Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusbol Muskatnyj

Na Русбол мускатный jsem se těšil. V roce 2014 mi v průběhu týdenní dovolené prvý panenský hrozen Rusbolu m. kdosi-cosi totálně ožral-o, takže mi z něj zbyly jen pečlivě oholené "větvičky". O to víc jsem se těšil další rok.  Ale jak už to tak bývá, když se člověk na něco až příliš těší, přichází obvykle zklamání. Rusbol m. sice krásně nasazuje bohatá a veliká květenství, vytváří středně veliké úhledné hrozny, je bezsemenný, na choroby si také stěžovat nemohu,  … , že jsou jeho bobule velmi malé, bych mu vzhledem k bezsemennosti i odpustil, ale co mu odpustit zcela nemohu, je chuť a tuhost jejich slupky!  Ta vyloženě kazí dojem z výborné chuti dužiny, která je lehce muškátová. Jenže slupka je s ohledem  k velikosti bobulek příliš silná a navíc chuťově trpce nahořklá, jakoby tříslovitá. Neumím to přesně popsat, prostě jsou z ní cítit třísloviny. Takže rozkousáme-li bobulky v ústech, svíravá chuť slupky to příjemné dužině po chvilce pokazí. Například když Rusbol po chuťové stránce porovnám s Liepajasem, což je podobná odrůda s muškátovým ocáskem, vyhrává jednoznačně  Liepajas, přestože jeho bobule obsahují semena. A tak se stalo, že ze dvou původně vysazených Rusbolů muskatných už zbyl jen jeden a i ten, až přijdou další lákavé novinky, s největší pravděpodobností půjde do konkurzu na "volná místa".

PS:  Ještě mě napadla určitá možnost, jak věhlas a slávu muškátovému Rusbolu pozvednout. Což takhle z něho zkusit vyrobit bílé víno? Vznikl by tím bílý muškátový … Merlot, odrůda,  jejíž vína jsou vyšší tříslovinkou pověstná a je to považováno za jejich charakteristickou přednost! Мерлот мускатный , to by byla bomba!

(aktualizace 10/17)

 

Sezónní hodnocení odrůdy

 

Fotografie