cukrů z dneška u moštovek:

22°CNM – Solaris, Marquette, Platovskij (= totálně hnilo-plesnivý)

21°CNM – Dubljanskij, (SS)

19°CNM – SoSe 12/3 (oba signální hrozínky téměř sežrány neznámým živočichem)

18,5°CNM - CC

18°CNM – Nero,

17°CNM – Regent (minule jsem mu naměřil 18°!),