Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzkazník

27. 10. 2015

Formulář "Komentáře" můžete využít pro zveřejnění svých připomínek, dotazů a námětů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Roubování

(Tomáš, 17. 3. 2020 20:12)

Dobrý den,
se zájmem jsem si přečetl Vaše texty o roubování. Chtěl jsem se zeptat, zda jste od té doby s experimentováním v této oblasti nějak pokročil. Dostal jsem loni od kamaráda sazeničku révy. Bohužel se ukázalo, že je velice náchylná na plíseň révovou. Je mi ale líto ničit rostlinku s již zapuštěnými kořeny a rád bych ji přeštěpoval na odolnější odrůdu. Od jiného známého jsem si před Vánoci nastříhal z osvědčené odrůdy "klacíky" a uložil do lednice. Rád bych se zeptal, jestli byste mi doporučil dřevitý roub vsadit spíše do loňského dřeva, nebo raději až do "zeleného". Kde byste očekával větší úspěšnost ujmutí? :)

S pozdravem a přáním pevného zdraví v těchto podivných časech
Tomáš

Re: Roubování

(Zdenek, 24. 3. 2020 1:22)

Zdravím Vás Tomáši.
Přiznám se, že od dob psaní článků o různých způsobech štěpování révy, od které uplynuly už asi tři (?) roky, jsem nijak nepokročil. Vždy mi na to v optimální části roku nějak nezbyl čas, protože jsem musel řešit něco důležitějšího, buď v práci nebo kolem baráku, což mi vzalo i chuť si v klidu se štěpováním pohrát. Ale snad se k tomu budu moci brzy vrátit, protože to beru jako nesplněnou výzvu. Na Váš dotaz, jestli je lepší roubovat do dřevěného nebo do zeleného, neumím jednoznačně odpovědět, protože na to, abych mohl vynášet jednoznačné soudy, jsem zkušeností zatím příliš nezískal. Ale čistě pocitově se mi z obou způsobů jevi spolehlivější a úspěšnější metoda roubování dřevitého roubu do zelené podnože.

Re: Re: Roubování

(Tomáš, 10. 4. 2020 11:03)

Děkuji, vyzkouším to. A rád bych se zeptal ještě na jednu věc. Mátě nějaké zkušenosti s výrobou vinné pálenky? :)

Re: Re: Re: Roubování

(Zdenek, 21. 4. 2020 0:31)

Nemám.

Výstava vín

(Vašek , 13. 11. 2019 14:05)

Dobrý den,

Rád pročítám Vaše stránky a nacházím v nich plno příkladů k mému malovinaření. Přeji hodně úspěchů do dalších sezon a co nejméně problémů. Chci se zeptat, zda byste nebyl ochoten vyměnit nějaký vzorek vína, nejprve pro ochutnání doma, později klidně i na výstavu vín u nás? Nejprve nabízím svoji panenskou sklizeň odrůdy Solaris. Muscaris a Cabernet Cortis očekávám snad příští rok

Re: Výstava vín

(Zdenek, 2. 2. 2020 19:18)

Zdravím Vás, Vašku,
omlouvám se za pozdní odpověď na Váš vzkaz, nějak jsem delší dobu opomněl sledovat nové příspěvky návštěvníků stránek ve Vzkazníku. Zdravím Vás a přeji mnoho pěstitelských úspěchů. Co se týká navrhované výměny vzorků vína, tak mám trošku problém s tím, že se osobně neznáme a přece jenom, já to svoje vínko vytvářím hlavně, pro příležitosti setkávání se se svými přáteli a příbuznými. Vlastně jenom pro tyto příležitosti. Nenám vůbec ambice se se svými "výtvory" někde anomymně prezentovat. Takže až se osobně blíže seznámíme a setkáme, určitě si svoje vínka vzájemně ochutnáme a přátelsky zhodnotíme. Asi jsem Vás zklamal, ale doufám, že mé pohnutky pochopíte. Vína (toho k pití) je totiž kolem nás všude dost a dost, pro mne je největší hodnota jakéhokoli vína, které mohu ochutnat v tom, když zároveň poznám i jeho osobní příběh.

Re: Re: Výstava vín

(Vašek, 14. 2. 2020 12:49)

Dobrý den,

Velmi děkuji a plně Vás chápu. I v mém případě jde vlastně o způsob aktivního odpočinku a pokud se mi podaří udělat něco dobrého, tak je to vždy něco navíc. Přeji hodně radosti a kdo ví, třeba se někdy opravdu potkáme u sklenky nějakého vínka.

Přání

(Tomáš, 23. 1. 2020 14:10)

Dobrý den,
zřejmě zažívám podobné pocity jako Vy před těmi dvaceti lety. Minulý rok jsem se totálně nadchl pro vinaření a mám pocit, že mě to jen tak nepustí. Objevil jsem totiž u dědečka na zahrádce snad 70 let starou, neudržovanou rostlinu révy neznámé odrůdy. Ačkoliv u nás v moravské části Vysočiny nejsou pro vinaření nějaké zvlášť úžasné podmínky, inspirovalo mě to a násázel jsem si k domu tři koupené sazeničky révy a během roku o ně pečoval. Naplňuje mě to neskutečnou radostí! V tomto roce bych chtěl svůj "vinohrad" rozšířit tím, že v předjaří posbírám od sousedů ve vesnici jejich osvědčené odrůdy, co mají v zahrádkách, a řízkováním nebo roubováním je zkusím zapěstovat u sebe na zahrádce. Chci Vám moc poděkovat za tyto stránky, protože zde máte mnoho úžasných rad. Skoro až lituji, že jsem je objevil až nyní. Přeju hodně zdaru a ještě jednou moc díky!

Re: Přání

(Jarek, 24. 1. 2020 21:55)

Tome, jakobych viděl sám sebe, taky jsem začal s málem a v nevinařské oblasti, ale změna klimatu mi nyní dovolí, to co bych před léty nemohl....přeji hodně úspěchu

Re: Re: Přání

(Tomáš, 28. 1. 2020 14:57)

Tak po předběžném vyptávání se u sousedů to vypadá, že nejběžnější a nejosvědčenější jsou u nás odrůdy Bago (zřejmě Baco Noir) a "Chorvát" (zřejmě Othello bílý a modrý). Nejsou to asi nijak ceněné odrůdy, ale žádný ze sousedů tuhle révu údajně nikdy ničím nemusel stříkat. No, uvidíme. :D

Re: Re: Re: Přání

(Jarek, 28. 1. 2020 21:19)

jsou to odolné odrůdy, americký původ...... Charvát, Othello tyto odrůdy ale dávají vína podřadné kvality, silně, až nepříjemně aromatická.

Re: Re: Re: Re: Přání

(Tomáš, 29. 1. 2020 12:27)

Ano, už jsem si o tom na internetu taky něco málo zjišťoval. Baco Noir si do zahrádky dám - nemělo by mít tak špatnou kvalitu a podle sousedů skvěle plodí i v případě jarního namrznutí. No a Charvát... Napadlo mě, že zkusím zaexperimentovat a použít ho jako primitivní podnož. Možná je to hloupost, ale metodou pokus-omyl se učí dobře. :D

Re: Re: Re: Re: Re: Přání

(Jarek, 29. 1. 2020 13:14)

Bago jsem mněl taky, velice odolné, pěstováno bez postřiku, ale chce více místa, roste šíleně hodně :D...jinak jsem tím nic nemyslel, každý máme jinou chuť, někomu "liščina nebo jahodová nebo labrusková" chuť nevadí, já osobně ji absolutně nesnáším a proto pěstuji jen evropské druhy, ikdyž musím stříkat. Bago jsem přerouboval na modrý portugal....

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Přání

(Tomáš, 29. 1. 2020 14:53)

V pořádku, já jsem vděčný za všechny rady. Nejvíc mě však fascinuje myšlenka na pěstování révy bez postřiků (vždyť si té chemie užijem dost), proto jsem ochoten i něco slevit z kvality hroznů. Kromě osvědčeného Baga uvažuju i o nějakých ušlechtilejších (a přitom poměrně odolných) odrůdách. Co jsem tak zatím pročítal po internetu, tak se mi jeví hodně dobře Solaris, který dokonce má i jeden pán z vesnice. :D

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Přání

(Jarek, 29. 1. 2020 17:05)

Jak píšu v úvodu, přidal jsem si loni Solaris a Regent, abych nemusel stříkat, ale musím čekat na úrodu. Přiznám se, že obě odrůdy na podzim, když hodně pršelo napadla plíseň révová, což jsem nečekal....jinak používám postřik na bázi síry, to není tak hrozné, protože mi větší problém dělá padlí,... měďnaté postřiky se snažím nepoužívat....

Re: Přání

(Zdenek, 2. 2. 2020 20:31)

Zdar Tomáši,

vítám Vás v našem klubu "postižených" (pěstováním révy). :-). Ničeho se nebojte a s chutí do toho! Případný každý počáteční nezdar Vás posílí a posune vpřed a to je na tom to nejlepší. Všichni se stále učíme a víme, že se to sice asi nikdy dokonale nenaučíme, ale hlavně, že nás to baví! To je nejdůležitější. Vsadím se, že až se ponoříte hlouběji do hlubin vinařských poznání, tak se zbavíte obavy, že když stříkáme, tak se tím trávíme. Ono je to tak, že když víme, proč to děláme, jak to děláme a citlivě zvolíme účelný prostředek, který aplikujeme v úměrné dávce, tak tím zásadní škody nenapácháme. Rozhodně tím poškodíme přírodu i sebe 1000 x méně, než potravinářští velkovýrobci, jejichž produkty kupujeme v obchodech a jíme běžně každý den a ani nad tím nepřemýšlíme. Tím chci říct, že rozumné využití ochranných postředků Vám v budoucnu umožní pořídit si a otestovat mnohem kvalitnější odrůdy, než ty, se kterými jste se nyní rozhodl začít. Pěstování zcela bez postřiků je určitá filisofie, proti které nemůžeme nic namítat. Ale funguje jen do té doby, než se v naší výsadbě trvale usadí a rozvine nějaký nežádoucí patogen, či škůdce. Pak se spoléhat jen na přírodní síly může vést k dlohodobému zmaru. Problém je v tom, že ty nejhorší patogeny a škůdce sem člověk zavlekl nedávno z jiných kontinentů a naše příroda si proti nim ještě nestačila vytvořit účinné prostředky...

Re: Re: Přání

(Tomáš, 3. 2. 2020 10:27)

Děkuji za přivítání v klubu. Úroveň mého pobláznění vinohradnictvím je přímo neskutečná :D Jak dlouho mi vydrží moje idea "pěstování bez postřiků", to je ve hvězdách. Uvědomuji si, že bez nějakého minimálního množství asi nic zajímavějšího než ono poloamerické Bago nevypěstuji, ale zkusit to musím. :D Ještě jednou Vám děkuji za mnoho cenných rad na této stránce. Jak se bude vyvíjet situace na mém minivinohrádku (ještě mu musím vymyslet nějaké přiléhavé jméno), budu průběžně informovat. Révě zdar! :D

Severni morava

(Jarek, 10. 11. 2019 11:28)

Dobrý den,
chci popřát mnoho úspěchů všem pěstitelům z nevinařských oblastí, vím to podle sebe, bydlím nkousek od Pradědu, 365 n.m výška. Mám 43 hlav, ale teprve od letšního roku. Doposud jsme pěstova pouze VČR, ze kterého mám letos 4 litry svatomartinského vína, jinak jsme vždy došel jen do fáze burčáku a raději ho vypil. Letos jsme nasadil Solaris a Regent, Regent dobrý, ale Solaris mi 4. října hodně zmrznul ( -5 C skoro celou noc), listy všechny a réví tak napůl (od vrcholu níže) zmrznul, poté bylo 14 dní terezianského léta a očka mi vypučela, takže jsem zvědav, jak to bude vypadat na jaře...dám určitě vědět, jak to na jaře bude vypadat.....škoda, byly by to krásné tažně.
P.S. všechny sazenice jsem si v únorů nasadil do rašelinových květináčů, abych získal čas a po zmrzlých je vysadil ven. No jak na potvoru u nás mrzlo v době, kterou nepamatuju....

Re: Severni morava

(Jarek, 23. 11. 2019 23:09)

A nyní je teplo a bez mrazů....

Re: Re: Severni morava

(Zdenek, 2. 2. 2020 19:52)

Zdravím Vás, Jarku,

a kolegiálně posílám přání mnoha pěstitelských úspěchů pod Praděd! I Vám se chci omluvit za pozdní reakci, protože jsem zapomněl sledovat Vzkazník. Pokud Vám Solaris zmrzl 5. října, nic si z toho nedělejte to je v našich končinách normální. V tomto případě nezbylo, než hrozny z keřů otrhat ve stavu, do jakého dozrály a udělat z nich mošt a víno. Nemyslím si, že by Vám po tomto termínu nějak významněji zesládly i kdyby nemrzlo. Přelom září a října je totiž v našich nevinařských oblastech hraniční termín, kdy ještě můžeme počítat s nějakým nabíráním cukrů. Po tomto termínu je to už jen paběrkování a čekání na zázrak, kerý se obvykle nedostaví. Myslím si, že pokud nepěstujete vyloženě v nějakém chladném místě, měl by Vám Solaris standardně dozrávat do solidních cukrů. Solaris je pro nás, "arktické vinaře" požehnáním. To Regent je v nabírání cukrů výrazně pomalejší a s ním už trošku víc riskujete, že se to nemusí každý rok dokonale podařit. Ať se daří !