Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čarli

Název odrůdy

Čarli

Synonyma

Antracit

Rodiče

Viktoria x Naděžda Azos

Vlastnosti všeobecné

stolní interspecifická odrůda, původem z Ruska z amatérského šlechtění

Barva bobulí

temně modrá (černá)

Chuťové vlastnosti

příjemně navinulá chuť této odrůdy je charakteristická svěže ovocným tónem 'ostružin', či 'tmavého lesního ovoce' s 'kouřovým' nádechem, dužina je masitě šťavnatá, slupka tenká rozplývavá, ale semena při konzumaci relativně výrazná a křehká - praskají a drtí se již při lehkém skousnutí

Termín dozrávání

konec září, říjen

Velikost hroznů

střední,  ~ 400  (÷ 700) g

Velikost bobulí

střední, ~ 5÷9 g

Plodnost keřů

velmi vysoká

Intenzita růstu

slabá až střední

Schopnost plodit ze starého dřeva

ano

Další informace

a zajímavosti

Čarli je ohromný pracant, každoročně nasadí obrovské množství hroznů, dokáže i 4 hrozny na jednom letorostu (!), všechna čest. Silná probírka proto nezbytná! Termín zrání je u mne každoročně na hraně – spadá až do října. Slabá slupka bobulí při dozrání velmi snadno podléhá botritickým plísním. Dužina výrazně barví. Vzhledově velmi atraktivní hrozny, které však jsou po dozrání velkým lákadlem pro hmyz. Růst keře, resp. jeho letorostů je vzorně vzpřímený.

 

Sezónní hodnocení

(♥♥♥♥♥ … nejlepší hodnocení,   … nejhorší hodnocení)

2015

2016

2017

 

 

 

Poškození zimními mrazy

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

 

 

 

Začátek rašení

~10.4.

po 31.3.

8.4.

 

 

 

Regenerace po jarních mrazech

♥♥♥♥♥

♥♥♥

♥♥♥♥♥

 

 

 

Kvetení -začátek

29.6.

27.6.

19.6.

 

 

 

Počet ošetření – plíseň révová

4(1)

0

0

 

 

 

Výskyt choroby – plíseň révová

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

 

 

 

Počet ošetření - padlí

1(1)

4(1)

3(1)

 

 

 

Choroby - padlí

♥♥♥♥♥

♥♥♥

♥♥♥♥(2)

 

 

 

Počet ošetření - jiné

0

0

0

 

 

 

Choroby jiné a fyziol. poruchy

♥♥(2)

♥♥♥♥♥

(3)

 

 

 

Počet ošetření - hmyz, škůdci

1

0

0

 

 

 

Výskyt - hmyz, škůdci

♥♥♥♥♥(3)

♥♥♥♥♥(2)

♥♥♥♥(4)

 

 

 

Praskání bobulí

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥

♥♥♥♥

 

 

 

Plodnost

♥♥♥♥♥

?(3)

♥♥♥♥♥

 

 

 

Začátek konzumní zralosti

19.10.

?

 

 

 

 

Termín plné zralosti

?

21.9.

15.9.

 

 

 

Chuťový dojem celkový

♥♥(4)

♥♥♥(4)

♥♥(♥)

 

 

 

Cukernatost [°ČNM]

16

17

17

 

 

 

Celkové hodnocení

v sezoně

♥♥♥

♥♥♥

♥♥

 

 

 

 

Slovní hodnocení sezonních výsledků

2015

Vzhledem k přetížení mladého keře dozrával Čarli pomalu a před sklizní byl bohužel postižen nočními přímrazky a deštěm, což se podepsalo na kvalitě bobulí, které měly měkce rozpadavou strukturu. Část bobulí byla postižena hnilobou a botrytidou.

(1)     jednalo se o preventivní BIO postřiky

(2)     hniloba a plíseň části hroznů těsně před sklizní (následek deště, chladu a mrazu)

(3)     před vosami chráněno pytlíky

(4)    bobule řídké a rozpadavé - následek mrazu?

 

 

 

2016

Pouze jeden (a půl) hroznu dozrálo ne keři (jarní mrazíky + kroupy). Co jsem loni psal o rozbředlé dužině, letos absolutně neplatilo. Ta byla překvapivě pevná, chrupavá. Ovšem radost mi zkazila křehká semena, která se drtí i při mírném skousnutí a negativně ovlivňují chuť svou tříslovitou hořkostí. V závěru sezony se výraznější měrou na zelených částech objevilo padlí, zasaženo cca 50 listové plochy. Z důvodu nedostatku místa jsem v sezoně musel zredukovat počet keřů ze dvou na jeden.

(1)    BIO postřiky: Vitisan +PrevB2 = 1x, AQ 10 = 3x 

(2)    před vosami chráněno pytlíky

(3)    nelze zhodnotit (jarní mrazy + kroupy)

(4)    výrazná křehká semena

2017

Ohromnou plodnost, vzorový růst i velmi pěkné hrozny mohu chválit  jak chci, když těsně před dozráním téměř shnijí pod náporem peniciliové plísně. Pak je taková pochvala na nic. A ani ta chuť se letos příliš nevyvedla, neboť i ve zdravých bobulkách s ne úplně pevnou dužinou jsem stále, možná ovlivněn vizuálně, cítil jakýsi podprahový hnilobný podtón. A k tomu ještě ta velká křehká semena…

(1)     preventivně  2 x AQ10, 1 x Vitisan + PrevB2,  (vše bio)

(2)     koncem léta trochu na listech závětrné strany keře

(3)     peniciliová plíseň v závěru zrání zničila prakticky 2/3 objemu hroznů

(4)     sršni se snažili prokousat do ochranných pytlíků, což se jim na několik místech podařilo

Upozorňuji, že veškerá zde uváděná hodnocení jsou pouze subjektivní

a odpovídají mým konkrétním pěstitelským a vegetačním podmínkám.

 

Náhledy fotografií ze složky Čarli