Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzkazník

27. 10. 2015

Formulář "Komentáře" můžete využít pro zveřejnění svých připomínek, dotazů a námětů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Padlí

(Honza, 10. 8. 2020 20:30)

Dobrý den,
ais pět let jsem s úspěchem pěstoval rezistentní stolní orůdy bez postřiků, aniž bych někdy zaznamenal příznaky některé houbové choroby. Letos jsem však tvrdě narazil. Na mých několika hlavách se mi rozbujelo padlí do takové míry, že z letošní úrody nebude pravděpodobně nic a na záchranu je asi už pozdě. Snad všechny hrozny jsou v moučnatém povlaku. Nicméně jsem se chtěl zeptat, co byste mi doporučil pro příští rok. V postřicích se nevyznám a rád bych, aby hrozny byly co nejvíc "bio". Paní v obchodě mi doporučovala Kumulus WG nebo Vitisan. Chtěl bych se Vás zeptat, zda s těmito přípravky máte nějaké zkušenosti.
S pozdravem, Honza.

Re: Padlí

(Jarek, 10. 8. 2020 23:12)

Ahoj,
jestli můžu já, tak Kumulus ti doporučuji, obsahuje 80% síry, takže je docela relativně BIO, oproti jiné tvrdé chemii. Používám jej několik let a ani nejdu do postřiku s obsahem mědi. I Letos v docela obtížném roce jsem na padlí použil pouze Kumulus a révu mám zdravou. Je však nutné postřik použít již jako prevenci, než se padlí rozbují, poté již by se měl použít nějaký účinnější....

Re: Padlí

(Zdenek, 11. 8. 2020 11:49)

Dobrý den, Honzo,

rada těžká, chcete být BIO a přitom Vám padlí letos zlikvidovalo úrodu. To totiž znamená, že s největší pravděpodobností se u Vás padlí příští rok objeví znovu. Padlí je totiž úporný prevít, který když se dostane do výsadby, tak se zde drží zuby nehty, přezimuje a v následném roce se opět snaží útočit. Pokud chcete být vysloveně BIO, budete muset s pomocí BIO přípravků zasahovat velmi často, podle tlaku choroby klidně i jednou týdně. Anebo poněkud ustoupíte od svých pevných zásad a použijete některý z přípravků typu organické chemie, čili tvrdých fungicidů. Na Vašem místě bych situaci řešil tak, že letos bych už úrodu obětoval, pokud jsou totiž všechny bobule pokryté bílým povlakem, bývá obvykle na jejich záchranu pozdě. Nasadil bych co nejdříve tvrdou chemii, ve snaze ještě letos padlí co nejvíce omezit, aby keře předčasně neztratily listí. Tím jim dáte šanci na solidní zdravé přezimování. Příští rok bych Vám doporučil nasadit proti padlí opět tvrdou chemii, a to nejméně dvakrát, koncem jara a začátkem léta. Poprvé těsně před kvetením a pak po odkvetení. V obou případech je vhodné použít rozdílný přípravek, čili přípravky s rozdílnou účinnou látkou. Přípravků proti padlí révovému je na trhu celá řada. Tímto způsobem udržíte své keře zdravé až do stádia bobulí "velikosti hrachu". A pak už můžete přejít na BIO režim a pravidelně nasazovat doporučované bio-přípravky, například zde zmiňovaný Kumulus.

Držím palce, Zdenek

Re: Re: Padlí

(Honza, 13. 8. 2020 7:05)

Děkuji Vám za rady, snad se mi s pomocí chemie podaří dostat padlí pod kontrolu.

Poděkování

(Lojza, 15. 6. 2020 8:12)

Dnes jsem narazil na tyto stránky a přímo mě nadchly, krásné mudrování a vše ostatní kolem. Děkuji, přeji hodně zdraví a těším se na další zajímavosti a příspěvky. Lojza

Re: Poděkování

(Jarek, 15. 6. 2020 22:39)

Ahoj Lojzo, wimpi je fakt odborník a to ještě stíhá psát a radit jinde

Re: Re: Poděkování

(Zdenek, 18. 6. 2020 23:18)

Díky pánové, čte se mi to moc hezky, prosím ale nepřechválit. To bych se pak mohl pýchou začít nadýmat a jak známo, co se nadýmá, může prasknout. Proto je lepší zůstat splasklý. Přeji Vám vše nejlepší!

Roubování

(Tomáš, 17. 3. 2020 20:12)

Dobrý den,
se zájmem jsem si přečetl Vaše texty o roubování. Chtěl jsem se zeptat, zda jste od té doby s experimentováním v této oblasti nějak pokročil. Dostal jsem loni od kamaráda sazeničku révy. Bohužel se ukázalo, že je velice náchylná na plíseň révovou. Je mi ale líto ničit rostlinku s již zapuštěnými kořeny a rád bych ji přeštěpoval na odolnější odrůdu. Od jiného známého jsem si před Vánoci nastříhal z osvědčené odrůdy "klacíky" a uložil do lednice. Rád bych se zeptal, jestli byste mi doporučil dřevitý roub vsadit spíše do loňského dřeva, nebo raději až do "zeleného". Kde byste očekával větší úspěšnost ujmutí? :)

S pozdravem a přáním pevného zdraví v těchto podivných časech
Tomáš

Re: Roubování

(Zdenek, 24. 3. 2020 1:22)

Zdravím Vás Tomáši.
Přiznám se, že od dob psaní článků o různých způsobech štěpování révy, od které uplynuly už asi tři (?) roky, jsem nijak nepokročil. Vždy mi na to v optimální části roku nějak nezbyl čas, protože jsem musel řešit něco důležitějšího, buď v práci nebo kolem baráku, což mi vzalo i chuť si v klidu se štěpováním pohrát. Ale snad se k tomu budu moci brzy vrátit, protože to beru jako nesplněnou výzvu. Na Váš dotaz, jestli je lepší roubovat do dřevěného nebo do zeleného, neumím jednoznačně odpovědět, protože na to, abych mohl vynášet jednoznačné soudy, jsem zkušeností zatím příliš nezískal. Ale čistě pocitově se mi z obou způsobů jevi spolehlivější a úspěšnější metoda roubování dřevitého roubu do zelené podnože.

Re: Re: Roubování

(Tomáš, 10. 4. 2020 11:03)

Děkuji, vyzkouším to. A rád bych se zeptal ještě na jednu věc. Mátě nějaké zkušenosti s výrobou vinné pálenky? :)

Re: Re: Re: Roubování

(Zdenek, 21. 4. 2020 0:31)

Nemám.

Výstava vín

(Vašek , 13. 11. 2019 14:05)

Dobrý den,

Rád pročítám Vaše stránky a nacházím v nich plno příkladů k mému malovinaření. Přeji hodně úspěchů do dalších sezon a co nejméně problémů. Chci se zeptat, zda byste nebyl ochoten vyměnit nějaký vzorek vína, nejprve pro ochutnání doma, později klidně i na výstavu vín u nás? Nejprve nabízím svoji panenskou sklizeň odrůdy Solaris. Muscaris a Cabernet Cortis očekávám snad příští rok

Re: Výstava vín

(Zdenek, 2. 2. 2020 19:18)

Zdravím Vás, Vašku,
omlouvám se za pozdní odpověď na Váš vzkaz, nějak jsem delší dobu opomněl sledovat nové příspěvky návštěvníků stránek ve Vzkazníku. Zdravím Vás a přeji mnoho pěstitelských úspěchů. Co se týká navrhované výměny vzorků vína, tak mám trošku problém s tím, že se osobně neznáme a přece jenom, já to svoje vínko vytvářím hlavně, pro příležitosti setkávání se se svými přáteli a příbuznými. Vlastně jenom pro tyto příležitosti. Nenám vůbec ambice se se svými "výtvory" někde anomymně prezentovat. Takže až se osobně blíže seznámíme a setkáme, určitě si svoje vínka vzájemně ochutnáme a přátelsky zhodnotíme. Asi jsem Vás zklamal, ale doufám, že mé pohnutky pochopíte. Vína (toho k pití) je totiž kolem nás všude dost a dost, pro mne je největší hodnota jakéhokoli vína, které mohu ochutnat v tom, když zároveň poznám i jeho osobní příběh.

Re: Re: Výstava vín

(Vašek, 14. 2. 2020 12:49)

Dobrý den,

Velmi děkuji a plně Vás chápu. I v mém případě jde vlastně o způsob aktivního odpočinku a pokud se mi podaří udělat něco dobrého, tak je to vždy něco navíc. Přeji hodně radosti a kdo ví, třeba se někdy opravdu potkáme u sklenky nějakého vínka.

Přání

(Tomáš, 23. 1. 2020 14:10)

Dobrý den,
zřejmě zažívám podobné pocity jako Vy před těmi dvaceti lety. Minulý rok jsem se totálně nadchl pro vinaření a mám pocit, že mě to jen tak nepustí. Objevil jsem totiž u dědečka na zahrádce snad 70 let starou, neudržovanou rostlinu révy neznámé odrůdy. Ačkoliv u nás v moravské části Vysočiny nejsou pro vinaření nějaké zvlášť úžasné podmínky, inspirovalo mě to a násázel jsem si k domu tři koupené sazeničky révy a během roku o ně pečoval. Naplňuje mě to neskutečnou radostí! V tomto roce bych chtěl svůj "vinohrad" rozšířit tím, že v předjaří posbírám od sousedů ve vesnici jejich osvědčené odrůdy, co mají v zahrádkách, a řízkováním nebo roubováním je zkusím zapěstovat u sebe na zahrádce. Chci Vám moc poděkovat za tyto stránky, protože zde máte mnoho úžasných rad. Skoro až lituji, že jsem je objevil až nyní. Přeju hodně zdaru a ještě jednou moc díky!

Re: Přání

(Jarek, 24. 1. 2020 21:55)

Tome, jakobych viděl sám sebe, taky jsem začal s málem a v nevinařské oblasti, ale změna klimatu mi nyní dovolí, to co bych před léty nemohl....přeji hodně úspěchu

Re: Re: Přání

(Tomáš, 28. 1. 2020 14:57)

Tak po předběžném vyptávání se u sousedů to vypadá, že nejběžnější a nejosvědčenější jsou u nás odrůdy Bago (zřejmě Baco Noir) a "Chorvát" (zřejmě Othello bílý a modrý). Nejsou to asi nijak ceněné odrůdy, ale žádný ze sousedů tuhle révu údajně nikdy ničím nemusel stříkat. No, uvidíme. :D

Re: Re: Re: Přání

(Jarek, 28. 1. 2020 21:19)

jsou to odolné odrůdy, americký původ...... Charvát, Othello tyto odrůdy ale dávají vína podřadné kvality, silně, až nepříjemně aromatická.

Re: Re: Re: Re: Přání

(Tomáš, 29. 1. 2020 12:27)

Ano, už jsem si o tom na internetu taky něco málo zjišťoval. Baco Noir si do zahrádky dám - nemělo by mít tak špatnou kvalitu a podle sousedů skvěle plodí i v případě jarního namrznutí. No a Charvát... Napadlo mě, že zkusím zaexperimentovat a použít ho jako primitivní podnož. Možná je to hloupost, ale metodou pokus-omyl se učí dobře. :D

Re: Re: Re: Re: Re: Přání

(Jarek, 29. 1. 2020 13:14)

Bago jsem mněl taky, velice odolné, pěstováno bez postřiku, ale chce více místa, roste šíleně hodně :D...jinak jsem tím nic nemyslel, každý máme jinou chuť, někomu "liščina nebo jahodová nebo labrusková" chuť nevadí, já osobně ji absolutně nesnáším a proto pěstuji jen evropské druhy, ikdyž musím stříkat. Bago jsem přerouboval na modrý portugal....